avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 597 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Ce se intampla?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Ce se intampla?

Art. 318 C. proc. pen. a fost declarat neconstitutional. Ce se intampla cu dosarele solutionate cu "renuntare la urmarirea penala"? Eu am depus plangere impotriva solutiei de renuntare la urmarirea penala, si se va judeca zilele acestea, in mod normal, trebuie admisa plangerea, pentru ca solutia d renuntare la urmarirea penala nu mai are temei legal?

As dorii niste lamuriri.

Va multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: eusaisapte , utilizator 01:26, 2 Martie 2016
Decizia ccr nu produce efecte retroactiv. Probabil ca aceste situatii se vor clarifica in sensul ca judecatorul va dispune prin incheiere asupra acestor solutii de renuntare la UP date de procuror si astfel vor capata legalitatea ceruta. Vom vedea cum se va proceda exact, deocamdata ccr a admis neconstitutionalitatea, insa nu a spus si cum se vor solutiona situatiile de acest gen.
Bună ziua,

Sincer să fiu, acum nu prea mai mă interesează ce o să conţină decizia CCR, plângerea împotriva soluţiei de renunţare la urmărirea penală mi-a fost admisă de către judecător.
In penal functioneaza principiul legii mai favorabile ca derogare de la principiul neretroactivitatii legii. In dovedire vedeti art. 453 (1) f) din CPP "hotararea s-a intemeiat pe o prevedere legala ce a fost declarata neconstitutionala dupa ce hotararea a devenit definitiva, in situatia in care consecintele incalcarii dispozitiei constitutionale continua sa se produca si nu pot fi remediate decat prin revizuirea hotararii pronuntate. "

La hotararea procurorului se face plangere impotriva actelor procurorului, si impotriva incheierii definitive daca prin absurd judecatorul mentine solutia procurorului, cerere de revizuire sau contestatie in anulare

Se cere preschimbarea renuntarii la urmarirea penala in ordonanta de clasare
[ link extern ]

P.S. Revizia e dificila, dar incepe de aici

Solutia impotriva Decizia nr. XVII din 19 martie 2007 a ICCJ si-a incetat efectele deoarece

CPC
Art. 474^1 - Incetarea sau modificarea efectelor deciziei modif OUG 3/2014
Efectele deciziei inceteaza in cazul abrogarii, constatarii neconstitutionalitatii ori modificarii dispozitiei legale care a generat problema de drept dezlegata, cu exceptia cazului in care aceasta subzista in noua reglementare.

si mai exista argumentul ca nu pot fi atacate prin revizuire decat sentintele definitive, ceea ce este fals, deoarece art. 452 (1) din CPP face vorbire de "Hotararile judecatoresti definitive", care cf. art. 370 din CPP sunt si deciziile si incheierile, care pot ramane definitive cf. art. 551 din CPP

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Camera preliminara, respingere plangere nup, intemeiata pe art gresit aporti aporti Buna ziua! Urmand toate caile unei plangeri prealabile pentru furt si inselaciune am primit NUP iar in camera preliminara mi s-a respins ... (vezi toată discuția)
Este nevoie sa sesizez curtea constitutionala din nou daca s-a pronuntat asupra aceluiasi text de lege din cpp vechi? eusaisapte eusaisapte 1. Vreau sa atac direct in instanta ordonanta de respingerea plangerii impotriva actelor procurorului formulata cf. art. 339 din CPP, formulata impotriva ... (vezi toată discuția)
Calea de atac impotriva unei decizii penale. _Alin_ _Alin_ Instanta Tribunalului a emis o hotarare numind-o ,,Sentință'' Impotriva acestei sentinte penale, am declarat ,,Apel'' conform art. 408 CPP. Apelul a fost ... (vezi toată discuția)