avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 735 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Venit expertiza judiciara
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Venit expertiza judiciara

Sunt expert tehnic si am emis o factura catre tribunal pt un raport de expertiza. Mi s-a retinut impozit 10% si comision de 10 % conform OG 2/2000. In declaratia 200 la venitul brut trec cat am incasat sau venitul de pe factura. Dar in registrul de incasari si plati?
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 22:03, 12 Februarie 2016
In registrul de incasari si plati treceti la venit (suma totala de pe factura) intreaga suma si la cheltuieli (plati efectuate, deductibile fiscal) suma reprezentand cei 10 % retinuti pentru MJ. Astfel apar mentionate cele 2 valori in venit brut si in cheltuieli deductibile.
Cei 10 % pentru impozit se raporteaza de catre BLETJ ca impozit retinut la sursa si va emite dvs. la sfarsitul anului o adeverinta cu suma totala retinuta, pe care o anexati la declaratia anuala de venit.
Aveti grija sa scrieti pe factura, retinut conform prevederilor OG nr.2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare:
- 10 % pentru MJ = ..... lei (sub valoarea facturii),
- 10 % impozit la sursa - lei (sub valoarea facturii)
Incasati de fapt, prin Ordin de plata emis de catre BLETJ suma totala mentionata pe factura - cele 2 valori reprezentand 10 %+ 10 %.
Sa solicitati de la contabilitatea BCETJ copie dupa ordinul de plata si de la banca extras de cont. Sunt documente financiare care certifica sumele incasate de dvs. pentru facturile emise catre BCETJ.
multumesc pentru raspuns.
asadar trec in registru la incasari intreaga valoare a onorariului ( chiar daca eu am mai putin cu 10%+10%) iar la plati trec 10% cotizatie MJ si 10% impozit ?
Pentru partea de 10 % impozit veti primi o hartie de la BLETJ, la sfarsitul anului cu toata suma retinuta pentru MJ, hartie pe care o anexati in copie la declaratia anuala de venit. Reprezinta impozit retinut la sursa, iar in baza declaratiei de venit veti primi o decizie de impunere in care se va tine cont de acest 10 % retinut la sursa, ca impozit si veti fi impozitat doar cu diferenta de 6 %.
In judetul nostru de cativa ani s-a renuntat la retinerea la sursa a 10% impozit.
Pe factura se trece valoarea onorariului depus in contul biroului de expertiza in luna respectiva. Din aceasta suma se scade 10% contributie Ministerul Justitiei. Diferenta reprezinta suma care o va incasa expertul. Trimestrial expertul efectueaza plati anticipate a impozitului si dupa depunerea declaratiei 200 se face regularizarea impozitului pe venit.
In evidenta contabila se trece suma virata in contul biroului de expertiza de catre parti minus cei 10% mai inainte mentionati.
ing. Ioan Ciobanu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contabilitate expert judiciar rbeloiu rbeloiu Buna seara, Va rog frumos sa ma indrumati unde as putea sa ma documentez referitor la cum se tine/daca se tine contabilitate pentru expertize. Multumesc ... (vezi toată discuția)
Completare formular 200 pt anaf delfinut delfinut Am ceva nelamuriri cu privire la completarea formularului 200, de vreo 3 ani de cand desfasor activitatea cu acest PFA, il cam completez dupa cum mi se pare ... (vezi toată discuția)
Retinere 10% cf og 2/2000 ContSters285233 ContSters285233 Buna ziua, Am o nelamurire legat de o factura emisa de catre un PFA pentru un birou local de expertize. In factura se precizeaza: onorariu expertize judiciare ... (vezi toată discuția)