avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Sarcina din timpul concediului de crestere a copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Sarcina din timpul concediului de crestere a copilului

Buna ziua,
Am nascut in data de 10.07.2015. Acum fetita mea are 6 luni. As vrea sa raman iar insarcunata si sa beneficiez in continuare de concediu pt. crestere al copilului. Cum trebuie sa procedez?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:19, 14 Ianuarie 2016
1. Dvs. sunteti acum in concediu crestere copil pentru primul copil (CCC1).

2. - Daca veti naste un alt copil inainte de a se termina CCC1 veti intra direct in CCC2 imediat ce se termina CCC1.
- Nu veti mai beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) pentru al doilea copil.
- Indemnizatia pentru CCC2 va fi egala cu indemnizatia pentru CCC1.

3. - Pe perioada dintre data nasterii celui de al doilea copil si pana se termina CCC1 veti mai beneficia, pe langa indemnizatia pentru CCC1, de inca 600 lei lunar.
- Pentru aceasta trebuie sa va prezentati la Primarie cu o copie dupa certificatul de nastere a celui de al doilea copil si sa faceti cerere pentru cei 600 lei lunar si pentru alocatia de stat pentru copii.

4. - Inainte cu vreo doua saptamani de a se termina CCC1 faceti cerere catre angajator prin care solicitati prelungirea suspendarii contractului individual de munca (CIM) pentru a intra in CCC2.
- Cu o copie dupa decizia de prelungire a suspendarii CIM si o copie dupa certificatul de nastere a celui de al doilea copil va prezentati la Primarie unde completati cererea pentru indemnizatie pentru CCC2 (alte acte nu mai sunt necesare deoarece le aveti la dosarul pentru indemnizatia pentru CCC1).

5. - Daca tatal copilului indeplineste conditiile pentru a beneficia de CCC atunci ultimele doua luni din CCC2 ii sunt rezervate lui (1 luna pentru CCC1 si 1 luna pentru CCC2) chiar daca intra sau nu in CCC.
- In aceasta situatie CCC2 al dvs. se reduce cu doua luni, adica veti relua activitatea incepand cu ziua urmatoare in care al doilea copil implineste 1 an si 10 luni.
Va multumesc pentru raspuns.
Ce se intampla daca nasc la o scurta perioada dupa terminarea CCC1?
1. Daca veti naste dupa ultima zi de CCC1 atunci veti relua activitatea fie si pentru o zi sau mai multe, perioada in care veti prezenta angajatorului certificat medical pentru concediu de maternitate.

2. Dupa concediul de maternitate veti solicita angajatorului CCC2 si veti proceda asa cum ati procedat cand ati intrat in CCC1.

3. - Dar, atentie, indemnizatia pentru CCC2 va fi de 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) si va fi mai mica decat indemnizatia penru CCC1 (dar nu mai mica de 600 lei lunar).
- In acaeste venituri intra eventuale venituri din salarii, indemnizatia pentru CCC1 si indemnizatia pentru concediul de maternitate).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de crestere copii Criscriss Criscriss Buna ziua Sunt in concediu crestere copil din 1 aprilie 2016. Sunt insarcinata in luna a 6/7. Ar trebui sa nasc la sfarsitul lunii martie. Pot intra direct in ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de crestere al doilea copil RoxanaAB RoxanaAB Buna seara, As fi bucuroasa daca m-ati putea lamuri intr-un aspect, cu atatea schimbari de legislatie nu mai stiu unde sa ma uit. Situatia este in felul ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru al doilea copil AndreeaS02 AndreeaS02 Buna ziua, In prezent ma aflu in concediu crestere copil pana in luna septembrie. Sunt insarcinata si in luna iulie urmeaza sa nasc. As vrea sa stiu daca ... (vezi toată discuția)