avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 800 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Procura speciala ong
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Procura speciala ong

Buna ziua

Sunt voluntar la o Asociatie nonprofit, presedintele asociatiei calatoreste foarte mult, este cetatean britanic, Dansul ar dori sa facem o procura prin care sa il pot reprezenta al diferitele institutii, cum ar fi. comp gaz, apa electricitate sau ridicarea corespondentei. Am inteles ca este nevoie de un certificat de grefa pt a merge al notar sa facem aceasta procura. Imi puteti spune va rog daca este asa si cum se poate obtine,
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: adirina , utilizator 10:38, 3 Martie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Comitetul director poate vota desemnarea unuia dintre membrii pentru astfel de treburi.
Imputernicirea pe care o poate da o persoana juridica unei persoane fizice pentru ca aceasta sa fie reprezentant conventional al persoanei juridice nu necesita in principiu o forma autentificata notarial sau atestata avocatial, fiind suficient un inscris sub semnatura privata, Exceptii sunt cazuri speciale gen imputernicire pentru semnare contract de vanzare imobil sau alte cazuri speciale. INscris sub semnatura privata inseamna a fie semnat olograf de persoana care conform statutului are calitate de reprezentant legal. Daca Statutul permite Presedintelui sa isi delege atributii altor persoane dreptul de reprezentare, poate el face o procura, dar e cu totul atipic si anormal. In mod normal Consiliul DIrector decide sa confere si altei persoane drept de reprezentare, deoarece conform OG 26 / 2000 dreptul primar de reprezentare al asociatiei apartine Consiliului Director. Nu certificat de grefa, ci extras din Registrul Asociatiilor si Fundatiilor ar trebui in mod normal pentru a dovedi care a actuala componenta a Consiliului Director si deci ca mandantul are calitatea sa delege..... Doar cand nu se poate obtine extras RAF se face artificiul cu certificatul de grefa care sa ateste ca nu au fost alte modificari fata de cele reflectate in cea mai recenta hotarare judecatoreasca de incuviintare acte constitutive. Dar nu ar trebui sa fie necesar asa ceva.... mai ales la furnizori de utilitati sau la posta. Imputernicire simpla e suficienta....
Daca consiliul director da imputernicire unei persoane fizice sa il reprezinte, se poate apoi incheia un contract de voluntariat intre asociatie (reprezentata de imputernicit) si voluntar (acesta fiind presedintele asociatiei, ca instructor)? In felul asta nu mai apare numele presedintelui si la reprezentant asociatie, si la voluntar.
Consiliul Director poate delega unele atributii ale sale unor persone cu functii executive, inclusiv persoane care sa nu fie membru in CD si nici macar membru al asociatiei, daca permite asta Statutul. Delegari pentru chestiuni punctuale pot fi date in principiu oricui, daca nu interzice statutul. Insa juridic nu e o problema ca presedintele sa semneze un contract intre el si asociatie, semnand pentru ambele parti, cat timp incheierea contractului si continutul sau e aprobat de Consiliu Director, caci in acest fel nu exista conflict de interese. Asa cum o persoana poate fi mandatata de ambele parti ale unui contract sa semneze pe act in numele lor, cat timp ele au convenit anterior clauzele contractului. Deci artificiul asta merita doar din motive de imagine, sa nu trebuiasca sa dai explicatii celor care nu inteleg ca poate fi absolut OK inunele situatii sa semneze o persoana un contract cu sine insusi sau sa semneze pentru ambele parti ale unui contract.... ATENTIE la tipul de contract care se semneaza - daca e contract de volutnariat, sa fie pentru acte materiale, nu pt reprezentare, ca un contract de volutnariat este ca unul de munca dpdv al tipului de activitati contractat - e raport de prepusenie, pe cand reprezentarea implica un contract de mandat. Cand membrii consiliului director isi exercita atributiile de membru CD ( de exemplu presedintele incheie contracte in numele asociatiei sau fundatiei sau conduce o sedinta de CD sau AG sau merge ca reprezentant al asociatiei la o intalnire cu ceva autoritate publica sau o negociere cu o firma sau alt ONG), daca e neremunerat pentru acea activitate, merge in temeiul contractului de mandat cu titlu gratuit incheiat in mod implicit prin faptul ca a candidat si a fost ales in acea functie in CD, iar daca e remunerat, remuneratia trebuie sa fie "indemnizatie" nu salariu, si are la baza un contract de mandat cu titlu oneros, nu un contract individual de munca cum in mod eronat isi fac multe ONG-uri. Desigur si presedintele si alte persoane din CD pot cumula si functii de conducere sau executie cu functia de membru CD si pot avea contract de voluntariat sau de munca pt acele functii, dar nu pt calitatea si activitatea de membru al consiliului director....
Multumesc pentru detalii. In cazul de fata, e vorba de un club sportiv, el e presedintele, tot el este si antrenorul. Contractul de voluntariat e doar o formalitate. Sau ar putea semna din partea clubului vicepresedintele, care prin statut are voie sa semneze in lipsa presedintelui :)
Ultima modificare: Miercuri, 3 Martie 2021
adirina, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de semnatura la contul bancar lukserv lukserv Sunt vicepresedinta la o asociatie non-profit si din cauza ca presedinta a plecat in Franta nu am acces la contul din banca, si sa semnez contracte de ... (vezi toată discuția)
Presedinte ong drept de semnatura cenzor freex freex Buna ziua! Va rog sa ma clarificati cu urmatoarea problema: Avem un ONG cu 4 membrii fondatori! Din care: 3 sunt in Consiliul Director + 1 cenzor. din ... (vezi toată discuția)
Reprezentant legal intr-un ong pe perioada limitata de timp MihaiStanciu13 MihaiStanciu13 Buna ziua! Am o dilema legata de statutul unui ONG non-profit al carei presedinte si reprezentant legal (inca) sunt si pentru care am drept de ... (vezi toată discuția)