avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 196 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Conditii obtinere indemnizatie copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Conditii obtinere indemnizatie copil

Am si eu cateva nelamuriri referitoare la obtinerea indemnizatiei pentru copil. Am citit discutiile de pe acest forum dar tot nu am ceva clarificat:

Am fost angajata din Sept 2006 cu CM pe per NEDETERMINATA, la 01 FEB 2009, angajatorul, pe motiv de criza economica, ne-a obligat sa semnam CM pe per DET iar la 01 August 2009 imi expira CM DETERMINAT.Intre timp am ramas insarcinata dar angajatorul a spus ca nu ne mai prelungeste CM.

Am sunat la ITMB si mi-au spus ca tb sa am lucrate 12 luni pana la data nasterii copilui- asta insemnand si August, asa ca nu mai inteleg nimic, este anterior (cf legii) sau pana la data nasterii? Cei de la ITMB au mai spus ca ori depun somajul pt 1 luna ori gasesc un angajator dispus sa ma angajeze 1 luna pt a beneficia de indemnizatie.

Nelamuririle mele sunt :

1. trebuie sa am si pe luna AUGUST Contract de Munca, sau beneficiez de indemnizatie pt ca am realizat venituri timp de 12 luni ANTERIOR nasterii copilului (eu urmand sa nasc pe la sf lunii August).

De asemenea pt indemnizatie mai apar urmatoarele acte necesare:

d) adeverinţă eliberată de autorităţile competente sau de către angajator, după caz, din care să rezulte îndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 1;
e) adeverinţă eliberată de plătitorul indemnizaţiei de maternitate sau, după caz, alte dovezi, din care să reiasă ultima zi de concediu de maternitate, în situaţia prevăzută la art. 10 alin. (1) lit. a);
i) dovada eliberată de autorităţile competente, de angajatori sau, după caz, declaraţie pe propria răspundere, din care să rezulte că solicitantul se află în concediu pentru creşterea copilului - pentru acordarea drepturilor prevăzute la art. 1, respectiv art. 2;

A 2-a nelamurire este: daca mie mi-a expirat CM la 01 August, de unde obtin aceste acte, mai sunt ele necesare? Sau- trebuie sa gasesc un angajator dispus sa ma angajeze lunile AUGUST si SEPTEMBRIE- pt a fi acoperita legal? Dar daca ma angajez 2 luni, mai dispun de CO POSTNATAL?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: crimson , utilizator 21:57, 1 August 2009
Urmati sfaturile colegilor mei, sunt foarte bune. Se poate ori sa va angajeze cineva pana nasteti, ori somaj.

Ca sa nu faceti confuzie concediul postnatal de care vorbiti dvs face parte din totatul de 126 zile de concediu de maternitate pe care o mama le puate lua, inainte si dupa nastere. In termeni populari, aces concediu de maternitate e impartit in concediu prenatal si concediu postnatal, de regula 63 zile inainte de nastere, 63 zile dupa. Acest concediu se ia la recomandarea medicului specialist (sau de familie) si este un concediu medical. Cele 126 zile pot fi dispuse si in alta proportie, cu respectarea a 42 zile dupa nastere (lauzia). Angajatorul nu va poate refuza primirea acestui concediu. ca si conditie pentru a-l putea lua, trebuie sa aveti lucrata minim o luna anterior primei date de concediu sau sa fiti asigurata, ceea ce se intampla daca alegeti varianta somajului.

Dupa ce se termina cele 126 zile de concediu maternal, urmeaza concediul pentru crestere copil pana la 2 ani sau 3 in cazul copilului cu handicap (care poate fi luat si de tata). Pentru acest concediu si implicit pentru indemnizatia de crestere copil trebui sa fi avut venituri supuse impozitului pe venit ultimele 12 luni anterior datei de nastere a copilului.

Multa sanatate!
Va multumesc pentru raspuns!

Problema este ca nu pot alege varianta somajului- desi era cea mai buna solutie, stiu, dar am mentionat mai sus motivele.

Asa ca voi alege varianta angajarii la un alt patron pt o luna- AUGUST.

Intrebarea era:

Incepand din SEPTEMBRIE in conditiile in care nu mai sunt angajata (expira CM determinat de 1 luna) mai beneficiez de POSTNATAL- sau dupa ce expira ctrc DETERMINAT de 1 luna- August, tb sa depun actele de somaj pt a beneficia de POSTNATAL?- si imi cer scuze pe aceasta cale ca tot nu am inteles cum e cu beneficierea Postnatalului.

Sau tb sa ma angajez 2 luni- cu CM DETERMINAT- pe lunile AUGUST si SEPTEMBRIE si din Septembrie sa intru in Postnatal- e legal asa?Ar putea spune cei de la primarie ca nu e posibil sa fiu angajata si luna Septembrie si sa intru si in Postnatal?

Multumesc!
Puteti intra direct in concediu pentru cresterea si ingrijirea copilului ...:)
Asa mi se parea si mie logic: sa am luna August acoperita iar din Sept sa depun actele la Primarie pt IC, dar cu legile de la noi, e mai bine sa fii foarte informat inainte de a actiona .

Dar cu foaia de Co prenatal- cum pot proceda pt a fi acoperita legal? sa ii cer sefei sa imi dea nr de inregistrare-desi sunt convinsa ca nu va accepta, pt ca altfel va zace pe birou ei. Sau atata timp cat figurez la medic de fam ca am actul luat e ok si pot declara la Primarie ca am beneficiat in iulie de Co prenatal?

Multumesc!
Ca sa stati linistita cereti numar de inregistrare sau faceti o copie xerox mai intai si apoi trimiteti concediul medical prin posta/curier cu confirmare de primire.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal/postnatal mirey08 mirey08 lucrez de 3 ani cu CM pe durata nedeterminata in domeniul vanzarilor, iar salariul meu este format din: -salariu fix + bonusari vanzari(variabile de la o luna ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil virginia g virginia g Sunt insarcinata si lucrez cu cm pe perioada determinata,adica pe 31 sept imi expira contractul,iar eu ar tb sa intru in prenatal pe 10 sept.Aangajatorul a ... (vezi toată discuția)
Ccc pentru suplinitori alinutzza140 alinutzza140 Buna ziua , Sunt o viitoare mamica suplinitoare cu contract pana la 1 sept.2011.Sunt insarcinata in 5 luni si ceva si cred ca o sa nasc pe la sfarsitul lui ... (vezi toată discuția)