avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Completare formular 200 pt anaf
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Completare formular 200 pt anaf

Am ceva nelamuriri cu privire la completarea formularului 200, de vreo 3 ani de cand desfasor activitatea cu acest PFA, il cam completez dupa cum mi se pare mie logic...
Activitatea PFA-ului are doua ramuri:
1. am clienti pt care tai factura, si incasez onorarii, avand anumite cheltuieli deductibile (asta cu ce e deductibil pare sa fie alta discutie ce lasa o gramada de loc de interpretare mai ales din partea organelor de control) pt care e destul de simplu de aflat venitul net = venit brut - cheltuieli;
2. am drept client Ministerul Justitiei in calitatea mea de expert judiciar pentru care tai facturi (de ex. onorariul stabilit de instanta pt o expertiza este de 1000 lei, din acesti bani 10% este cota MJ iar 10% este impozit oprit de MJ la sursa, in contul meu intrand suma de 890 lei pentru onorariul initial de 1000 lei), am anumite cheltuieli specifice si deductibile (cu aceleasi semne de intrebare).
Avand urmatoarele date de baza luate ca exemplu rog un guru al contabilitatii sa ma lumineze asupra modului de declarare a veniturilor:
pt. domeniul 1 al PFA:
- venit brut 16490 lei
- cheltuieli 15460 lei
pt. domeniul 2 al PFA:
- venit brut 28953 lei (insemnand onorarii(32170lei) din care am scazut cota MJ de 10%(3217lei))
- cheltuieli 14403 lei
** de mentionat ca pana in acest moment, pt domeniul 2 al PFA mi-a fost oprit impozit la sursa in valoare de 10% din 28953 lei de catre MJ.

Sper sa ma poata ajuta cineva cu o parere avizata.

PS: nu mai bag in ecuatie si contributiile sociale obligatorii ca se complica prea mult problema (sunt si angajat cu contract de munca astfel incat unele contributii sunt platite de angajator...)
Cel mai recent răspuns: delfinut , utilizator 13:35, 7 Mai 2013
Pentru inceput o sa va spun ca, dupa ce relatati, pentru ca mai aveti in alta parte un contract de munca, pentru pfa veti plati doar impozitul pe venit si contributia la sanatate care e o cheltuiala deductibila.
Apoi, presupun ca sunteti inregistrat ca platitor pe venit real. Completati acel registrul jurnal de incasari si plati cu incasarile si platile cronologic pentru ambele tipuri de activitati cu incasarile in numerar si prin contul bancar al pfa iar la plati, cu valorile totale, indiferent daca cheltuiala e deductibila total, partial sau nedeductibila.
Referitor la tipurile de cheltuieli, aveti la art. 48 din codul fiscal de la urmatoarea adresa, cheltuielile deductibile total sau partial
[ link extern ]
La cheltuielile deductibile partial in registrul jurnal de incasari si plati treceti cheltuiala in intregime, completati si fise de operatiuni diverse. Totalul acestor fise, la care aplicati procentul de deducere, il treceti intrul jurnal de oparatiuni diverse. Acesta va va ajuta ca calculul si completarea declaratiei 200.
Cheltuielile nedeductibile, de exemplu ratele de la impozitul pe venit platite in cursul anului fiscal, le treceti in centralizatorul cheltuielilor nedeductibile.
Deci revenind, sumele date de dumneavostra sunt cam generale. Le puteti aduna si trece direct in declaratia 200. Deci poate ca e bine o detaliere nu numai a acelor incasari dar si a cheltuielilor.
In declaratie e si un rand unde veti trece impozitul care vi s-a retinut la sursa.
Ultima modificare: Duminică, 28 Aprilie 2013
george-neagu, moderator
multumesc pentru raspunsul prompt,
In ce priveste completarea in declaratia 200 a impozitului ce mi-a fost retinut la sursa, exista intradevar un rand insa acesta este denumit " 3.1. VENIT NET aferent activitatilor cu regim de retinere la sursa", astfel ca eu inteleg ca acolo ar trebui trecut venitul pt care mi s-a retinut impozitul si nu cuantumul efectiv al retinerii.
Referitor la cheltuielile deductibile/partial/nedeductibile, incerc sa detaliez:
pt PFA am conventii intre PF si PFA pt folosirea unui autoturism si a unui apartament cu 3 camere (mentionez ca domiciliul PF nu este la acest apartament si ca in acelasi apartament functioneaza si un alt PFA). Pt anul 2012 cheltuielile considerate de mine ca fiind deductibile sunt:
- rate ramase de amortizat conform tabelelor cu "duratele normale de functionare a mijl. fixe" pentru: o canapea, un cuptor microunde, cuptor+plita, frigider, masina spalat, 2 telefoane mobile, TV, echipamente de masurare topo-cadastrale;
- delegatii cu stampile de confirmare de la primarii/judecatorii (cate 32 lei/buc) fara alte doc.;
- abonament telef. mobil / internet GSM;
- corespondenta posta romana;
- 1/2 din bonuri benzina - fara alte doc.;
- cartuse, cerneala, hartie;
- piese auto, ulei, facturi service auto, bonuri fiscale spalatorie auto:
- imbracaminte (3 perechi bocanci/adidasi, 10 tricouri, 5 pantaloni. 3 camasi);
- bonuri taxi, bilete maxi-taxi, bilete autobuz, trecere bac, tichete parcare;
- taxe OCPI, taxe notariale legalizari acte;
- produse curatat, cuie, vopsea, diferite scule;
- cartele GSM;
- 1/2 din cheltuieli apartament (cablu/internet, curent electric, intretinere) (1/2 pt ca impart cheltuielile cu alt PFA)
- probabil voi adauga si contrib la sanatate pe care le-am platit in anul 2012 (deci pentru veniturile din 2011 :O).

Multumesc anticipat si astept observatii cu privire la corectitudinea procedutii adoptate de mine.
La partea de plati, pe acolo pe unde aveti abonamente la cablu tv, internet, telefon fix/mobil, lumina, gaze, pentru a le deconta pe pfa trebuie sa fie contractele facute pe pfa.
pai... daca fac contractul pe PFA atunci inteleg ca o sa pot scadea intreaga suma? cum fac cu cea de-a doua PFA ? nu isi poate deconta utilitati ?
in rest e ok? este nevoie de alte doc justificative pt cheltuielile mentionate ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Venit expertiza judiciara cosmm cosmm Sunt expert tehnic si am emis o factura catre tribunal pt un raport de expertiza. Mi s-a retinut impozit 10% si comision de 10 % conform OG 2/2000. In ... (vezi toată discuția)
Contabilitate intreprindere individuala Andrey23 Andrey23 Recent am deschis un II am de pus declaratia 220 norma de venit, am primit decizia de impunere, am facut deja achizitii pe II-ul deschis si as vrea sa stiu de ... (vezi toată discuția)
Pfa-fisa de operatiuni diverse VvalentinaA VvalentinaA Buna ziua, Sunt PFA si as dori sa ma ajutati cu o informatie referitoare la completarea fisei pentru operatiuni diverse si implicit a jurnalului privind ... (vezi toată discuția)