avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 248 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Proba mesaje facebook - Datorie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Proba mesaje facebook - Datorie

Buna,
Cateva persoane imi datoreaza bani si le-am dat pe incredere fara nici un act notarial sau macar facut de mana. Acum nici una din aceste persoane mi-au dat banii inapoi si toate m-au sters ca prieten de pe facebook., dar mesajele au ramas unde vin specificate si sumele de bani. Conturile lor au fost create cu nume, prenume adevarat, iar in unele din ele ei au trimis poze, deci se vede clar persoanele ale cui sunt conturile de facebook.

Se poate face ceva?


Cel mai recent răspuns: Valentina NICOLAE , Consilier juridic 23:43, 23 Ianuarie 2016
Domnule Georgescu, de ce îl faceţi să dispere pe Vili, nedându-i nicio şansă ?
Ce are de pierdut, ce ultimă soluţie are decât o plângere penală la Poliţie sau Parchet ?
Teoretic e cum spuneţi dvs. că n-ar avea nicio şansă, dar nu puteţi să-i luaţi ultima fărâmă de şansă.
Mai bine îl sfătuiaţi cu ceva util, nu cu ceva dur, negativist, mai ales dacă aveţi legătură cu domeniul juridic.
Şi un criminal are mici şanse de a scăpa la judecată. Dacă nu prin cea normală, măcar cea ... divină va face dreptate.
Şi acum, să trecem la treabă, şi să folosim "sfântul" Google: [ link extern ]
Ce-avem noi acilea ? :thumbup:
Citez:
Orice gest făcut în spaţiul virtual devine public, atrag atenţia avocaţii. Condiţiile de înregistrare pe diverse site-uri, în special pe reţelele de socializare, sunt rareori citite. Dar cei care au răbdare să le parcurgă află că mesajele, comentariile sau imaginile pe care le postează devin, instantaneu, proprietatea respectivei reţele. Iar ele pot fi apoi foloste ca probe de autorităţi.
Prea puțini din cei peste șapte milioane de români care au conturi de Facebook cunosc regulile pe care ar trebui să le respecte, ca utilizatori ai unei rețele de socializare.
Facebook are drept de proprietate chiar și asupra fotografiilor sau materialelor video care sunt publicate.
O greşeală majoră, spun avocații. Aceştia avertizează că informațiile ajunse pe un domeniu public pot fi folosite şi de alţii. Chiar şi postările şterse, pentru că acestea sunt păstrate într-o bază de date a reţelei de socializare.
„Orice tip de postări, poze, manifestări în spațiul public, pentru că așa sunt considerate rețelele de socializare, ca fiind un spațiu public, pot fi folosite, în condițiile legii, în instanță”, spune avocatul DP.
Facebook, sprijin probatoriu în instanță
Odată cu înregistrarea unui cont de Facebook, utilizatorii declară că sunt de acord ca Facebook-ul să stocheze, pe termen nedeterminat, conținutul postărilor lor și informațiile completate în profil. În felul acesta, se creează practic o bază de date complexă ce poate deveni, în anumite situații, mijloc probator în instanță.
Utilizatorii care constată că le-au fost încălcate drepturile de către alți utilizatori de Facebook (drepturi precum dreptul de proprietate, dreptul la viață privată, sau care se simt hărțuiți etc.) pot lua măsuri împotriva celor care le încalcă drepturile.
„Recomandarea este ca în primul rând utilizatorul să se adreseze Facebook prin formele specifice aflate la dispoziția sa, cu indicația faptului că solicită stocarea informațiilor ce i-au încălcat drepturile. În felul acesta se asigură de existența mijloacelor suport în pledoarie. Următorul pas este reprezentat de contactarea unui avocat care va analiza încălcarea drepturilor fundamentale ale unei persoane sau incidența instituției răspunderii civile delictuale. Pe baza acestei analize se pot indentificafaptele ilicite și se poate construi un caz în instanță. Teoretic, se pot obține despăgubiri și pot fi puse în discuție și diverse obligații de „a face” însă analiza trebuie circumscrisă speței în discuție”, mai spune avocatul MP.
Un exemplu este cel al nenumăratelor imagini încărcate în mediul online, filmuleţe şi fotografii cu situaţia de la secţiile de vot din străinătate, în timpul alegerilor prezidenţiale. Acestea ar putea deveni dovezi în ancheta deschisă de Parchetul General privind organizarea dezastruoasă a celor două tururi.

Cum e, domnule Georgescu ... dracul e chiar aşa de negru ? X-(
Măcar Vili are o şansă, poate destul de mare, din ce-am citit pe Internet !
P.S.
Mai citiţi şi alte articole utile speţei, precum:
"Probe digitale – folosirea lor în Instanţă" (EXCELENT ARTICOL !) [ link extern ] /
[ link extern ]
[ link extern ]
www.avocatnet.ro/content/for...


Interventie moderator: Conform Regulamentului de Forum, nu este permisa publicarea abuziva, sau fara motiv a link-urilor spre alte site-uri sau forumuri. Daca este neaparat necesara o legatura, atasati un text explicativ, care sa sugereze ce contine legatura si care e motivul pentru care este publicata. Avand in vedere ca informatia postata poate ajuta utilizatorul care a initiat acest topic, link-urile nu vor fi sterse. In alta ordine de idei pe forum nu se combate persoana, ci ideea. Multumesc pentru intelegere.
Ultima modificare: Marți, 19 Ianuarie 2016
Ceausescu Liliana - Birou de Mediator, Mediator
În cadrul unui proces penal nu are nicio șansă.
Degeaba spera la ceva ce nu se poate realiza.
Domnul Georgescu are dreptate.

