avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 552 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Efectele suspendarii executarii silite. Refuzul ...
Discuție deschisă în Executare silită

Efectele suspendarii executarii silite. Refuzul executorului de a ridica poprirea pe salariu

Preambul: credit neplatit din 2006, evident prescris, executare silita cu poprire pe conturi si salariu, contestatie la executare, suspendare executare incuviintata de instanta, neapelata, ramasa definitiva (suspendarea executarii).

Am luat legatura cu executorul pentru adrese catre banca si angajator pentru ridicarea popririlor si acesta refuza sa le ridice spunand ca prin suspendarea executarii singurul lucru care se schimba esta ca banii pe care-i primeste de la tertii popriti (banca si angajator) ulterior datei comunicarii suspendarii executarii, nu vor mai fi virati catre creditor ci vor ramane pana la solutionarea contestatiei in contul colector al executorului.
Intrebarile mele sunt:
1. Daca este legal refuzul si daca este legal, atunci care mai este utilitatea suspendarii executarii pentru debitor intrucat pentru el practic nu se schimba nimic. Inteleg din ce m-am documentat ca este firesc ca sumele poprite pana in momentul suspendarii sa ramana poprite si virate catre creditor insa sumele primite ulterior momentului suspendarii nu ar trebui poprite.

2. Daca nu este legal, ce pot face pentru a ridica popririle?
3. Banca si angajatorul pot sa ridice popririle daca le transmit incheierea legalizata de la Judecatorie conform careia executarea este suspendata?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: DanRo , utilizator 17:18, 27 Ianuarie 2016
Aveti dreptate,conform art.701(4)NCPC"Actele de executare efectuate in ziua solutionarii cererii avand ca obiect suspendarea, fie si provizorie,a executarii silite sunt desfiintate de drept prin efectul admiterii cererii de suspendare si a contestatiei la executare."De asemenea,conform art.701(2) NCPC" Executarea se suspenda si la cererea creditorului urmaritor de catre executorul judecatoresc." Ca atare,puteti solicita in acest caz, suspendarea de la banca care este creditor urmaritor.Impotriva actelor abuzive ale executorului judecatoresc, puteti formula contestatie la executare.
art.701(4)NCPC nu se aplica in cazul meu pentru ca executorul nu a facut nici un act de executare in ziua sau ulterior datei de solutionare a suspendarii (poprirea a fost facuta anterior datei introducerii contestatiei la executare) iar creditorul urmaritor nu este obligat in nici un fel sa faca aceasta cerere. O poate face voluntar insa nu vad nici un motiv sa o faca.

Există o controversă în Justiție cu privire la efectul suspendării popririi.

Sunt Instanțe și doctrinari care interpretează așa cum susțineți dvs și Instanțe care spun că doar se suspendă efectuarea actelor de executare, nu se ridică poprirea înființată, dar terțul poprit nu mai trimite banii la executor, dar nici nu îi eliberează debitorului.

opinia majoritară este în sensul că trebuie eliberate debitorului sumele viitoare, cele de după suspendare.


Nu ați menționat pe ce cod de procedură vă judecați în contestație. Dar nu are prea mare relevanță, prevederile sunt cam aceleași.
Multumesc pentru raspuns. Inteleg ca ramane la interpretarea executorului care in cazul meu nu-mi este favorabila. Am vreo posibilitate sa introduc o actiune in cadrul contestatiei la executare sau prin actiune separata prin care sa cer o decizie si din partea instantei?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita, suspendare - obligatia tertului poprit gh3gh1 gh3gh1 Unitatea a primit o poprire pe salariul unui angajat. Executorul a hotarat: .... sanu faceti nicio plata care ar diminua .... pana la achitarea integrala a ... (vezi toată discuția)
Suspendarea executarii silite dreptatesiadevar dreptatesiadevar Am calitatea de tert poprit ...debitorul SC...a solicitat o suspendare provizorie și a primit.o.....executorul îmi comunica prin instiintare oficiala ca ... (vezi toată discuția)
Suspendare executare silita danairi danairi am o incheiere de suspendare a executarii silite a unui credit .pe perioada suspendarii pot accesa suma dintr-un cont?banca ( tert poprit) la care am contul ... (vezi toată discuția)