avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 749 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Legea 58/1974
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Legea 58/1974

teren aferent constructiei trecut automat in proprietatea statului cu drept de folosinta pe durata existentei constructiei. Legea 10 este inaplicabila (exista decizii in acest sens). este aplicabil art. 35 din Legea 18/1991?! si dc este, trecerea/atribuirea se face de drept? se depune vreo cerere la primarie? a existat sau exista vreun termen limita ?! multumesc
Cel mai recent răspuns: dannatuddor , utilizator 23:37, 10 Iunie 2008
Din Legea nr. 18/1991, republicata:
Art. 35. - (1) Terenurile proprietatea statului sunt acele suprafeţe intrate în patrimoniul său în conformitate cu prevederile legale existente până la data de 1 ianuarie 1990 şi înregistrate ca atare în sistemul de evidenţă al cadastrului funciar general şi în amenajamentele silvice.
(2) Terenurile proprietate de stat, administrate de institutele şi staţiunile de cercetări ştiinţifice, agricole şi silvice, destinate cercetării şi producerii de seminţe şi material săditor din categorii biologice superioare şi a animalelor de rasă, precum şi din administrarea Institutului pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor de Plante de Cultură şi a centrelor sale teritoriale aparţin domeniului public şi rămân în administrarea acestora. În termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Guvernul, la propunerea Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei, va delimita suprafeţele de teren strict necesare cercetării şi producerii de seminţe şi material săditor din categorii biologice superioare şi animalelor de rasă şi pe cele destinate producţiei, din administrarea institutelor şi staţiunilor de cercetare şi producţie agricolă.
(3) Dispoziţiile alin. (2) se aplică şi terenurilor proprietate de stat folosite, la data prezentei legi, de unităţile de învăţământ cu profil agricol sau silvic şi care trec în administrarea acestora.

Ma asteptam ca intrebarea sa se refere la posibilitatea atribuirii in proprietate a terenului aferent constructiei catre proprietarul actual al constructiei prin Ordinul prefectului pentru care nu exista termen limita prevazuta de art 36 din Legea 18/1991: (2) Terenurile proprietate de stat, situate în intravilanul localităţilor, atribuite, potrivit legii, în folosinţă veşnică sau în folosinţă pe durata existenţei construcţiei, în vederea construirii de locuinţe proprietate personală sau cu ocazia cumpărării de la stat a unor asemenea locuinţe, trec, la cererea proprietarilor actuali ai locuinţelor, în proprietatea acestora, integral sau, după caz, proporţional cu cota deţinută din construcţie.
(3) Terenurile atribuite în folosinţă pe durata existenţei construcţiilor dobânditorilor acestora, ca efect al preluării terenurilor aferente construcţiilor, în condiţiile dispoziţiilor art. 30 din Legea nr. 58/1974 cu privire la sistematizarea teritoriului şi localităţilor urbane şi rurale, trec în proprietatea actualilor titulari ai dreptului de folosinţă a terenului, proprietari ai locuinţelor.

Ultima modificare: Marți, 10 Iunie 2008
avTodincaVeronica, utilizator
multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intabulare constructie fara acte de proprietate? casiba casiba Buna ziua! Exista un Ordin al Prefectului pentru constatarea dreptului de proprietate asupra unei suprafete de teren, iar in anexa la acest Ordin schita ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate roxanar roxanar Am inteles ca reconstituirea dreptului de proprietate privata privind un teren intravilan (in oras) se poate cere oricand, fiind imprescriptibila. Mi-a zis ... (vezi toată discuția)