avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Permis De Sedere
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Permis De Sedere

Buna Ziua. eu sunt Marian si as avea o intrebare mai delicata. logodnica mea mai are putin si o sa ajunga in romania. acum pe 20 ianuarie. chestie sau problema mai bine zis este ca avem totul in regula insa am o ne-lamurire. noi fiind logodnici doar ca promisiune. nu si in acte. am decis sa ne casatorim. bun. insa nu am reusit sa aplicam pentru o viza de lunga sedere ci doar de una de scurta sedere. insa cea de scurta sedere fiind de vizita nu se poate prelungi. ((pe o perioada de 3 luni de zile)) am mai discutat cu un avocat problema asta si mi-a spus sa ne casatorim imediat cum ajunge. si pe baza la certificatul de casatorie o sa aplice pentru permis de sedere. insa mai nou dupa 2 saptamani primesc email de la Ministerului Afacerilor Interne care scrie cam asa.. În referire la e-mail-ul dumneavoastră din data de 21.12.2015, prin care solicitaţi informaţii referitoare la reglementarea şederii în România, pentru un cetăţean străin, vă comunicăm următoarele:
Pentru prelungirea dreptului de şedere pe teritoriul României, străinul trebuie să obţină o viză de intrare în România, de lungă şedere, în scopul reîntregirii familiei, de la reprezentanţa diplomatică română acreditată în ţara de origine sau în orice altă ţară, în temeiul art.46 alin.16 şi alin.17, din „Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”.
După intrare în ţară în conformitate cu prevederile art.51, alin.1 din actul normativ sus-menţionat, cu cel puţin 30 de zile înainte de expirarea termenului pentru care i s-a aprobat iniţial şederea, va depune personal o cerere de prelungire a dreptului de şedere temporară, în scopul reîntregirii familiei la formaţiunea teritorială a Inspectoratului General pentru Imigrări pe raza căreia doreşte să îşi stabilească reşedinţa, însoţită de următoarele documente:
Documentul de trecere a frontierei (original/copie);
Documentul de identitate al cetăţeanului român (original/copie) ;
Certificatul de căsătorie eliberat de autorităţile române (original/copie);
Declaraţie scrisă din care sa rezulte că străinul nu mai are încheiată o altă căsătorie;
Declaraţia cetăţeanului român din care să rezulte că aceştia convieţuiesc împreună la adresa declarată;
Dovada deţinerii legale a spaţiului de locuit la adresa la care declara ca are reşedinţa pe teritoriul României
Dovada asigurării sociale
Adeverinţa medicală
Taxe

Totodată, vă comunicăm că potrivit prevederilor art.23, alin.5 din actul normativ mai sus menţionat, „dreptul de şedere pe teritoriul României, conferit străinului prin viza de scurtă şedere, nu poate fi prelungit”.

