avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Datorii furnizori, am nevoie de ajutor
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Datorii furnizori, am nevoie de ajutor

Am deschis un magazin din luna octombrie anul trecut,nu merge deloc, ma gandesc sa declar faliment.Cand am deschis magazinul am luat marfa de la un furnizor in valoare de aproximativ 6000 Ron, am achitat 1000 Ron, din luna Aprilie ii rog sa vina sa isi i-a marfa inapoi pentru ca nu trece, stau cu ea pe raft, daca am vandut din ea putin peste cat le_am achitat eu, si nu vor sa imi faca retur, efectiv refuza.Au apelat la o firma de recuperari creante sa le achit marfa, dar nu am de unde, marfa lor e pe raft, va dati seama daca vreau sa declar faliment cat de bine merge magazinul.Ce sa fac? Am primit deja 3 instiintari de la firma respectiva si am vorbit de cateva ori la telefon si le_am explicat situatia, dar firma respectiva sa incapatineaza pur si simplu sa nu imi faca retur de marfa.Multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriel Stelea , Avocat 02:19, 2 August 2009
Declarati faliment,efectuati si o expertiza contabila(prin care aratati profitul firmei) si o pteti inchide.
ralucastefan2007 a scris:

Declarati faliment,efectuati si o expertiza contabila(prin care aratati profitul firmei) si o pteti inchide.


Sunt de acord cu Raluca ...este singura varianta viabila in cazul dvs !
Incercati sa facti dvs o factura de retur, catre firma respectiva, indicati pe factura si motivul pt retur : ca urmare a incapacitatii de plata. Adica veti trece pe factura valoarea marfii dar in chenar ( adica in rosu = stornare). Veti trece aceeasi valoare cu care v-a fost facturata. Sau faceti aviz de retur in acelasi mod. Depinde cu ce document ati primit-o dar eu cred ca este vorba de factura. Incercati si declararea insovabilitatii.



Subiect: Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS) a aprobat Procedura declararii insolvabilitatii debitorilor persoane fizice sau juridice
Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS) a aprobat Procedura declararii insolvabilitatii debitorilor persoane fizice sau juridice


Temei legal: Ordinul (MMFPS) nr. 539/2009 - aprobarea Procedurii privind declararea starii de insolvabilitate a debitorilor persoane fizice sau juridice
Publicat in: Monitorul Oficial nr. 328/18.05.2009
Data intrarii in vigoare:18.05.2009


Ordinul MMFPS nr. 539/2009 stabileste procedura privind declararea starii de insolvabilitate a debitorilor persoane fizice sau juridice, conform prevederilor art. 176 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala.

Potrivit alin. 1 al art. 176 din Codul de procedura fiscala, "este insolvabil debitorul ale carui venituri sau bunuri urmaribile au o valoare mai mica decat obligatiile fiscale de plata sau care nu are venituri ori bunuri urmaribile".

Astfel, Procedura inclusa in ordin este aplicabila persoanelor fizice sau juridice care indeplinesc conditiile legale in aceasta materie.

Potrivit Procedurii, creantele fiscale pentru care se va analiza posibilitatea declararii starii de insolvabilitate vor fi reprezentate atat de obligatiile fiscale principale, cat si de obligatiile fiscale accesorii aferente acestora.

Procedura de declarare a starii de insolvabilitate se va aplica in fiecare dintre situatiile prevazute la art. 176 alin. (1) in Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, atat in cazul debitorilor ale caror venituri sau bunuri urmaribile au o valoare mai mica decat obligatiile fiscale de plata, cat si in cazul debitorilor care nu au venituri ori bunuri urmaribile.

In situatia in care se constata indeplinirea conditiilor legale in materie, debitorul in cauza va fi declarat insolvabil in baza unui proces-verbal intocmit de compartimentul de executare silita din cadrul inspectoratului teritorial de munca (ITM), vizat de compartimentul juridic al acestuia, si aprobat de inspectorul sef. Procesul-verbal de declarare a starii de insolvabilitate se va intocmi in 3 exemplare, dintre care unul se va pastra la dosarul de executare, unul la serviciul financiar contabil, iar celalalt se va transmite debitorului declarat insolvabil.

Ultima modificare: Vineri, 31 Iulie 2009
Krissia ., Alte profesii
Care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmez pt a declar faliment?In momentul de fata nu imi permit sa angajez un expert?Care sunt Institutiile la care trebuie sa ma adresez?Multumesc
Stare de insolvabilitate a unei persoane fizice sau juridice; cu alte cuvinte, incapacitatea acesteia de a-si plati datoriile.
Exista doua forme legale de declarare a falimentului:
(A) involuntar, cand unul sau mai multi creditori prezinta unei instante judecatoresti o plangere cu privire la neindeplinirea obligatiilor de plata de catre debitor si
(B) voluntar, cand debitorul isi declara singur starea de insolvabilitate in fata unei instante judecatoresti. In solutionarea unui faliment se poate aplica una din urmatoarele doua proceduri:
(1) procedura de reorganizare judiciara prin care se permite debitorului sa ramana in posesia afacerii si sa-si continue activitatea in anumite conditii. De asemenea, mai este posibila negocierea programului de plati, restructurarea datoriei si chiar acordarea de imprumuturi debitorului de catre creditori;
(2) procedura de lichidare in cadrul careia instanta judecatoreasca numeste un lichidator care, intr-un timp determinat, trebuie sa vanda activele companiei si sa achite datoriile. In ambele cazuri, majoritatea detinatorilor de instrumente financiare pot inregistra pierderi, in special actionarii, deoarece ei sunt ultimii care au un drept asupra activelor emitentului in caz de faliment.
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 August 2009
Krissia ., Alte profesii

Alte discuții în legătură

Despre insolvabilitatea persoanelor fizice DungaciuG DungaciuG As dori precizari cu trimiteri la acte normative despre eventualitatea insolvabilitatii unor persoane fizice privind taxele si impozitele locale.In legislatie ... (vezi toată discuția)
Insolventa unei firme lore42 lore42 Buna ziua Am o firma care este fara activitate iar acum este in insolventa.Intrebarea mea este ce datori poate sa aiba o asemenea firma? Va multumesc ... (vezi toată discuția)
Dizolvare pentru nedepunere bilant derderian derderian Am primit azi citatii pentru doua societati comerciale, ambele au niste datorii la stat nu mari, de cateva zeci de milioane, pentru dizolvare pentru ... (vezi toată discuția)