avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 721 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Plangere penala pentru vatamare corporala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Plangere penala pentru vatamare corporala

Buna ziua.Am fost agresat fizic de trei minori cu vatamare corporala necesitand 15 zile ingrijiri.Posed certificat medico legal.Care sunt pașii următori,deja am sesizat politia pentru identificarea autorilor.Întrebare :Sunt nevoit a deschide proces civil impotriva agresorilor in cazul în care nu vreau să aleg calea împăcării .
Daca vreti sa vi se repare prejudiciul pe care l-ati suferit, nu este nevoie sa deschideti un proces separat, trebuie doar sa va constituiti parte civila pana la inceperea cercetarii judecatoresti in prima instanta.
Trebuie sa formulati plangere prealabila ptr.infractiunea de lovire sau alte violente prevazuta si pedepsita de art.193 NCP.Intrucat actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate, daca nu faceti dvs.aceasta plangere, politia nu are obligatia sa se sesizeze din oficiu.Termenul de formulare a plangerii prealabile este de 3 luni din ziua in care persoana vatamata a aflat de savarsirea fapei,daca depasiti termenul de 3 luni faptuitorii nu mai raspund penal.
Dl. a sesizat deja politia.

Pentru cele 15 ZIM, infractiunea se urmareste la plangere prealabila, iar impacarea nu este posibila. Daca impacarea despre care vorbiti priveste prejudiciul pe care l-ati suferit, constituiti-va parte civila.
Intrucat actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate, daca nu faceti dvs.aceasta plangere, politia nu are obligatia sa se sesizeze din oficiu.

Organul de urmărire penală este obligat sa se sesizeze din oficiu dacă află că s-a săvârşit o infracţiune şi încheie un proces-verbal în acest sens.
Dacă se constată că este necesară plângerea prealabilă in cauza respectiva, organul de urmărire penală cheamă persoana vătămată şi o întreabă dacă înţelege să facă plângere. În caz afirmativ, organul de urmărire penală continuă cercetarea. În caz contrar, înaintează procurorului actele încheiate şi propunerea de clasare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua, se poate retrage plângerea penala în cazul agresiunii ... Roxana2000 Roxana2000 Bună ziua, Se poate retrage plângerea penala în cazul agresiunii sexuale înfăptuite asupra unui minor,si in ce conditii ? Precizez ca sunt ... (vezi toată discuția)
Agresiunea Statescu Statescu Buna ziua! Intr-o altercatie sunt 2 agresori si 2 victime ale agresiunii. Unul dintre agresori loveste cu un pumn prima victima, care cade la pamant.. ... (vezi toată discuția)