avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Modificare unilaterala de contract,efectuat de firma ...
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Modificare unilaterala de contract,efectuat de firma de telefonie.

Fiind la jumatatea termenului intr-un contract cu o firma de telefonie,imi cere sa schimb contractul.In urma refuzului meu,mi se comunica ca,face uz de clauza de modificare unilaterala,urmand sa platesc aceeasi suma prevazuta initial,dar cu mai putine servicii (minute mai putine,in roming si reducerea drastica a traficului de date,prevazut initial) Ce e de facut ?
Cel mai recent răspuns: nicoleta4775 , utilizator 00:14, 6 Februarie 2016
In primul rand este important sa determinam intre cine s-a incheiat contractul. Intre un consumator si operatorul de telefonie, ori o societate comerciala (deci un profesionist) si operatorul de telefonie.

Daca sunteti persoana fizica, pot fi incidente dispozitiile legii nr. 193 din 6 noiembrie 2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori, respectiv pct. 1 lt. a din anexa la lege:
(
1)Sunt considerate clauze abuzive acele prevederi contractuale care:
a)dau dreptul profesionistului de a modifica unilateral clauzele contractului, fără a avea un motiv întemeiat care să fie precizat în contract.
Prevederile acestei litere nu se opun clauzelor în temeiul cărora un furnizor de servicii financiare îşi rezervă dreptul de a modifica rata dobânzii plătibile de către consumator ori datorată acestuia din urmă sau valoarea altor taxe pentru servicii financiare, fără o notificare prealabilă, dacă există o motivaţie întemeiată, în condiţiile în care profesionistul este obligat să informeze cât mai curând posibil despre aceasta celelalte părţi contractante şi acestea din urmă au libertatea de a rezilia imediat contractul.
Prevederile acestei litere nu se opun, de asemenea, clauzelor prin care profesionistul îşi rezervă dreptul de a modifica unilateral clauzele unui contract cu durată nedeterminată, în condiţiile în care profesionistul are obligaţia de a-l informa pe consumator, printr-o notificare prealabilă transmisă în termen rezonabil, pentru ca acesta din urmă să aibă libertatea de a rezilia contractul;


Conteaza cum a fost formulata clauza contractuala cu privire la modificarea unilaterala a tarifelor ori a serviciilor oferite.

Ca si autoritate competenta, puteti sesiza Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului. Cumulativ, poate fi sesizat si ANCOM-ul.

Daca sunteti persoana juridica sunt mai multe de discutat, in functie de clauzele contractuale si de modul in care a fost semnat contractul.
Persoana fizica. Ideea este ca vor acelasi pret pe prestatii mai mici.Minutele internationale,scad de la 500 la 300,Traficul de date in roaming,de la 3Giga la 200Mega,Primirea de apeluri in roaming era nelimitata si fara plata iar acum se va tarifa.In schimb,pretul a ramas acelasi.Contractul este limitat la doi ani si acum sunt la jumatate.Unde o mai fi Buna credinta ?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
in,aceeasi situatie,abon. pers fizica dar ,-am primit o instiintare telefonica cu "40 zile inainte
-am oferit o adresa de e-mail la care mi s-a trimis notificare scrisa de "schimbare unilaterala a contrctului de la data de.." -aici era specificat ca: ""În cazul în care doriţi să optaţi pentru o altă ofertă decât cea prezentată mai sus sau nu sunteţi de acord cu
această modificare, aveţi dreptul de a denunţa unilateral contractul privind furnizarea serviciilor de internet fix
pentru numărul dvs în termen de 30 de zile de la data primirii prezentei notificări, fără plata niciunor penalităţi
sau despăgubiri.
Denunţarea unilaterală a contratului se poate face printr-o notificare scrisă semnată transmisă prin oricare dintre
urmatoarele metode:
i. prin poştă, cu confirmare de primire, la adresa..........
ii. prin email la adresa.....
Menţionăm că procedura de denunţare unilaterală respectă legislaţia aplicabilă cât şi condiţiile contractului
dumneavoastră. Astfel:
- Prevederile Ordonanţei de Urgenta 111/2011 privind comunicaţiile electronice menţioneaza că: “În toate
cazurile în care contractul încheiat prevede pentru furnizor posibilitatea modificării unilaterale, acesta este obligat
să notifice în avans abonatului cu privire la intenţia sa şi la modificările pe care urmează să le efectueze. Începând
cu momentul primirii notificării, abonatul trebuie să beneficieze de un termen de cel puţin 30 de zile pentru
exercitarea cu bunăcredinţă a dreptului de denunţare unilaterală a contractului, în cazul în care nu este de acord cu
modificările impuse de furnizor, fără plata niciunor penalităţi sau despăgubiri” (Art. 51 alin. 7);
- Prevederile Decizie ANCOM 158/2015 privind obligaţiile de informare a utilizatorilor finali stabiliesc modalitatea
de transmitere a notificării de modificare unilaterala cât şi un modelul pe care operatorii îl pot folosi în aceste
situaţii (art. 13);
- Termenii şi condiţiile contractului dumneavoastră de abonament (Art. 13 „Modificări”) prevăd posibilitatea
.................. de a modifica unilateral condiţiile contractuale, cu notificare prealabilă şi fără plata vreunor despăgubiri în sarcina dumneavoastră."""
Presupun ca se aplica la orice firma de telef-internet-tv, in orice caz eu am 'denuntat unilateral", fara a plati nici o penalizare dupa 8 luni din perioada contractuala de 2 ani, multumindu-le ca mi-au dat posibilitatea de a scapa..free. Sper sa va ajute.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificare unilaterala termeni contract de operator servicii telecom ContSters292683 ContSters292683 Buna ziua! Sunt abonat la un operator de servicii telecom si am primit prin e-mail o notificare conform careia voi fii taxat cu o suma pentru transmiterea ... (vezi toată discuția)
Vodafone vrea sa denunte un contract in derulare mih7911 mih7911 Am o societate care are 2 numere de telefon la Vodafone. Azi am primit o notificare prin care ma anunta ca denunta unilateral contractul pentru unul din ... (vezi toată discuția)
Restituire taxa de mentenanta - televiziune, telefonie gnicolae gnicolae http://www.romanialibera.ro/bani-afaceri/companii/rcs-rds-amendata-cu-300-000-de-lei-199764.html RCS & RDS a fost amendată de Autoritatea Naţională pentru ... (vezi toată discuția)