avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 674 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Declaratie regim matrimonial
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Declaratie regim matrimonial

Am incheiat o casatorie in Egipt si la transcrierea ei in Romania mi se cere o declaratie privind regimul matrimonial.Intrebarea mea este cum sa procedez in acest caz, eu fiind in acest moment in tara si sotul meu in Egipt.Pot da numai eu declaratia aici si el sa-mi trimita procura ca sa pot semna in locul lui sau eu dau declaratie aici si el acolo ?
Cel mai recent răspuns: Petiti , utilizator 12:29, 14 Iunie 2019
Mie nu mi se pare in regula sa vi se ceara acea declaratie. Codul civil zice ca daca nu exista conventie matrimoniala se aplica regimul comunitatii de bunuri:
Art. 329
Convenţia matrimonială
Alegerea unui alt regim matrimonial decât cel al comunităţii legale se face prin încheierea unei convenţii matrimoniale.

Spuneti-i functionarului de la Starea civila ca nu doriti nici dvs., nici sotul, alt regim matrimonial decat cel al comunitatii de bunuri, deci nu aveti ce declaratie sa dati nici unul, nici altul.
Multumesc frumos pentru raspuns !Voi incerca sa fac ce ati spus !
Buna ziua,
Am incercat sa spun functionarului de la Evidenta populatiei ce m-ati sfatuit ,iar el o tine una si buna ca este nevoie de declaratie privin regimul matrimonial.Intrebarea mea este daca pot gasi in Codul civil o atare specificatie ca, neavand alta conventie matrimoniala ,intram la comunitatea de bunuri.El sustine ca nu se specifica asta in lege, adica aticolul 329 nu spune asta!Imi pare rau pentru insistenta mea,dar chiar doresc sa transcriu certificatul acesta in Romania cat mai repede!Ma puteti va rog ajuta ?
Din pacate ofiterul de stare civila are dreptate. Declaratia notariala a ambilor soți, români sau străini (doar pentru cuplurile care s-au căsătorit după data de 1 octombrie 2011) cu privire la regimul matrimonial ales la incheierea casatoriei sau ulterior până la data solicitării transcrierii, este obligatorie. Dvs. o dati la notar aici in Romania, iar sotul dvs. o poate da la un notar din strainatate care are apostila de la Haga.
Egiptul nu face parte din Conventia de la Haga,deci care este solutia?

Alte discuții în legătură

Acte necesare pentru casatorie cu un cetatean egiptean anamarya anamarya Buna dimineata.Va rog, imi puteti spune ce acte imi trebuiesc pentru a ma castori cu un cetatean din Egipt.Am inteles ca am nevoie de un act scris in engleza ... (vezi toată discuția)
Casatoria cu un cetatean egiptean in romania. violetacez violetacez Buna ziua! Am si eu intrebare ce acte ii sunt necesare unui cetatean egiptean pt a se casatori in romania, am inteles ca este necesara apostila conventiei de ... (vezi toată discuția)
Carte identitate permis pasaport cristianjuvete cristianjuvete Buna ziua, Am efectuat o casatorie in strainatate intre cetatean sud african si cetateanca romanca. Certificatul de casatorie (unnabriged) a fost emis de ... (vezi toată discuția)