avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 373 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... asigurare sanatate retinuta abuziv
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

asigurare sanatate retinuta abuziv

Buna ziua,

In urma cu mai mult de 3 ani am lucrat ca programator iar firma pentru care am lucrat mi-a retinut si a virat catre casa de asigurari sanatate o suma de bani reprezentand contributia mea.
Acum am studiat legile si am constatat ca deoarece eram incadrat ca programator , iar salariul meu nu se incadra in categoria veniturilor care se supun impozitului pe venit, conform art 257, alin.2 lit. a din legea 95/2006 (valabil acum 3 ani, p.t ca ulterior s-a modificat) contributia mea trebuia sa fie 0 sau cel mult egala cu contributia echivalenta unui salariu minim pe economie.

Am discutat cu casa de asigurari sanatate si aceasta a admis ca s-a facut o gresala daca angajatorul a virat cotributia calculata la valoarea salariului din cartea de munca si ca in acest caz numai angajatorul poate solicita restituirea sumelor platite in plus din eroare.

Am discutat cu fostul meu angajator si acesta refuza sa faca demersurile necesare pentru recuperarea sumelor platite in plus.
In aceasta situatie care ar fi metodele de constringere a angajatorului pentru a imi returna sumele platite in plus?
Deasemenea va rog sa imi precizati daca aceasta situatie se incadreaza in categoria drepturi salariale neplatite si deoarece au trecut mai mult de 3 ani nu se mai poate face nimic in instanta.
Cel mai recent răspuns: wrs , utilizator 12:46, 12 August 2009
Faceti plangere penala pentru neglijenta in serviciu pentru retinere si virarea din salariu a unor sume mai mari decat cele conforme cu prevederile legale. Si constituiti-va parte civila vatamata cu suma reprezentand prejudiciul care v-a fost cauzat.
Este mai rapida aceasta cale decat calea judecatoreasca. In acest fel vor depune imediat cerere pentru restituirea acelor sume de bani si vi le vor vira in cont....
B-)
din punct de vedere al angajatorului, suma nu este creanta salariala, ci creanta fiscala.
prin urmare, termenul in care se poate solicita restituirea ei de la stat este de 5 ani, calculati de la 1 ian. al anului urmator datei nasteri creantei.
Consider ca si pt. dvs. suma are natura unei creante fiscale.

Contributia CASS nu se vireaza la casa de sanatate, ci la Bugetul unic de stat.

Discutiile cu Casa de Sanatate le aveti in scris? Poate asa ar ajuta la convingerea angajatorului.
Totusi, trebuie sa stiti ca eventualele sume nu se cer si nu se restituie de catre CASS, ci de catre Ministerul de Finante.

Imi este greu sa cred, indiferent de exceptii, ca nu ar fi trebuit sa platiti nimic la CASS.

In cazul in care angajatorul ar face rectificari contabile, in afara de munca suplimentara de facut, ar urma si controale fiscale, care, invariabil, se finalizeaza cu amenzi pentru el.
Daca si baza legala este discutabila, atunci cu atat mai mult eforturile nu se justifica.
Banuiesc ca de aceea angajatorul este reticent. Aveti refuzul sau in scris?
Discutiile cu casa de sanatate le am in scris sub forma unor raspunsuri la solicitarile mele.
Prima solicitare adresata CNAS a fost:"Cum se calculeaza cass in cazul in care salariul nu se incadreaza in categoria celor care se impun impozitului pe venit (in perioada 2006-2007)" iar raspunsul a fost "avand in vedere ca venitul persoanei nu se incadra in categoria celor ce se supun impozitului pe venit si persoana nu se incadra in categoria persoanelor scutite de la plata contributiei, avea obligatia platii contributiei calculata ca 6.5% din salariul minim brut pe tara". (sunt precizate si articolele de lege pe baza carora este dat raspunsul).
A doua solicitare a fost catre casmb si am solicitat restituirea sumelor platite in plus iar raspunsul a fost ca numai angajatorul se poate adresa casmb in acest sens.

