avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu paternal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu paternal

Buna ziua,

Daca sotia va naste la sfarsitul lunii mai (28-29), cand si cum pot beneficia de concediu paternal (5 zile + 10 zile cu cursul de puericultura)

Multumesc.

Scuze, am gasit raspunsul:

"Art. 2. -
(1) În cazul în care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal plătit de 5 zile lucrătoare.
(2) Concediul paternal se acordă la cerere, în primele 8 săptămâni de la naşterea copilului, justificat cu certificatul de naştere al acestuia, din care rezultă calitatea de tată a petiţionarului."

Ce nu inteleg:

Art. 4. -
(2) Tatăl poate beneficia de prevederea cuprinsă la alin. (1) numai o singură dată.

O singura data per copil sau o singura data in viata?!

Mai am o intrebare:

Incepand cu ce luna pot beneficia de indemnizatie pentru CCC, daca sotia nu lucreaza, deci nu va fi in concediu de lauzie?

Multumesc.

Ultima modificare: Miercuri, 20 Ianuarie 2016
MihaiDG, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:38, 26 Octombrie 2016
1. OUG nr.111/2010 prevede :
art.21
(1) Pe perioada în care se beneficiază de indemnizaţia prevăzută la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 şi art. 9 alin. (4) şi (5), precum şi pe perioada concediului fără plată prevăzut la art. 6, plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru aceste persoane se asigură de la bugetul de stat.
.....
(3) Perioada în care o persoană beneficiază de indemnizaţia prevăzută la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 şi art. 9 alin. (4) şi (5) sau se află în concediul fără plată prevăzut la art. 6 constituie perioadă asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare.

2.Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii:
Art.224
...
(2) Sunt asigurate persoanele aflate în una dintre următoarele situaţii, pe durata acesteia, cu plata contribuţiei din alte surse, în condiţiile prezentei legi:
...
b) se află în concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani şi în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani sau se află în concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului cu handicap cu vârsta cuprinsă între 3 şi 7 ani;
...

3. Prin urmare, pe perioada CCC sunteti asigurat in sistemul de sanatate, plata contributiei se asigură de la bugetul de stat.
Astfel, sotia poate fi coasigurata dvs.
Luati legatura cu AJPIS si cu Casa de Asigurari de Sanatate ca sa va spuna ce acte trebuie sa depuneti.
freeelis a scris:

Proiectul de Lege pentru modificarea Legii concediului paternal nr.210/1999 adoptat de catre Senat nu a intrat inca in vigoare.

Acesta urmeaza a fi votat si de Camera Deputatilor care este for decizional, unde a primit raport favorabil de la Comisia pentru muncă şi protecţie socială a acestei camere.

Multumesc mult de raspuns. Va doresc un inceput de saptamana cat mai placut.

Numai bine!
Mai am o nelamurire: Indemnizatia inseamna 85% din ultmele 12 salarii NETE+bonurile de masa? Sau se mai opreste si 16%impozit?
85% din salariile nete incasate , dupa ce se scade impozitul si contributiile din salariul brut.
Ma interesa daca din indemnizatie (85% din salariul net) se mai opreste impozit.

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil 2013 luat de tata stealthO3 stealthO3 Lucrez de 18 luni la o R.A, sotia mea urmeaza sa nasca in februarie, ea este studenta(la buget)..vreau sa stiu daca eu sau sotia beneficiem de concediu CCC ... (vezi toată discuția)
Concediu tata la nastere copil serpisor83 serpisor83 Buna ziua, as vrea sa aflu si eu de cat concediu am dreptul prin lege la nasterea copilului, fara a intra eu in concediu de crestere copil, mama ramanand cu ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil tata fishku fishku [b]Buna ziua, Ma aflu in urm situatie. Sotia lucreaza ca PFA cu vechime approx 3 ani si cu salariu minim pe economie intr-un business propriu. Eu lucrez ... (vezi toată discuția)