avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale compensare
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

compensare

va rog sa-mi spuneti care este baza legala pentru stingerea datorie prin compensare si cum se procedeaza?Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Oranina Dumitru , Contabil 14:39, 30 Iulie 2009
Potrivit art.1144 C.civ., „compensaţia se operează de drept, în puterea legii şi chiar când debitorii n-ar şti nimic despre aceasta, cele două datorii se sting reciproc în momentul când ele se găsesc existând deodată şi până la concurenţa cotităţilor lor respective”, iar potrivit art.1145 compensaţia are loc cu certitudine între „ două datorii care deopotrivă au ca obiect o sumă de bani, o cantitate oarecare de lucruri fungibile şi care deopotrivă sunt lichide şi exigibile”.
Vedeti si art. 1508 si 1570 C. civil.
Dec i compensatia legala opereaza atunci cand exista datorii reciproce intre cele 2 parti, daca aceste datorii sunt cewrte, lichide si exigibile.
caz concret :o datorie catre o persoana juridica, a unei societati de producere vin ,se poate stinge prin livrare de vin catre un tert , o firma de distributie ,intermediara care este baza legala si procedura?Multam
radu maria a scris:

va rog sa-mi spuneti care este baza legala pentru stingerea datorie prin compensare si cum se procedeaza?Multumesc!


Pentru compensari de pana la 10.000 Ron se folosesc ordinele de compensare cumparate de la Imprimeria nationala, peste 10.000 Ron compensarile se fac prin IMI.
Baza legala: OU 77/1999 unele măsuri pentru prevenirea incapacităţii de plată, Normele metodologice HG 685/1999 modificate si completate de H 804/1999 si H 981/1999.
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Compensare obligatii intre 3 parti - ce contracte folosim? cadmo cadmo Buna ziua am urmatoarea situatie: - o persoana fizica straina X a acordat un imprumut catre o firma romaneasca A la care asociat unic este Y, tot cetatean ... (vezi toată discuția)
Recuperare bani de la bugetul de stat Maria64 Maria64 prin natura activitatii firmei pe care o conduce si administreaza o buna prietena, luna de luna are de incasat de la bugetul de stat sume considerabile......in ... (vezi toată discuția)
Preluare creante beinaz a beinaz a Revenind la ceea ce v-am intrebat mai jos am rugamintea sa-mi spuneti daca se poate face o preluare de creante. Societatile au datorii una fata de cealalta ... (vezi toată discuția)