avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 419 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Modificare fisa post fara acordul angajatului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Modificare fisa post fara acordul angajatului

Are dreptul angajatorul sa modifice fisa postului fara acordul angajatului? Concret angajatorul doreste sa adauge o activitate pentru care angajatul nu are nici o pregatire, si care nici nu face parte din activitatile prevazute in statutul institutiei.
Ce se intampla daca angajatul refuza modificarea fisei postului? Poate fi sanctionat in vreun fel?
Ce repercusiuni pot apare daca angajatul refuza efectuarea activitatii ce se doreste adaugata in fisa postului?
Mentionez ca e vorba de o institutie bugetara#-o
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:36, 10 Noiembrie 2015
1. In practica judiciară pot fi identificate diverse solutii cu privire la acest aspect :
Dacă nu se modifică natura muncii prestate, schimbarea atribuţiilor postului prin modificarea fişei de post nu constituie o modificare a contractului individual de muncă. Păstrarea denumirii funcţiei, însoţită de adăugarea unor atribuţii noi celor iniţial stabilite prin fişa postului, care au o altă natură şi corespund în fapt unei funcţii, are semnificaţia modificării unui element esenţial al contractului individual de muncă, şi anume felul muncii. În acest caz, este necesară încheierea unui act adiţional la contractul individual de muncă în condiţiile art. 41 alin. (1) şi (3) C. muncii ( C. Apel Bucureşti, secţia a VII-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 1709/R/2009)";

Modificarea atribuţiilor din fişa postului nu are semnificaţia unei modificări a contractului individual de muncă potrivit art. 41 C. muncii (...), dacă nu s-a ajuns prin aceasta la un alt specific al funcţiei salariatului. Dacă încredinţarea unor sarcini suplimentare prin fişa de post nu constituie o modificare a felului muncii, cu atât mai mult, retragerea unei sarcini nu poate constitui o astfel de modificare." (Curtea de Apel Constanţa, secţia civilă, minori şi familie, litigii de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 214/CM/2008).

2. Tot din practica judiciara :

"Potrivit regulamentului de ordine interioară, salariaţii au obligaţia de a îndeplini atribuţiile ce le revin conform fişei postului, precum şi de a îndeplini orice alte obligaţii trasate de şeful ierarhic superior, în limita legii. Chiar şi în situaţia în care fişa de post menţionată nu a produs efecte juridice între părţi, ca urmare a nesemnării acesteia, recurentul a semnat, în calitatea sa managerială, regulamentul de ordine interioară al intimatului, neputând invoca necunoaşterea acestuia.C.A. Bucureşti, s. a VII-a civ., confl. mun. şi asig. soc.,dec. nr. 617/R/25.01.2012"

"Potrivit art.263 alin.2 din Codul Muncii, refuzul salariatului de a semna fişa postului constituie o abatere disciplinară, dar nu una suficientă pentru a se dispune întemeiul său măsura disciplinară a desfacerii contractului de muncă.
Desfacerea contractului de muncă este cea mai gravă sancţiune împotriva salariatului care se dispune ca urmare a săvârşirii unor abateri grave de la disciplina muncii.
Criteriile de apreciere a gravităţii abaterii disciplinare sunt reglementate de art.266 lit.a-e din Codul muncii, în care nu se încadrează şi fapt a de a refuza semnarea fişei postului.
(Decizia civilă nr.245/R-CM din 26octombrie 2004 a Curţii de Apel Piteşti)."


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fisa postului, consecinte nesemnare de catre angajat cristinaturcu cristinaturcu Buna ziua. Prin ce articol este specificat ca nesemnarea de catre angajat a fisei postului constituie abatere disciplinara? (vezi toată discuția)
buna ziua ! restructurare post teco27 teco27 As dori sa stiu daca si in ce conditii se poate trece un salariat in alt post ,mentionez ca sunt lucrator comercial.Schimbarea postului se poate realiza prin ... (vezi toată discuția)
Fisa post daniela-claudia daniela-claudia In societatea comerciala in care lucrez a devenit o practica ca salariatii sa refuze primirea, implicit semnarea, fisei postului , desi aceasta este intocmita ... (vezi toată discuția)