avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere pentru absente nemotivate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere pentru absente nemotivate

Buna ziua. Am urmatrul caz: angajatul a depus cerere de incetare raporturi de munca pe data de 17.07. Nu a mai venit in perioada de preaviz. Am realizat cercetarea disciplinara, s-a prezentat, pe 29.07.Am emis decizia de incetare pentru absente nemotivate tot pe data de 29.07. Termenul de 5 zile calendaristice expira duminica. La ITM trebuie sa duc si dovada ca am informat salariatul asupra deciziei? Sau duc decizia si astept confirmarea de la posta pe care o atasez la dosar?
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 12:41, 30 Iulie 2009
da, la ITM trebuie depusa si dovada care atesta ca salariatul respectiv a fost instiintat despre incetarea contractului individual de munca pe motiv disciplinar. Acesta dovada este fie dispozitia de incetare semnata de salariat, fie recipisa primita de la posta ca urmare a trimiterii dispozitiei de incetare prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire( deoarece confirmarea se intoarce mai tarziu). Urmand ca atunci cand confirmarea se intoarce la dumneavoastra sa o pastrati langa dispozitia de incetare CIM a respectivului salariat.
de obicei, eu duc la ITM decizia necomunicata angajatului - o comunic dupa inregistrare, cu tot cu stampila ITM pe ea.
ITM-ul nu mi-a cerut niciodata dovada comunicarii catre angajat.
Ulterior inregistrarii, fac si comunicarea catre angajat, dupa caz: daca este la lucru, personal, sub semnatura, daca nu mai este la lucru, prin posta, cu confirmare de primire.
termenul de 5 zile pentru comunicarea deciziei catre salariat este un termen de recomandare, fara sanctiuni prea grave (adica decizia nu devine nula daca nu o comunicati in 5 zile). eu aproape de fiecare data depasesc termenul respectiv; mai ales cand trebuie sa trimit prin posta decizia, dureaza cel putin 7 zile.

Prcedez in felul descris mai sus pentru ca ITM-ul de care apartin solicita de fiecare data sa prezint spre inregistrare decizia de incetare cim (indiferent de motiv) , in maxim 5 zile de la emitere. de fiecare data cand am incercat sa inregistrez ceva in a 5-a zi, am avut probleme cu ei, si deci ma grabesc sa ajung de fiecare data la ITM, inainte sa ajung la angajt.
Ultima modificare: Joi, 30 Iulie 2009
smeagull, utilizator
am intrebare care nu cred ca are legatura cu subiectul...
sa ziceam ca angajatul isi da demisia...si o solicita fara preaviz....desi teoretic ar trebui...iar angajatorul nu o accepta...deci ..angajatul este absent nemotivat.
daca i se face cercetare disciplinara....si el apare cu un concediu medical...cat perioada preavizului???....s-a scos?
mersi
Demisia se comunica angajatorului ( dovada fiind nr de inregistrare de la sediul societatii inscris pe demisie) si nu necesita aprobarea din partea angajatorului dar implica in mod obigatoriu preavizul de 15 zile- art79 alin1 din codul muncii.Conform art 79alin7 din codul muncii , daca angajatorul este de acord, angajatul poate sa-si depuna demisia si nu este necesar sa-si efectueze preavizul de 15 zile.
Daca in perioada preavizului angajatul are concediu medical, preavizul se suspenda pe perioada acestui concediu . iar dupa ultima zi de concediu medical urmand sa se continue cu nr de zile neefectuate din preaviz .
Nu s-a scos.

Alte discuții în legătură

Despre demisie MGabriel MGabriel In cazul in care angajatul isi depune demisia iar angajatorul refuza sau tergiverseaza,sub diverse pretexte,inregistrarea acesteia,ce trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Ce pot face in caz de seful nu imi accepta demisia si ma obliga cu amenintari sa raman la munca Alisa29 Alisa29 Buna ziua. Am o problema cu locul de munca,mi.am dat demisia pe 1 aprilie (din motive atat personale cat si medicale)si sefu meu nu mi.a acceptat nimic ci a ... (vezi toată discuția)
Nu vor sa imi aprobe demisia la zi elmauss elmauss Buna ziua, nu imi este aprobata demisia la zi. Astazi am cerut-o. Am propus apoi sa imi dea la zi de la 1 nov. si nici asa nu vor. Eu nu pot sa stau in preaviz ... (vezi toată discuția)