Cu stimă,

INSPECTOR GENERAL

.. eu insa chiar sunt ne-lamurit. ma poate ajuta si pe mine cineva in legatura cu problema asta?? #-o #-o #-o
Cel mai recent răspuns: AnaIlie1502 , utilizator 16:31, 13 Iunie 2020
Viza de scurta sedere va da dreptul sa vizitati Romania pentru o perioada limitata de timp si nu poate fi prelungita. Daca doriti sa ramaneti o perioada mai mare de timp pe teritoriul Romaniei, trebuie sa obtineti o viza de lunga sedere si, ulterior, un permis de sedere pe teritoriul Romaniei.
[ link extern ]
E simplu. Logodnica vine in Romania cu viza de scurta sedere(30 zile), depuneti actele la starea civila(aveti grija sa isi aduca cu dumneaei si adeverinta de cutuma si certif. de nastere pe langa pasaport), trec 10 zile, va casatoriti, dupa care d-soara merge acasica in Rep. Moldova ca sa nu incalce termenul de scurta sedere pe teritoriul Romaniei si solicita o alta viza de sedere temporara de aceasta data pentru 90 de zile pe motivul de reintregire a familiei . Apoi odata ajunsa in Romania dati fuga la Inspectoratul de Imigrari din judetul dvs., fiind in posesia tuturor documentelor mentionate in adresa MAI si solicitati prelungirea dreptului de şedere temporară, în scopul reîntregirii familiei si mai apoi permisul de sedere pe motivul de reintregire a familiei. Pentru a obtine dreptul de sedere pe termen lung trebuie sa fi avut o sedere continua pe teritoriul Romaniei in ultimii 5 ani. Sederea este considerata continua atunci cand perioada de absenta de pe teritoriul Romaniei este mai mica de 6 luni consecutive si nu depaseSte in total 10 luni si daca impotriva dumneavoastra nu a fost dispusa nici o masura de indepartare de pe teritoriul national. Sa ne scrieti daca doriti pas cu pas aceste proceduri intampinate de dvs. ca stiti cum e viata bate filmul, poate mai sunt si altii in situatia dvs. si le-ar prinde bine niste sfaturi de mare ajutor din partea dvs. [ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 11 Ianuarie 2016
Justitiarul711, utilizator
am inteles. multumesc pentru raspuns. chestia este ca un al avocat m-a sfatuit sa aplicam pentru permisul de sedere temporara. pe baza la certificatul de casatorie.. oare sa mearga asa?
Sunt de parere sa incercati. Mai intai va casatoriti-ca oricum voi va iubiti- dupa care mergeti la IGI si intrebati. Dar logodnica dvs. nu primeste din prima viza pe 90 de zile, ea va primi viza de 30 de zile, deci va trebui sa se intoarca mai intai acasa sa solicite o noua viza dupa care sa revina.,, După intrarea în ţară în conformitate cu prevederile art.51, alin.1 din actul normativ sus-menţionat, cu cel puţin 30 de zile înainte de expirarea termenului pentru care i s-a aprobat iniţial şederea, va depune personal o cerere de prelungire a dreptului de şedere temporară,,. Deci pana nu are viza mai mare de 30 de zile de regula de 90 de zile, tot degeaba va duceti la inspectorat. Sa ne scrieti cum ati rezolvat.
Ultima modificare: Luni, 11 Ianuarie 2016
Justitiarul711, utilizator
asa o sa facem. cineva care a mai trecut prin asta m-a sfatuit in cazul in care are viza pe terment de 90 de zile. dupa casatorie poate sa aplice pentru permis de sedere ""temporar"" nu inainte de 30 de zile pana la expirarea vizei. acum sa vedem. cu dumnezeu inainte. ^_^ multumesc mult
Buna ziua ! Întâmpinăm si noi o problema legata de viză de lunga sedere.Inca nu ne am lamurit nici sunand la IMigrari si nici de pe internet.Fratele meu are un baiat care sta in republica Moldova dintotdeauna iar acum ar dori sa vina la.el IN Romania! Baiatul are 18 ani impliniti si are pasaport biometric facut! Intrebarea mea este:poate trece granița in Romania si apoi sa solicite de la Autoritatea competentă din România permisul de sedere cat isi face actele românești? Sau trebuie sa solicite viză de sedere înainte să vină în România si apoi sa isi faca actele Românești??? Care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmeze?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte necesare viza termen lung si reintregirea familiei,rezidenta permanenta in romania ptr dominicani dupa casatorie GeorgianaDutu GeorgianaDutu Buna seara, Sunt casatorita cu un cetatean Dominican din August 2013 si momentan locuim in Rep Dominicana unde a avut loc si cununia civila . Am dorii sa ... (vezi toată discuția)
Viza pentru cetateni turci sibel sibel sunt casatorıta cu cetatean turc sı as dorı sa ıau vıza pentru el dın ankara sı mar ınteresa ce am nevoıe sı ... (vezi toată discuția)
Casatorie in romania Marian0189 Marian0189 Buna seara. ca sa trec direct la subiect. m-am logodit cu o fata din Filipine. si as vrea sa o aduc aici sa ne casatorim. cei de la ambasada nu m-au lamurit.. ... (vezi toată discuția)