Eu sint salariata la o companie mare. Sotul meu este administrator de firma mica, are citiva oameni angajati la firma lui, dar el nu figureaza ca angajat in propria firma, este doar administrator. Poate in aceste conditii sotul sa beneficieze de calitatea de coasigurat pe asigurarea mea de sanatate, in cadrul companiei la care lucrez eu? Luind in considerare aceasta situatie, pot eu beneficia de deducere la plata impozitului, rezultind de aici ca eu il intretin? Va multumesc mult.
@Vilb La banca nu am declarat eu ca el e in intretinerea mea. Concluzia asta au tras-o cei de la banca, DUPA ce l-au verificat daca figureaza la Fisc cu venituri. Nimeni nu da credit fara verificari riguroase. Va multumesc!
Buna ziua, va rog sa-mi spuneti, daca asociatul unic pe o firma fara profit, caruia nu i-au revenit dividende niciodata, poate fi luat ca si coasigurat, el neavand nici un alt venit sau CIM
Potrivit Legii sanatatii nr.95/2006 (art.224 alin.2), calitatea de coasigurat poate fi indeplinita doar de anumite persoane,si anume : sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate.
Pentru ca o persoana sa poata beneficia de asigurare fara plata contributiei trebuie sa se afle in intretinerea unei persoane asigurate si sa nu aiba venituri proprii.
Insa nu strica sa intrebati si la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.
multumesc pentru raspuns, revin cu intrebarea: Incepand cu 01.01.2016 mai putem avea salariati cu COasigurat (sot/sotie), avand in vedere ca toate persoanele, inclusiv cele fara venituri, trebuie sa achite contributia la CASS incepand cu 01.01.2016?