avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Presedinte ONG drept de semnatura Cenzor
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Presedinte ONG drept de semnatura Cenzor

Buna ziua!
Va rog sa ma clarificati cu urmatoarea problema:

Avem un ONG cu 4 membrii fondatori! Din care:
3 sunt in Consiliul Director + 1 cenzor.
din cei 3 in CD ... unul este Presedine/administrator.
Presedintele-Administrator si Cenzorul sunt angajati la asociatie in functii de Director Proiecte si Director Artistic

Ok acum intrebarea:
Poate sa dea Presedintele-Administrator,prin imputernicire notariala drept de semnatura Cenzorului, pentru a semna un contract de prestari servicii, prestat de ONG?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 00:51, 10 Aprilie 2016
Doar presedintele ong-ului care e reprezentantul legal, semneaza contractele cu alte entitati.
Multumesc
Dacă statutul o prevede și alți membri ai Consiliului Director pot semna astfel de contracte, dar nu cenzorul. Membrul care efectuează controlul/cenzorul/comisia de cenzori, după caz, nu poate fi membru al Consiliului Director, și nici cenzor nu poate efectua atribuțiile membrilor consiliului director.
Presedintele ONG daca e mentionat in Statut ca fiind reprezentantul legal ( ca la unele ONG nu e el reprezentantul legal !) poate delega oricui dreptul de reprezentare, si unei persoane straine de asociatie, daca Statutul prevede psoibilitatea delegarii... .. Cel mai sigur, in caz ca statutul nu reglementeaza clar conditiile si limitele transmiterii puterilor, este ca acea imputernicire sa fie aprobata de Consiliul Director. Si ar fi bine sa fie cat mai specifica imputernicirea, incat acea persoana sa nu prea aiba marja proprie de apreciere si decizie, pentru ca situatia prezinta risc de conflict de interese, deoarece cenzorul ar exercita atributii ale presedintelui semnand in numele acestuia si pe de alta parte ca cenzor trebuie sa il contorleze pe presedinte si actele incheiate de acesta... Ar fi mult mai bine sa fie imputernicit un alt membru CD, nu cenzorul... ca nu ar trebui luate masuri speciale de evitare a conflictului de interese.... Cenzorul va semna contractul ca reprezentant conventional al asociatiei, nu ca reprezentant legal. Si la firme, administratorul are dreptul de a delega altora drept de semnat contracte in numele firmei, daca Actul COnstitutiv prevede posibilitatea unei asemenea delegari ( si e bine sa prevada, ca alminteri daca e plecat sau bolnav administratorul, e o problema...).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procura speciala ong costybracon costybracon Buna ziua Sunt voluntar la o Asociatie nonprofit, presedintele asociatiei calatoreste foarte mult, este cetatean britanic, Dansul ar dori sa facem o procura ... (vezi toată discuția)
Administrator ong ContSters264603 ContSters264603 Presedintele unui ONG poate indeplini si functia de administrator al acestuia? (vezi toată discuția)
Membru in consiliul director poate fi reprezentat? Lucian_bz Lucian_bz Um membru al consiliului director poate face un mandat de reprezentare si vot pentru alta persoana care sa il reprezinte in cadrul unei sedinte a consiliului ... (vezi toată discuția)