avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 596 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Art 77 din 227 din 2015
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Art 77 din 227 din 2015

Cum interpretati acest articol? Sant derutata.Oare beneficiaza de deducere ambi parinti pt copii.
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 09:21, 19 Ianuarie 2016
Incepand cu 1 ianuarie 2016, data intrarii in vigoare a noului Cod Fiscal, ambii parinti vor putea beneficia de deducerea personala pentru copii minori, insa numai la functia de baza.

Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal din 06.01.2016
SECŢIUNEA a 2-a Deducere personală

pct.13.
(1) În sensul art. 77 din Codul fiscal, deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub formă de deducere personală se acordă pentru fiecare lună a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se află funcţia de bază, în limita venitului realizat.

Deducerea personală este stabilită în funcţie de venitul brut lunar din salarii realizat la funcţia de bază de către contribuabil şi numărul de persoane aflate în întreţinerea acestuia.

(2) Obligaţia stabilirii persoanelor aflate în întreţinerea contribuabilului în funcţie de care se atribuie deducerea personală este în sarcina plătitorului de venit din salarii, la funcţia de bază.

Persoana aflată în întreţinere poate avea sau nu domiciliu comun cu contribuabilul în a cărui întreţinere se află.

Sunt considerate persoane aflate în întreţinere soţul/soţia contribuabilului, copiii acestuia, precum şi alţi membri de familie până la gradul al doilea inclusiv.

(3) În sensul art. 77 alin. (3) din Codul fiscal, în categoria "alt membru de familie aflat în întreţinere" se cuprind rudele contribuabilului şi ale soţului/soţiei acestuia până la gradul al doilea inclusiv.

(4) Sunt considerate persoane aflate în întreţinere militarii în termen, studenţii şi elevii militari ai instituţiilor de învăţământ militare şi civile, peste vârsta de 18 ani, dacă veniturile obţinute sunt mai mici sau egale cu 300 lei lunar.

(5) Nu sunt considerate persoane aflate în întreţinere persoanele majore condamnate, care execută pedepse privative de libertate.

(6) Copilul minor este considerat întotdeauna întreţinut, cu excepţia celor încadraţi în muncă, indiferent dacă se află în unităţi speciale sanitare sau de protecţie specială şi altele asemenea, precum şi în unităţi de învăţământ, inclusiv în situaţia în care costul de întreţinere este suportat de aceste unităţi. În acest caz eventualele venituri obţinute de copilul minor nu se au în vedere la încadrarea în venitul de 300 lei lunar.

Pentru copilul minor aflat în întreţinerea părinţilor sau a tutorelui, deducerea personală se acordă fiecăruia dintre părinţi, respectiv tutorelui.
......
Buna ziua,
Da, beneficiaza ambii parinti de deducere personala la angajatorul unde au functia de baza. S-a modificat Codul fiscal. Prevederea se aplica insa doar in situatia copiilor minori.
Astfel conf pct 13 alin 6 HG 1/2016 "pentru copilul minor aflat în întreţinerea părinţilor sau a tutorelui, deducerea personală se acordă fiecăruia dintre părinţi, respectiv tutorelui."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Copil minor in intretinere Diana_B Diana_B Buna ziua, Este adevarat si posibil ca un copil minor sa fie in intretinerea ambilor parinti conform noului Cod Fiscal? Multumesc frumos. (vezi toată discuția)
Deducere personala suplimentara prest prest Buna ziua. La o societate comerciala sunt angajati cu timp partial si sotul si sotia.Se poate acorda deducerea suplimentara pt.ambii parinti? Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Deducere personala pentru copil minor aflat in intretinere chris.med chris.med Va salut cu respect! As dori sa stiu daca pentru un copil minor pensia alimentara cumulata cu alocatia de intretinere depaseste suma de 300RON este ... (vezi toată discuția)