Cu angajatorul am avut o discutie telefonica in care m-a refuzat.

Consideratii ca inaitnea inceperi unei actiuni judecatoresti ar fi util si un raspuns in scris al angajatorului?
Deasemenea cat timp ar trebui sa astept un raspuns de la acesta (deoarece banuiesc ca nu imi va raspunde).
aha...
incercati totusi o solicitare scrisa la angajator, cu copii dupa documentele CASS.
Incerceti sa indicati exact ce scrie in adresele CASS, inclusiv ca nu puteti face acest demers singur
faceti si o referire discreta la cele indicate de Mihai Grigore (plangere penala, restul).
eu as face si mentiunea ca astept raspunsul in lor in termen de 30 de zile (termenul de raspuns la sesizari ar trebui prevazut in regulamentul intern, dar poate sa nu fie prevazut nimic. mergeti si dvs. la putin bluff)
Trimiteti documentul prin posta cu confirmare de primire, asteptati 30 zile si, daca nu se intampla nimic, faceti cum v-a indrumat colegul mai sus.
In cazul unei plangeri penale, cele de mai sus nici nu va incurca, nici nu va ajuta. Tot ce puteti obtine este sa nu mai ajungeti la plangere penala, daca il convingeti sa va dea banii.
succes!
Ultima modificare: Marți, 28 Iulie 2009
smeagull, utilizator
Multumesc Mihai Grigore si smeagull pentsu raspunsuri . Voi trimite o solicitare scrisa cu confirmare de primire la angajator.

Estimez ca raspunsul acestuia va fi negativ sau cel mult evaziv de aceea as dori ca in timpul cat astept raspuns sa ma pregatesc pentru actiunile urmatoare
In acest sens imi puteti spune mai clar ce presupune o plangere penala (cum se desfasoara toata actiunea) , impotriva cui tb sa o fac: a firmei sau a unei anumite persoane deoarece nu cunosc persoanele care se ocupau de salarii si poate ca nici nu mai lucreaza acolo si de asemenea care sunt articolele de lege (care au fost incalcate) la care ar trebui sa fac referire in plangere.

Apropo, raaspunsul CNAS la intebarea mea privind modul ce calcul al contributiei (pentru a clarifica situatia creata ) este: "Potrivit art. 51 alin (2) lit. a) din Ordonanta de Urgent a Guvernului nr. 150/2002 cu modificarile si completarile ulterioare(in vifoare in perioada 2003-mai 2006) precum si art 257 alin (2) lit. a) din Legea nr 95/2006, persoanele asigurate au obligatia platii cotei de contributie de asigurari sociale de sanatate asupta veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit.
Avand in vedere ca Dl .... nu se incadra in categoria persoanelor cu venituri din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit si nici la categoria persoanelor scutite de plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, aveam obligatia platii contributiei de asigurari sociale de sanatate potrivit prevederilor art. 53 alin (4) din Ordonanta de Urgent a Guvernului nr. 150/2002 respectiv art 257 alin (2) lit. a) din Legea nr 95/2006, calculata prin aplicarea cotei de 6.5% la salariul de baza minim brut pe tara, lunar"

Vi se pare corecta aprecierea CNAS?

Alte discuții în legătură

Contract cu cas pentru pfa shnex shnex Salut! Mi-am facut PFA de cam jumatate de an si am inteles ca trebuie sa inchei un contract si cu casa de asigurari de sanatate, dar ca nu ar fi ... (vezi toată discuția)
Plata contributiei pentru asigurari de sanatate retroactiv ivanov cristina ivanov cristina Buna seara Intrebarile sunt pentru un PFA Legea privind plata CAS (contributia pentru asigurarea de sanatate) a fost data in anul 2009, acum ei imi trimit ... (vezi toată discuția)
Plata contributiei asig.de sanatate asupra veniturilor din dividende mihanego mihanego am urmatoarea situatie: 1.profit aferent exercitiului financ.2007 repartizat la rezultat reportat, 2.in luna iulie 2008 asociatul unic,administrator,care nu ... (vezi toată discuția)