avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reducere program gravide
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reducere program gravide

Buna ziua,
O angajata anunta in scris angajatorul ca este gravida in saptamana 9-10 de sarcina iar in săptămâna 14-15 aduce o cerere insotita de o adeverinta medicală prin care solicită reducerea programului de lucru.
Ce trebuie sa facă angajatorul si ce documente trebuie să aibă la baza acestei reduceri de program?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:22, 9 Iulie 2020
OUG 96/2003
art.13
În baza recomandării medicului de familie, salariata gravidă care nu poate îndeplini durata normală de muncă din motive de sănătate, a sa sau a fătului său, are dreptul la reducerea cu o pătrime a duratei normale de muncă, cu menținerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementărilor legale.

In speta, in urma solicitarii salariatei si a recomandarii medicului, angajatorul va emite o decizie de modificare a timpului de munca cu menținerea veniturilor salariale . (de exemplu, de la 8 ore la 6 ore).

Detalii gasiti si aici
[ link extern ]
Este necesar avizul medicului specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale.
Medicul de medicina muncii analizeaza situatia conform cu riscurile profesionale la care este expusa gravida la locul de munca/ postul de lucru si trebuie sa modifice fisa de aptitudine a lucratorului scriind - apt conditionat si la conditionari sa precizeze - reducere program de lucru.
Recomandarile medicului de medicina muncii sunt obligatorii pentru angajator, nu cele ale medicului de familie.
Dar este obligatorie reducerea programului dacă in urma evaluării de către medicul de medicina muncii nu se constată riscuri și sunt indeplinite toate condițiile?
Multumesc!
In situatia in care salariata gravidă poate îndeplini durata normală de muncă , atunci nu este necesara reducerea duratei normale de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Referitor la art. 13 din oug 96/2003 - reducere program salariata ... OanaMind OanaMind Referitor la Art. 13 din OUG 96/2003 - reducere program salariata insarcinata \"In baza recomandarii medicului de familie, salariata gravida care nu poate ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! din ce moment al sarcinii poți face cerere pentru ... Andreeavoicu86 Andreeavoicu86 Bună ziua! Din ce moment al sarcinii poți face cerere pentru reducerea programului de lucru? Mulțumesc! (vezi toată discuția)
E legala reducerea programului de lucru pentru gravide de la 8 la 4 ore? madysys madysys Buna seara, Sunt insarcinata in 3 luni, iar medicul specialist, impreuna cu medicul de familie mi-au dat scrisoare medicala/adeverinta pentru angajator, cu ... (vezi toată discuția)