Doar la un proces civil ar putea spera dar trebuie sa aiba și noroc...
Ultima modificare: Duminică, 17 Ianuarie 2016
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
E posibil să fie greu de câştigat în orice proces, civil sau penal - dar ce nu e dificil în ziua de azi, cu speranţe şi hotărâre, încerci şi imposibilul !
Dar dvs. sunteţi avocat ... cum puteţi renunţa la orice încercare de a câştiga un proces, chiar şi dacă aţi avea un client ce a comis o crimă ?
☢ Sper că aţi citit articolele de pe Internet scrise de mine mai devreme - sunt destul de mari speranţe să poată rezolva ceva, e de-ajuns s-o rezolve prin postările de pe Facebook (sau prin chat sau e-mail-uri) măcar pentru unul dintre cei care au datorii către petent.
Vă rugăm, domnilor, nu scrieţi pe un Forum doar negativist la problemele forumiştilor, ci daţi-le speranţe şi chiar soluţii de posibile rezolvări ale speţei respective !
Justiţia chiar să fie aşa de oarbă, domnilor ?
Cum câştigaţi dvs. un proces, doar sfătuind clienţii că n-au nicio şansă, oricât de mică ?În speţa de faţă, citind informaţiile de pe Internet, eu m-am convins că reclamantul ar avea ceva şanse, dar cu un avocat care vrea să studieze legislaţia şi să pledeze total în favoarea clientului, pentru a nu mai avea victime de tipul lui Vili.
Veniţi cu soluţii, cu dezbateri pe această temă, de-asta e Forum de Discuţii pe teme juridice !
Ultima modificare: Duminică, 17 Ianuarie 2016
zxc1, utilizator
Eu în general îmi calculez foarte exact șansele clientului și riscurile aferente fiind calculate în funcție de-ai multe variante posibile în raport de toate apărările care le poate gândi partea adversa.

Când nu sunt șanse nu iau procesul deoarece dacă nu îl câștig eu în mod sigur nu îl câștiga nimeni.

În speță pierde vremea și timpul inutil pe parte penala.

În civil este foarte complicat și depinde de mai multe aspecte.
În funcție de șansă poate câștiga sau pierde.
Șansă depinde și ea de mai multe variabile în acest caz.
Ultima modificare: Duminică, 17 Ianuarie 2016
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Sugestia mea ar fi urmatoarea: O plangere penala catre Parchetul de pe langa Tribunal.
Motivele ar fi lesne de inteles. Cu toate ca sansele de a fi trimis cineva in judecata pentru inselaciune sau abuz de incredere cu astfel de probe, exista totusi o constrangere psihica care in unele situatii determina respectiva persoana sa returneze banii. Exista multe cazuri in care, daca invinuitul nu se prezinta cu un avocat, are toate sansele sa fie convins de catre organul de urmarire penala sa returneze banii, sau respectivul individ sa recunoasca faptul ca a primit respectiva suma de bani, chiar si cu mentiunea ca erau bani falsi. O declaratie in fata organului de urmarire penala este proba, iar daca nu intr-un proces penal cel putin intr-unproces civil. Aici cer de asemena parerea specialistilor de pe forum in ceea ce priveste utilizarea unei astfel de probe dobandita pe durata urmariri penale, intr-un proces civil.
De ce Parchetul de pe langa Tribunal? Datorita faptului ca in astfel de cazuri, ceea ce solicitati dumneavoastra, respectiv preluarea unor date informatice se face de catre un serviciu specializat din cadrul IPJ.
Vili82, facebook are un serviciu prin care poti sa soliciti toate mesajele si alte detalii esentiale. Intri la Setari generale sau General Account Settings si accesezi Download a copy of your Facebook data. O sa primesti pe e-mail toate convorbirile, adresele IP de unde te-ai logat, etc. De ce iti recomand o plangere penala? Pentru simplul fapt ca, respectivul mentioneaza ca i-ai oferit bani falsi. Ori, in cazul in care este adevarat, aceasta fapta este o infractiune, iar tu, ca cetatean de buna credinta doresti sa verifici si sa te convingi daca acei bani erau sau nu falsi, pentru a putea trage la raspundere persoana de la care i-ai primit si tu la randul tau. Chiar daca aceasta afirmatie este o minciune sfruntata. Mult succes.

Alte discuții în legătură

Cineva pretinde ca sunt eu pe facebook lupas_camelia lupas_camelia Buna ziua, De ceva timp cineva creeaza conturi cu numele meu pe Facebook si trece la informatii lucruri care nu sunt adevarate si care aduc prejudicii ... (vezi toată discuția)
Conturi false si defaimatoare facute in numele meu mmomo mmomo Acum ceva timp, persoana X a facut in numele meu mai mult conturi pe situri de matrimoniale si escorte in numele meu, publicand fotografii cu mine in ipostaze ... (vezi toată discuția)
Insulta si calomnia mai sunt incriminate de legea penala? littlemouse littlemouse Bună seara! Aș dori și eu să știu exact dacă insulta și calomnia sunt considerate infracțiuni, conform Noului Cod Penal și dacă se aplică pentru ... (vezi toată discuția)