avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 378 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... E legala reducerea programului de lucru pentru gravide ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

E legala reducerea programului de lucru pentru gravide de la 8 la 4 ore?

Buna seara,
Sunt insarcinata in 3 luni, iar medicul specialist, impreuna cu medicul de familie mi-au dat scrisoare medicala/adeverinta pentru angajator, cu indicatia reducerii programului de lucru de la 8 ore/zi la 4 ore/zi. La instiintarea angajatorului, am primit refuzul de a ma incadra la un program de 4 ore, cu pretextul ca singura reducere de program care poate fi facuta este de la 8 la 6 ore, si ma intrebau pe mine ce lege/articol mentioneaza o astfel de reducere de 4 ore.
Mentionez ca sarcina este obtinuta prin procedura de fertilizare in vitro (FIV) care presupune un risc ridicat pe tot parcursul sarcinii.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:40, 12 Ianuarie 2016
Va trebui sa va prezentati la medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale si sa-i aratati recomandarea medicala primita de la medicul de familie si medicul specialist ginecolog.
Medicul specialist de medicina muncii poate completa/ modifica, in urma examinarii medicale periodice, fisa de aptitudine a lucratorilor, in care sa mentioneze apt conditionat si sa precizeze ca recomandare/ conditionare, reducerea programului de lucru la 6 ore sau la 4 ore/ zi.
In baza recomandarii medicului specialist de medicina muncii, angajatorul poate sa va mentina pe postul ocupat in prezent (cu salarizara actuala) sau sa va ofere un alt post, cu conditii de salarizare corespunzatoare acestui nou post.
Mai multe informatii gasiti aici: www.avocatnet.ro/content/for...
Potrivit OUG 96/2003, salariatele gravide au dreptul la reducerea timpului de lucru cu o patrime, cu mentinerea integrala a veniturilor salariale.

OUG 96/2003
Art. 13
In baza recomandarii medicului de familie, salariata gravida care nu poate indeplini durata normala de munca din motive de sanatate, a sa sau a fatului sau, are dreptul la reducerea cu o patrime a duratei normale de munca, cu mentinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementarilor legale privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.

Prin urmare, recomandarea acelui medic de a vi se reduce durata timpului de munca cu 4 ore excede cadrului legal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reducere program gravide mihaela1707 mihaela1707 Buna ziua, O angajata anunta in scris angajatorul ca este gravida in saptamana 9-10 de sarcina iar in săptămâna 14-15 aduce o cerere insotita de o ... (vezi toată discuția)
Reducerea programului de lucru din motive medicale în cazul femeilor însărcinate. este suficient concediul medical cod 10 acordat de medicul de familie sau este nevoie și de alte documente? dandal dandal Sunt insarcinata in 15 saptamani, cand am aflat de existenta sarcinii, mi-am informat angajatorul prin prezentarea unei adeverinte eliberata de medicul de ... (vezi toată discuția)