avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Calcularea Impozitului la cladirile nerezidentiale
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Calcularea Impozitului la cladirile nerezidentiale

buna ziua,

stie cineva daca este obligatoriu sa facem evaluarea cladirii pentru a plati impozit la o cladire inchiriata unei societati care desfasoara activitati comerciale in aceasta cladire ?
Cel mai recent răspuns: iorgu , utilizator 15:14, 13 Ianuarie 2016
Ieri am fost sa achit impozitele si taxele ptr. casa, teren, auto. Proprietate personala.
Mentionez ca am inchiriat din aceasta o supfatata de teren cu o constructie, unde se desfasoara o activitate de prestari servicii auto.
Eu ca persoana fizica, am inchiriat mie ca persoana juridica. Am contract de inchiriere de vreo 18 ani.
Nu am putut achita nimic. Este obligatorie o evaluare a zonei respective.
Poata sa-mi raspunda si mie cineva, care sunt preturile pentru o asemenea evaluare?
Proprietatea se afla in com. Cornetu, ilfov. Ofer date suplimentare la o eventuala solicitare.
Multumesc anticipat!
Raspuns pentru Aurelian.

Depinde daca esti pers. fizica sau juridica. Daca esti pers. juridica (din intrebare imi dau seama ca nu), deja ai acest raport. Daca esti pers. fizica, cum este si cazul meu, s-ar putea sa-ti doresti sa faci acest raport de evaluare, pentru ca diferenta este foarte mare. Conf. art. 458 din leg. 227/2015, ART. 458 - Calculul impozitului pe clădirile nerezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice

(1) Pentru clădirile nerezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,2 - 1,3% asupra valorii care poate fi:

a) valoarea rezultată dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă;

b) valoarea finală a lucrărilor de construcţii, în cazul clădirilor noi, construite în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă;

c) valoarea clădirilor care rezultă din actul prin care se transferă dreptul de proprietate, în cazul clădirilor dobândite în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă.

(2) Cota impozitului pe clădiri se stabileşte prin hotărâre a consiliului local. La nivelul municipiului Bucureşti, această atribuţie revine Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

(3) Pentru clădirile nerezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, utilizate pentru activităţi din domeniul agricol, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 0,4% asupra valorii impozabile a clădirii.

(4) În cazul în care valoarea clădirii nu poate fi calculată conform prevederilor alin. (1), impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii impozabile determinate conform art. 457.

Eu sesizez aici un conflict, o discriminare, o speta:

la al.1 pct.a, ,,valoarea rezultată dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă'', deci ANTERIOR anului de referinta, anul de referinta fiind 2016, eu inteleg aici un raport facut PANA in 2015.

Si acum cireasa dupa tort:

la o val de 100.000 ron, daca nu ai raport, platesti 2% din val. cladirilor de rezidenta, adica 2000 lei;
daca ai raport, (si l-ai facut in 2015, eu asa inteleg articolul), platesti 0,2%, adica 200 lei.

Cred ca m-am facut inteles. Sunt in aceeasi situatie, numai ca valoarea bunului este de cateva ori mai mare....s-ar putea sa ajung in instanta...

Poate ne ajuta cineva in masura cu niste informatii mai bune...
Ultima modificare: Miercuri, 13 Ianuarie 2016
mars_on_line, utilizator
Sa inteleg ca daca facem evaluarea in aceasta luna din 2016 si ne incadram la cei 0,2%, vom achita 2%?
Sunt sigur ca acest subiect este la ordinea zilei si intereseaza pe foarte multi dintre noi.
Dar am deasemenea convingerea ca un moderator specialist in acest domeniu, ne va scoate la lumina si ne va edifica cu raspunsuri pertinente. La prezentele si viitoarele noastre intrebari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Valoare impozit cladire 7clau 7clau Buna ziua Va rog sa imi spuneti daca am firma de taxi si sediul firmei este acasa cu cat se mareste impozitul pe cladire ? (vezi toată discuția)
Impozite locale 2016 flo72 flo72 Buna seara, In noul Cod Fiscal care va intra in vigoare la 1 ianuarie 2016 se precizeaza ca valoarea impozabila pentru cladirile nerezidentiale se ... (vezi toată discuția)
Impozit cladire Sorincom Sorincom Anul trecut (2016) am cumparat un apartament care este inchiriat unei persoane juridice. Poate fi folosit pretul de cumparare care apare in contractul de ... (vezi toată discuția)