avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 897 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Fundatia poate absorbi o asociatie?
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Fundatia poate absorbi o asociatie?

Buna ziua!

Sunt interesata daca o fundatie poate prelua prin absorbtie o asociatie. In situatia de fata, fundatia este infiintata de mult si nu are activitate si vrem sa asiguram continuitatea activitatilor (portofoliului de activitati) realizate in asociatie.

Multumesc.
Magda
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 01:41, 10 Aprilie 2016
OG 26 / 2000 nu trateaza problema reorganizarii ONG-urilor, raman doar prevederile generale din Codul Civil valabile pt toate tipurile de persoane juridice in masura in care legile speciale nu prevad altfel (OG 26 / 2000 nu prevede nimic concret) si natura si specificul entitatilor respective nu impiedica acel tip de reorganizare. De exemplu o fundatie nu ar fi admis sa se transforme in asociatie, pentru ca fundatie nu exista membri si nici fondatorii nu o mai pot dizolva voluntar si in principiu nici nu ii mai pot schimba scopul, pe cand la asociatie se poate, si daca s-ar admite transformarea din fundatie in asociatie sau absorbirea undei fundatii de catre o asociatie, ar fi eludate prevederile legale imperative restrictive de la fundatii. Invers insa ar trebui considerat posibil, ca o asociatie sa fie absorbita de o fundatie sau sa se transforme in fundatie sau sa fuzioneze cu o fundatie formand o noua fundatie cu scop identic cu alt fundatiei ce dispare... insa ar trebui sa exista acordul unanim al tuturor membrilor asociatiei, deoarece ei in acest fel isi pierd calitatea de membru, deoarece fundatiile nu au membri, si nu vor mai avea vreun drept sau vreo legatura cu fundatia decat daca eventual vor fi alesi in organele ei de conducere si control... ceea ce e posibil daca sunt putini, nu si daca acea asociatie absorbita sau fuzionata are multi membri.. .. IN plus, in lipsa de text legal expres, sunt multe instante reticente la asa o operatiune si pot fi refuzuri.... de vazut deci daca instanta competenta a mai avut asemenea dosare si care a fost rezultatul, fiind greu de spus ca ar trebui admisa fara probleme actiunea...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fuziune intre doua asociatii Intr-un judet exista doua asociatii in domeniul salubrizarii. Intr-o asociatie sunt 51 de membri (primării), iar in cea de-a doua sunt 11 membri (primării), ... (vezi toată discuția)
Fundație cinzia cinzia Bună seara. Mă poate lămuri cineva dacă există posibilitatea ca dintr-un ONG să se poată transforma asociația respectivă într-o fundație? Dacă da, ... (vezi toată discuția)
Fuziune ong-uri Olimpica Olimpica Buna ziua. Conduc un ONG de care, din anumite motive nu ma mai pot ocupa si am cam ramas fara membri. Mai suntem doar CD, fara activitate, fiecare dintre noi ... (vezi toată discuția)