avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 624 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Despre demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Despre demisie

In cazul in care angajatul isi depune demisia iar angajatorul refuza sau tergiverseaza,sub diverse pretexte,inregistrarea acesteia,ce trebuie sa faca,concret,angajatul,pentru a constrange angajatorul sa ii inregistreze demisia?
Daca angajatul se imbolnaveste si obtine concediu medical ,angajatorul este obligat sa i-l acorde?
Angajatul poate obtine concediu medical in perioada preavizului,impotriva vointei angajatorului?in acest caz preavizul se prelungeste cu zilele de concediu?
Daca angajatul absenteaza nemotivat un numar de zile,dupa cate zile are dreptul angajatorul sa ii desfaca disciplinar contractul de munca ?
Daca angajatorul ii desface disciplinar contractul de munca angajatului,iar angajatul reuseste sa dovedeasca ca angajatorul nu si-a indeplinit indatoririle asumate in contractul de munca,angajatul poate obtine anularea deciziei?
Desfacerea disciplinara se poate radia (reabilita) dupa un timp?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: lukacs , utilizator 15:31, 20 Noiembrie 2006
in caz de concediu medical, perioada de preaviz se suspenda, angajatul poate dovedi prin orice mijloc ca el a depus demisia dar inregistrarea a fost refuzata sau tergiversata de angajator. inainte de desfacerea dispciplinara a contractului de munca, angajatorul trebuie sa respecte procedura prealabila a cercetarii in cadrul careia angajatul are dreptul sa se apere. reabilitare pentru defacacerea disciplinara a contractului de munca nu este, dar decizia de desface a contractului de munca poate fi atacata in instanta si cu argumente se si poate castiga.
1.In cazul in care angajatul isi depune demisia iar angajatorul refuza sau tergiverseaza,sub diverse pretexte,inregistrarea acesteia,ce trebuie sa faca,concret,angajatul,pentru a constrange angajatorul sa ii inregistreze demisia?
Raspuns: Inregistrarea se poate face si la secretariat/ poti sa o trimiti prin Posta cu confirmare de primire(asta e dovada ta..) sau poti sa demonstrezi ca ti-ai dat demisia..."prin orice mijloc de proba" - inclusiv martori - conf. art. 79 alin. 2 Codul Muncii
2.Daca angajatul se imbolnaveste si obtine concediu medical ,angajatorul este obligat sa i-l acorde?
E concediu medical...e obligat sa-l primeasca si sa-l acorde....
3.Angajatul poate obtine concediu medical in perioada preavizului,impotriva vointei angajatorului?in acest caz preavizul se prelungeste cu zilele de concediu?
Ce lagatura are angajatorul cu concediul medical? Nu angajatorul il elibereaza ci medicul de familie .....concediul medical este o cauza de suspendare a contractului, deci si a preavizului....dupa incetarea cauzei de suspendare(zile de concediu medical) esti obligat sa efectuezi zile ramase din preaviz(preavizul are in total 15 zile calendaristice)
4.Daca angajatul absenteaza nemotivat un numar de zile,dupa cate zile are dreptul angajatorul sa ii desfaca disciplinar contractul de munca ?
Depinde de nr. de zile prevazute in Regulamentul Intern...poate sa inceteze contractul si dupa 3 zile consecutive de absente nemotivate daca asa a prevazut in RI dar este obligat sa faca o cercetare disciplinara prealabila
5. Daca angajatorul ii desface disciplinar contractul de munca angajatului,iar angajatul reuseste sa dovedeasca ca angajatorul nu si-a indeplinit indatoririle asumate in contractul de munca,angajatul poate obtine anularea deciziei?
Asta ramane la aprecierea intantei de judecata...
6.Desfacerea disciplinara se poate radia (reabilita) dupa un timp?
Nu. Asta nu se poate reabilita....nu suntem in Dr. penal......

Lucrez la o firma din Botosani de 4 luni, inca sunt in perioada de proba si sunt absolvent promotia 2006. Recent am auzit de existenta uni post foarte bun intr-una din structurile MAI. M-am inscris pentru acest examen si problema e ca directorul firmei nu vrea sa imi dea voie sa ma duc sa sustin examenul pe motiv ca "esti prea valoros pentru mine", dar eu nu pot sa stau sa lucrez nici pentru salariul minim pe economie, cat iau in prezent, si nici pentru un om cu serioase tulburari de personalitate cum este dumnealui. Ar fi nevoie de 8 zile libere, zile de concediu de odihna la care eu as avea dreptul, aferent anului 2006. Bineinteles, nu vrea sa imi accepte cererea pe motiv ca suntem societate privata si la noi concediul se acorda doar daca am 11 luni vechime la firma. Este adevarat?! Ma gandesc serios sa imi depun preavizul pentru ca dragoste cu forta nu se poate, dar problema e ca tot nu ar fi suficient timp, ca sa ajung si la examen la Bucuresti, pe 4 decembrie. Avand in vedere ca sunt in perioada de proba, termenul de preaviz este tot de 15 zile?! Sau...daca imi depun preavizul...el va fi obligat sa imi acorde zilele de concediu?! Si daca da, cum se acorda? Inainte de perioada de preaviz sau....? Mentionez ca din greseala mi-au trecut perioada de proba din contract de 180 de zile...deci inca mai sunt in perioada de proba.
art.31 al.4 indice1 si al.5 precum si art.140 al.2 Codul muncii. e durata sau la sfârşitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta numai printr-o
notificare scrisă, la iniţiativa oricăreia dintre părţi. Pe durata perioadei de probă salariatul se bucură de toate drepturile şi are toate obligaţiile prevăzute în legislaţia muncii, în contractul colectiv de muncă aplicabil, în regulamentul intern, precum şi în contractul
individual de muncă.urata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil, este prevăzută în contractul individual de muncă şi se acordă proporţional cu activitatea prestată într-un an calendaristic.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Absente nemotivate nejustificate herminav herminav Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu lamurirea urmatoarei spete: - salariatul absenteaza nemotivat - 6 zile lucratoare, spunind ca este internat. A anuntat ca ... (vezi toată discuția)
Dreptul muncii petryk10 petryk10 bunaseara. am si eu o intrebare si va rog sa imi raspundeti cat de repede se poate. prietena mea lucreaza la o firma full time. in contract e stipulat ca in ... (vezi toată discuția)
Buna seara un angajat si-a trimis demisia in data de 16.02 fara ... Rayonsil Rayonsil Buna seara Un angajat si-a trimis demisia in data de 16.02 fara preavizul de 20 zile semnat in contract.In aceasta perioada este absent de la locul de ... (vezi toată discuția)