avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 222 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cine plateste reparatii teava comunca gaze
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cine plateste reparatii teava comunca gaze

Buna ziua,
Avem urmatoarea dilema: 4 proprietari din bloc sunt racordati la teava comuna de gaze a scarii. Restul de 40 de proprietari, alaturi de alti 88 de la celelalte 2 scari au optat pentru bransarea la noua teava de gaze (ma rog, de acum 10 ani), avand contor individual.
Teava comuna veche a trebuit sa sufere o interventie de reparatii. Problema este cine plateste aceasta reparatie? Doar cei 4 care sunt inca racordati la ea sau toti locatarii scarii pentru ca e parte comuna?
Legea 230 spune asa:
1. Toti proprietarii vor plati reparatiile partii comune, chiar daca nu mai sunt bransati
2. Comitetul executiv poate lua decizii cu privire la intretinerea, repararea partilor comune

Pe partea cealalta avem Noul Cod Civil care spune asa:

Art 654
Cheltuielile legate de intretinerea, repararea si exploatarea partilor comune
1. in lipsa unor prevederi legale sau intelegeri contrare, fiecare coproprietar suporta cheltuielile legate de intretinerea, repararea si exploatarea partilor comune, in proportie cu cota sa parte.
2. cu toate acestea, cheltuielile legate de partile comune folosite exclusiv de catre unii dintre coproprietari cad in sarcina acestora din urma.

Astept cu interes parerea voastra...
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 09:53, 27 Ianuarie 2016
Legal, cheltuiala cu reparatia trebuie suportata de toti proprietarii deoarece fiecare dintre acestia au o cota-parte indiviza de proprietate asupra acestei tevi comune de gaze.
Reparatia se plateste pentru proprietate, nu pentru folosire.

Noua teava de gaze la care sunt racordati majoritatea dintre proprietari nu este comuna decat celor care o folosesc si care au cumparat-o, deci sunt si proprietarii ei si, in caz ca ea s-ar defecta, ar fi platita reparatia numai de catre proprietarii acesteia, adica majoritatea, nu toti.

Local, se poate face o intelegere ca reparatia sa fie achitata numai de cei care au ramas sa mai foloseasca teava veche, dar asta e la limita legalului si ar putea fi contestata aceasta decizie.
Legea nr 230/2007 prevede obligatia tuturor proprietarilor sa participe la achitarea c/v cheltuieli intretinere si reparatii parti comune
Chiar daca o parte dintre proprietari au inteles sa isi imbunatateasca confortul in proprietate,
au renuntat la sistemul centralizat de incalzire,nu constituie temei legal pentru a fi exonerati de la plata intretinere+reparatii parti comune
Aici este vorba despre teava comuna de gaze, nu cea de incalzire
Toti proprietarii trebuie sa participe la acoperirea costurilor reparatiei instalatiei parte comuna teava de gaze,chiar daca parte din acestia au inteles sa se debranseze de la sistemul centralizat de alimentare cu agent termic si chiar daca nu locuiesc o perioada in imobil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pe scara noastra, jumatate au trase gaze, jumatate nu au gaze ... fox19 fox19 pe scara noastra, jumatate au trade gaze, jumatate nu au gaze nici macar la aragaz.... eu de exemplu am refuzat sa ma conectez la conducta de gaze... acum, in ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli cu reparatie teava de canalizare de pe scara blocului veres_cristian_sm@yahoo.co.uk veres_cristian_sm@yahoo.co.uk As dori sa stiu ca din punct de vedere legal cine are obligatia de a contribui la plata reparatiei unei tevi de canalizare sparte (intre iesirea din scara ... (vezi toată discuția)
Ce obligatii de plata are un membru al ap, cu ct de apartament debransat de la radetde 10 ani janblanaru janblanaru Suntem 16 proprietari din 40 care legal, acum 10 ani, ne-am montat CT de apartament. De ce trebuie sa participam la plata cheltuielilor pentru repararea, ... (vezi toată discuția)