avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... program de lucru nerespectat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

program de lucru nerespectat


Buna ziua! Sunt angajata la program de zi ( 8 ore /zi) la o firma din Constanta . De curand fisei postului s-a adaugat responsabilitatea de a intocmi unele acte necesare exportului de marfa, fapt ce presupune prezenta mea la serviciu dupa orele de program, noaptea sau in weekend, fara a se interveni cu nici o modificare a salariului. Acest fapt a marit indignarea mea, cu atat mai mult cu cat in cadrul societatii exista servicii care presteaza tura de noapte care intocmesc alte serii de documente necesare exportului. Respectuos, va rog sa ma informati daca acest aspect are temei legal si care ar fi pasii pentru corectarea acestui aspect. Multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:31, 27 Ianuarie 2016
Fisa postului cu noile atributii ati semnat-o?
fisa noului post nu am semnat-o. care sunt eventualele consecinte in cazul refuzului de a o semna sau daca refuz sa fac aceste acte in afara orelor de program ?
Aici sunt parerile impartite :
- uniii considera ca modificarea atributiilor din fisa postului trebuie mentionata intr-un act aditional
www.avocatnet.ro/content/art...

- altii ca nu este necesara incheierea unui act aditional, angajatorul putand modiifca unilateral fisa postului.

Conform jurisprudenţei:
- "modificarea fişei postului în mod unilateral de către angajator nu este imposibilă în orice situaţie. Astfel, schimbarea atribuţiilor postului nu are semnificaţia unei modificări a contractului de muncă dacă nu s-a ajuns prin aceasta la un alt specific al funcţiei. După cum s-a reţinut de către instanţe, această concluzie se impune cât timp reclamantului nu i s-au modificat atribuţiile de serviciu, ci i s-a retras una dintre atribuţii. Încredinţarea unor sarcini suplimentare, care se încadrează în specialitatea angajatului, nu constituie o modificare a felului muncii, la fel cum retragerea unei sarcini nu poate constitui o astfel de modificare" (Curtea de Apel Constanţa, Secţia Civilă, pentru Cauze cu Minori şi de Familie precum şi pentru Cauze privind Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale, Decizia Civilă nr. 214/ CM din 8 aprilie 2008).

- "Dimpotrivă însă, în ipoteza în care nu are loc o modificare a felului muncii, iar atribuţiile stabilite de angajator, fie că este vorba despre unele atribuţii suplimentare sau despre retragerea altora, se circumscriu specificului muncii prestate, refuzul salariatului de a se conforma noii fişe de post poate reprezenta o abatere de la disciplina muncii, sancţionabilă conform regulilor răspunderii disciplinare. Precizăm însă că fapta trebuie în mod expres prevăzută ca abatere disciplinară în regulamentul intern al angajatorului. În plus, după cum s-a reţinut în jurisprudenţă, refuzul semnării fişei postului nu este o abatere atât de gravă care să ducă la aplicarea sancţiunii extreme de desfacere a contractului individual de muncă"(Decizia civilă nr.245/R-CM din 26 octombrie 2004 a Curţii de Apel Piteşti).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificare fisa post fara acordul angajatului adrianacali adrianacali Are dreptul angajatorul sa modifice fisa postului fara acordul angajatului? Concret angajatorul doreste sa adauge o activitate pentru care angajatul nu are ... (vezi toată discuția)
Modificare fișa postului / norma didactică cain2k cain2k Bună seara, În urma unui concurs, acum 3 ani, am ocupat un post in învățământul superior, post ce avea 4 discipline, ce se desfășoară în 2 ... (vezi toată discuția)
Refuz semnare fisa post icalota icalota Poate un salariat sa refuze semnarea fisei postului revizuita cu retragerea unor sarcini atribuite unui alt salariat care a fost nou angajat? Mentionez ca prin ... (vezi toată discuția)