avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Alegere membri CEx asociatie proprietari prin tabel ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Alegere membri CEx asociatie proprietari prin tabel nominal

Buna ziua,

Asociatia de locatari din care fac parte are o componenta de 500 de membrii cu proprietati individuale, insumand un total de 8 blocuri.

Deoarece fiecare bloc are opinii diferinte, dar in sine asociatia nu poate fi separata per bloc datorita vointei majoritatii proprietarilor, fiecare bloc incearca sa isi desemneze un membru in comitetul executiv, pe baza de tabel nominal, pe baza unui articol de lege:

LEGEA nr. 230/2007 Art. 25 (3): In situatii exceptionale, hotararile pot fi luate prin acordul scris al majoritatii proprietarilor unei scari sau unui bloc, membri ai asociatiei de proprietari, pentru probleme care ii vizeaza direct, pe baza de tabel nominal.

Intrebarea mea este, se poate intocmi acest tabel nominal cu inaintarea propunerii unui membru stabilit de majoritatea proprietarilor din acel bloc pentru a fi reprezentati, sau trebuie asteptat votul adunarii generale?

Conform LEGII nr. 230/2007 Art. 27 (a): Adunarea generala a proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari are urmatoarele atributii: alege si revoca din functie presedintele, membrii comitetului executiv si cenzorul sau membrii comisiei de cenzori a asociatiei de proprietari;

In acest cel de-al doilea caz, proprietarii din cele 7 blocuri ramase pot propune un alt membru, altul decat cel din blocul 8, ceea ce nu ar fi conform cu vointa proprietarilor.

Este infailibila invocarea Art. 27 (a) pentru a desemna un membru al comitelului prin tabel nominal, prealabil adunarii generale avand in vedere situatia critica prezentata mai sus?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 07:15, 29 Ianuarie 2016
Parerea mea este ca nu este un caz exceptional si ar trebui convocata A.G. pentru a alege un reprezentant in C.E.
Sunt interesat de un raspuns legal, posibilitatea/imposibilitatea de a contesta in instanta nesocotirea unui astfel de act, sau invers, socotirea lui. Sunt interesat, intrucat, indiferent care ar fi abordadea, pe oricare dintre articole, un proces tot trebuie inceput, in cazul de fata, nu vad alte solutii.
Ultima modificare: Luni, 25 Ianuarie 2016
HenryHayes, utilizator
HenryHayes a scris:
In acest cel de-al doilea caz, proprietarii din cele 7 blocuri ramase pot propune un alt membru, altul decat cel din blocul 8, ceea ce nu ar fi conform cu vointa proprietarilor.

Am citit, am recitit, am asteptat sa vad daca apar si alte precizari sau prezentari mai clare ale situatiei... dar, va marturisesc ca nu am inteles aproape nimic.
Am inteles ca asociatia are 8 blocuri, 500 membri si cam atat clar.
Aveti un presedinte, membri in comitet si comisie de cenzori?
Cati membri are comitetul executiv?
Si-a dat cineva demisia?

Sa incerc o schema de comitet cu membri alesi in adunarea generala:
- un presedinte ales din oricare din cele 8 blocuri
- cate 2 persoane din fiecare bloc sa fie propuse si alese in comitet
Asa aveti 1+2x8=17 membri in comitet cu tot cu presedinte. Acest comitet poate lua decizii in sedintele lunare daca se prezinta 9 persoane din cele 17. La fel acelasi comitet poate functiona pana la adunarea generala urmatoare daca 2-3-4 isi dau demisia in aceasta perioada.
Sigur ca puteti reduce schema si la jumatate:
- un presedinte
- 8 membri in comitet, cate unul de la fiecare bloc

Nu inteleg ce spuneti cu cele 7 blocuri..., altul decat blocul 8...#-o


Bloc A: membru ales - locatar din blocul B
Bloc B: membru ales - locatar din blocul B
Bloc C: membru ales - locatar din blocul B
Bloc D: membru ales - locatar din blocul D
Bloc E: membru ales - locatar din blocul D
Bloc F: membru ales - locatar din blocul D
Bloc G: membru ales - locatar din blocul A
Bloc H: membru ales - locatar din blocul A

Bloc A: vandut 75% (25% inca la vanzatorul unic)
Bloc B: vandut 75% (25% inca la vanzatorul unic)
Bloc C: vandut 20% (80% inca la vanzatorul unic)
Bloc D: vandut 20% (80% inca la vanzatorul unic)
Bloc E: vandut 0% (100% inca la dezvoltatorul unic)
Bloc F: vandut 0% (100% inca la dezvoltatorul unic)
Bloc G: vandut 0% (100% inca la dezvoltatorul unic)
Bloc H: vandut 0% (100% inca la dezvoltatorul unic)

Datorita nebuloasei create in adunarile generale, datorita masei comune de vot, se voteaza haotic, la o prima strigare, astfel, locatari din blocul A ajung sa fie reprezentanti ai blocului H, locatari din B sa fie A,B,C.

Situatia este intretinuta si de vointa inca a majoritatii, care este inca a apartamentelor nevandute, ajungandu-se in situatia de mai sus.

Avand in vedere ca blocurile A si B, sunt locuite in proportie de 75%, dorim, locatarii din aceste blocuri, sa desemenam urmatoarele:

Bloc A: membru ales - locatar din blocul A
Bloc B: membru ales - locatar din blocul B

Locatarul 1 din blocul B este ruda cu dezvoltatorul
Locatarul 2 din blocul B este ruda cu dezvoltatorul.
In adunarea generala dezvoltatorul voteaza (cu majoritatea de partea sa, a apartamentelor nevandute) ca Locatarul 1 din blocul B sa reprezinte blocul B, iar Locatarul 2 din blocul B sa fie reprezentantul blocului A, desi Locatarul 2 din Blocul B, nu are apartament in blocul A, dar se cunoaste cu dezvoltatorul si urmareste anumite interese.

Daca ajungem iar in adunarea generala la votul haotic prezentat mai sus, ajungem in aceasi situatie. De unde nevoie de invocare a Art. 25 (3). Avem voie sa intocmim acest tabel nominal, in concordanta cu acest articol de lege, pentru a desemna in prealabil reprezentatii in cele doua blocuri, A si B, fara a fi influentati de reprezentatii celorlalte blocuri, sau doleanta dezvoltatorului care inca detine majoritatea in desemnarea membriilor (care momentan sunt alesi pe "cumetrii" nu si pe locatia in sine a aparamentului). Este legala sau nu constituirea acestui tabel nominal in desemnarea membrilor CEX, prealabil adunarii generale, avand in vedere dorinta unica a majoritatii proprietarilor dintr-un bloc?
Ultima modificare: Luni, 25 Ianuarie 2016
HenryHayes, utilizator
Poate sa ma ajute cineva cu un raspuns legal in aceasta privinta, va rog?
Dupa care sa pot porni un demers in acest sens.

Alte discuții în legătură

Convocator ședința adunarea generală a proprietarilor Dragos248 Dragos248 Buna ziua, convocatorul ședinței de adunare generală a proprietarilor a fost transmis via mediu informare Watap, pe grupul blocului din asociația de ... (vezi toată discuția)
Delegare 123321123 123321123 presedintele a demisionat,vicepresedintele nu mai poate indeplini atributiunile presedintelui...poate delega orice persoana pt indeplinirea atributiilor sau ... (vezi toată discuția)
Tabel nominal de vot ameliee ameliee Buna seara, Va rog frumos sa imi spuneti cu se intocmeste un tabel nominal pe baza caruia se voteaza presedintele ( in cazul in care sunt propuse mai multe ... (vezi toată discuția)