avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 365 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Fundație
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Fundație

Bună seara. Mă poate lămuri cineva dacă există posibilitatea ca dintr-un ONG să se poată transforma asociația respectivă într-o fundație? Dacă da, care sunt condițiile și dacă nu, care este capitalul pentru înființarea unei fundații. Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 12:28, 6 Septembrie 2018
Nu se poate trece de la asociatie la fundatie.
ART. 15 din oug Nr. 26 din 30 ianuarie 2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii
.......
(2) Activul patrimonial iniţial al fundaţiei trebuie să includă bunuri în natură sau în numerar, a căror valoare
totală să fie de cel puţin 100 de ori salariul minim brut pe economie, la data constituirii fundaţiei.
(3) Prin derogare de la prevederile alin. (2), în cazul fundaţiilor al căror scop exclusiv, sub sancţiunea dizolvării pe cale judecătorească, este efectuarea operaţiunilor de colectare de fonduri care să fie puse la dispoziţia altor asociaţii sau fundaţii, în vederea realizării de programe de către acestea din urmă, activul patrimonial iniţial poate avea o valoare totală de cel puţin 20 de ori salariul minim brut pe economie. In acest an salariul minim brut 1900 lei
Despre alte detalii va rog sa cititi a adresa [ link extern ]
Desi OG 26 / 2000 nu prevede expres nimic legat de schimbarea formei juridice a unui ONG (asa cum la societati legea 31 / 1990 prevede cum se pot face transformari), in temeiul prevederilor generale din Codul Civil, se poate transforma o asociatie in fundatie, nu insa si invers. Totusi avand in vedere ca o fundatie nu mai poate fi dizolvata voluntar (nici de conducerea din acel moment, nici de fondatori, decat in situatii cu totul exceptionale) si ca nici scopul ei nu mai poate fi modificat ulterior (decat in situatii cu totul exceptionale), ar trebui ideal ca decizia de transformare din asociatie in fundatie sa fie luata cu unanimitatea membrilor sau macar cu marjoritatea ceruta de statut pentru hotararile de dizolvare a asociatiei, ca sa nu fie contestatii cum ca la momentul inscrierii in asociatie cel in cauza nu putea previziona o asemenea evolutie care ar fi cumva pagubitoare moral pentru el ( il lipseste de calitatea de "membru" in ONG, caci fundatiile nu au membri, el putand deveni eventual doar fondator al fundatiei, si de posibilitatea teoretica de a si convinge intr-o buna zi colegii din asociatie sa o dizolve sau sa ii schimbe scopul...). Material nu se poate considera cineva pagubit, caci oricum si daca ramanea asociatie, nu pute primi bani pentru ca e membru, ca nu exista dividende si la dizolvare nu se pot distribui membrilor activul patrimonial net ramas...). Problema este ca, in lipsa unor prevederi legale exprese privind schimbarea formei juridice a unui ONG, unele instante sunt reticente si refuza sa accepte si sa inregistreze asemenea transformari, si atunci unii se vad puse in situatia de a face de fapt dizolvare voluntara a asociatiei concomitent cu infiintarea fundatiei, incat juridic nu mai figureaza ca existand vreo legatura intre vechea si noua organizatie, fapt ce duce la unele dezavantaje ex. pierderea unor certificari, pierderea vechimii, modificare CIF..... De tinut cont ca la transformare din asociatie in fundatie instantele de obicei cer suplimentarea patrimoniului pentru a ajunge la minimul legal prevazut pentru fundatii, care este, cu o singura exceptie (fundatii finantatoare) foarte mare - minim 190.000 lei, pe cand la o asociatie e doar 200 lei. Ar trebui dovedit ca exista suma sau bunuri in acea valoare, ca alminteri ar putea fi ocolita acea cerinta legala pt infiintarea fundatiilor, ar face toti mai intai asociatie si ar transforma-o....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fundatie sau asociatie gadeadan gadeadan Care este concret diferenta dintre o fundatie sau asociatie culturala sau care sunt avantajele sau dezavantajele comparativ (vezi toată discuția)
Transformare sc in asociatie sau fundatie andreo andreo buna ziua , Pot sa transform o societate comerciala in asociatie sau fundatie ? Care sunt pasii?Multumesc!Cu respect! (vezi toată discuția)
Fundatia poate absorbi o asociatie? Magda-Cj Magda-Cj Buna ziua! Sunt interesata daca o fundatie poate prelua prin absorbtie o asociatie. In situatia de fata, fundatia este infiintata de mult si nu are ... (vezi toată discuția)