avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... cheltuieli de judecata solicitate dupa introducerea ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

cheltuieli de judecata solicitate dupa introducerea actiunii?

Buna ziua,

Am si eu o intrebare, se pot cere cheltuieli de judecata dupa introducerea unei actiuni - litigiu de munca, pe perioada desfasurarii procesului pana la pronuntarea hotararii judecatoresti, si cat de tarziu ?

Dar daca in actiune se precizeaza ca "nu solicit cheltuieli de judecata", ia procesul se complica, se poate reveni pe perioada procesului si sa se ceara aceste cheltuieli?

Scuze de intrebare, nu ca mi-e lene sa ma documentez dar sunt presat de timp.

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:12, 28 Iulie 2009
Puteti solicita cheltuieli de judecata, dar trebuie sa dovediti acele cheltuieli...sa depuneti chitante si inscrisuri doveditoare.
Consider ca, indiferent de solicitarea / lipsa ei / nesolicitarea din actiune, cheltuielile de judecata se pot cere ulterior.
(simetric, chiar daca s-au cerut cheltuieli de judecata in actiune, se poate renunta la ele in orice moment, cel mai fracvent la concluzii pe fond.) sa nu uitam ca cererea de cheltuieli de judecata nu este un petit / capat de cerere propriu zis, si deci nu este conditionat de solicitarea /pana/ la un anume moment procedural.

Cel mai tarziu, chelt. de judecata se pot cere (dovedit, evident) la punerea concluziilor.
Daca insa in actiune ati precizat ca nu solicitati chelt de jud., aveti totusi grija sa le solicitati in scris si sa atrageti atentia instantei ca doriti chelt. de judecata (nu de alta, dar instanta poate uita/pierde din vedere).

As merge cu rationamentul mai departe, si as sustine ca, in speta dvs., se pot cere cheltuieli de judecata intr-un litgiu separat (dupa ce veti castiga, fireste:), indiferent de mentiunile facute in actiunea initiala.
Consider cauza chelt. de judecata ca fiind culpa procesuala a partii adverse. In aceste conditii, nesolicitarea lor in actiune ainitiala, sau mentiunea ca nu se solicita nu pot avea valoarea unei renuntari la judecata sau la drept.

Puteti solicita ca partea potrivnica sa fie obligata la plata cheltuielilor de judecata pe care veti dovedi ca le-ati facut atunci cand veti pune concluzii pe fondul cauzei.

Cheltuielile de judecata nesolicitate in cadrul unui litigiu pot fi solicitate pe cale separata, intr-un nou proces, in termenul general de prescriptie.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Multumesc mult pentru sugestii. Daca se poate reveni asupra chelt. de judecata chiar daca initial s-a precizat ca nu se solicita, inseamna ca cei care folosesc aceasta formulare o fac doar ca sa nu starneasca adversarul.

Am vazut formularea aceasta intr-a speta in care o PF a revendicat de la o primarie un teren prin uzucapiune si a mentionat ca nu solicita cheltuieli de judecata, cu gandul ca procesul o sa se termine mai repede in favoarea ei iar primaria nu va riposta prea tare.

Si asa s-a si intamplat, primaria a facut o intampinare superficiala iar PF a castigat procesul dupa doar 2-3 termene.

Toate cele bune.
Nici la uzucapiunile pe care le-am intalnit eu nu s-au cerut cheltuieli de judecata, pentru simplul motiv ca adversarii erau rude (autor comun) si vecini. In principiu, inainte sa demarezi o cerere bazate pe uzucapiue, esti deja inteles cu partea adversa/partile, iar litigiul este oricum o formalitate pentru ca tu, reclamant, sa iti obtii titlul de proprietate in mod formal. Ar fi deja prea mult sa ceri si chletuieli de judecata, in conditiile in care interesul tau este ca adversarii sa nu se opuna si sa nu taraganeze litigiul, suportand bucuros costurile.

Oricum, in afara de aceste situatii clare, eu nu as scrie in nici o cerere ca renunt la cheltuieli de judecata - de ce sa imi limitez singur optiunile? Pot renunta implicit la cheltuieli oricand: fie nu le cer, fie le cer si nu depun dovezi, fie le cer - dovedesc- obtin si nu le execut.

Alte discuții în legătură

Cheltuieli pe cale separata Corina Dina Corina Dina Buna ziua si la multi ani! Vreau sa solicit pe cale separata cheltuieli de judecata pentru un litigiu in care am castigat ( ca parat) dar avocatul nu le-a ... (vezi toată discuția)
Despagubire daune masina si cheltuille de jiudecata fabiano fabiano buna ziua sunt un italian in anul 2008 am avut un accident in romania cu alta masina dupa ce a venit politia mau facut un proces verbal cu avertizment si 2 ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de judecata dana_ludmila dana_ludmila Obiectul dosarului - drepturi banesti (litigiu de munca). La instanta de fond am pierdut. Am castigat in recurs si am solicitat si cheltuieli de judecata ... (vezi toată discuția)