avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere disciplinara - diverse
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere disciplinara - diverse

Buna ziua,
Am doua intrebari referitoare la procedura de desfacere disciplinara a contractului individual de munca din cauza rezultatului pozitiv la etilotest.
1. Referatul superiorului direct pe baza caruia s-a inceput cercetarea disciplinara trebuie sa fie inregistrat in registrul angajatorului si sa poarte numarul aferent ?
In caz ca acest lucru nu s-a intamplat care sunt urmarile legale ?
2. La inceputul cercetarii disciplinare angajatorul a stabilit componenta comisiei care se va ocupa de cercetarea disciplinara formata din patru membri plus secretar. In componenta acestei comisii a fost numit si responsabilul cu siguranta muncii. La finalul cercetarii disciplinare comisia face propunerea desfacerii contractului de munca, dar din componenta comisiei lipseste exact respectivul reprezentant al sigurantei muncii, semnatura acestuia neregasindu-se in respectivul act final emis de comisia de cercetare disciplinara. In ce conditii un membru al comisiei numite de angajator poate lipsi de la formularea finala a concluziilor comisiei ?
3. Pe un site de specialitate am citit, in legatura cu referatul de sesizare al superiorului direct, urmatorul citat :
"In legatura cu acest referat, dorim sa atragem atentia ca, sub nicio forma, persoana ce sesizeaza fapta catre conducerea angajatorului nu trebuie sa sugereze aplicarea vreunei sanctiuni disciplinare."
Puteti sa-mi spuneti de ce anume si , in caz ca acest lucru s-a intamplat, care pot fi urmarile legale ?

Ultima modificare: Joi, 28 Ianuarie 2016
roberto27, utilizator
Cel mai recent răspuns: roberto27 , utilizator 11:32, 29 August 2016
1. Art. 252.C.mun.
(1) Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.
....

In interpretarea si aplicarea art. 252 alin. (1) din Codul muncii, republicat, momentul de la care incepe sa curga termenul de 30 de zile calendaristice pentru aplicarea sanctiunii disciplinare este data inregistrarii raportului final al cercetarii disciplinare prealabile la registratura unitatii. (Decizia ICCJ nr. 16 din 12 noiembrie 2012,publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 817 din 5 decembrie 2012).

Termenul de 30 de zile, stipulat de art. 268 alin. 1 din Codul muncii- in prezent,art.252 alin.1 C.mun. -, începe să curgă de la data la care reprezentantul angajatorului persoană juridică sau angajatorul persoană fizică a luat cunoştinţă de săvârşirea abaterii. Luarea la cunoştinţă se poate realiza printr-o notă, referat, proces-verbal, care dobândesc dată certă prin înregistrarea în registrul general al angajatorului. (Alexandru Ţiclea, Andrei Popescu, Constantin Tufan, Marioara Ţichindelean, Ovidiu Ţinca, Dreptul muncii, Editura Rosetti, Bucureşti, 2004, p. 681-682, Alexandru Ţiclea (coordonator), Codul muncii - adnotat şi comentat, Editura Lumina Lex, Bucureşti, 2004, p. 612) .

2. Trebuie vazut ce este mentionat in regulamentul de functionare al comisiei de disciplina.

3. Din cauza subiectivitatii acelei persoane ,putem argumenta ceea ce s-a postat pe acel site.

4.Decizia de sanctionare poate fi contestata pentru:
- incalcarea conditiilor de forma:
Sub sanctiunea nulitatii absolute, in decizie se cuprind in mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil care au fost incalcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, in conditiile prevazute la art. 251 alin. (3), nu a fost efectuata cercetarea;
d) temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;
e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
f) instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.

- incalcarea conditiilor de fond.
Pasii necesari efectuarii cercetarii disciplinare sunt:
- intocmirea referatului de sesizare;
- Constituirea comisiei insarcinate cu efectuarea cercetarii (sau persoana imputernicita de angajator);
- convocarea autorului faptei la efectuarea cercetarii disciplinare;
- ascultarea salariatului;
- intocmirea raportului efectuarii cercetarii disciplinare;
- emiterea deciziei de sanctionare.
Multumesc pentru raspuns.
Referitor la raspunsul de la punctul 1, cu tot respectul, nu face obiectul intrebarii mele. Eu nu ma refeream la raportul final al comisiei de disciplina, care este inregistrat si conform din acest punct de vedere. Eu ma refeream la referatul initial al superiorului direct de sesizare a faptei pe baza caruia s-a inceput cercetarea disciplinara, care nu poarta numar de inregistrare.
Referitor la punctul 2, unde pot gasi regulamentul de functionare al comisiei ?
Referitor la punctul 3, odata subiectivismul acelei persoane dovedite prin inscrisuri, ce poate atrage din punct de vedere legal respectiva situatie ?
Face obiectul intrebarii dvs, intrucat acel referat, asa cum se sustine in doctrina mentionata de mine, trebuie si el inregistrat.

Regulamentul de functionare al comisiei trebuie sa existe la angajator.

D.p.d.v. legal nu poate atage vreo sanctiune acel subiectivism, decat daca se constata ca influenteaza si pe ceilalti membri din comisie.
Cu multumiri pentru raspunsurile primite revin, totusi, cu intrebarea de la punctul 1, reformulata. Care este sanctiunea legala vis-a-vis de faptul ca referatul superiorului direct pe baza caruia s-a inceput cercetarea disciplinara nu este inregistrat in Registrul angajatorului si nu poarta numarul de inregistrare aferent ?
La formularea D-voastra "daca se constata ca influenteaza si pe ceilalti membri din comisie." as dori sa va intreb cum sa nu influenteze ceilalti membri cata vreme acolo este un grup in cadrul caruia fiecare isi expune punctul de vedere si mai mult decat atat influenteaza votul final ?
Ultima modificare: Duminică, 31 Ianuarie 2016
roberto27, utilizator
Care este sanctiunea legala vis-a-vis de faptul ca referatul superiorului direct pe baza caruia s-a inceput cercetarea disciplinara nu este inregistrat in Registrul angajatorului si nu poarta numarul de inregistrare aferent ?


Legea nu prevede nicio sanctiune, in acest sens. Codul Muncii prevede ca, concedierea dispusă cu nerespectarea procedurii prevăzute de lege este lovită de nulitate absolută.

De asemenea, Codul Muncii nu prevede exact modul de desfasurare a unei cercetari disciplinare. Doctrina a opinat ,si la care subscriu, ca "luarea la cunoştinţă se poate realiza printr-o notă, referat, proces-verbal, care dobândesc dată certă prin înregistrarea în registrul general al angajatorului".

La formularea D-voastra "daca se constata ca influenteaza si pe ceilalti membri din comisie." as dori sa va intreb cum sa nu influenteze ceilalti membri cata vreme acolo este un grup in cadrul caruia fiecare isi expune punctul de vedere si mai mult decat atat influenteaza votul final ?


Nu am cum sa ma pronunt prea mult asupra acestui subiect, intrucat nu cunosc persoanele implicate in cauza si nici raportul dintre acestea.


Alte discuții în legătură

Altercatie la servici ENGFULL ENGFULL intr-o cerere adresata conducerii o salariata face cunoscut ca in timpul programului de lucru a fost agresata verbal si fizic de un coleg se intelege din ... (vezi toată discuția)
Posibile erori la cercetarea disciplinara HRcons HRcons Buna ziua, Firma la care lucrez este actionata in judecata de un angajat pentru anularea deciziei de concediere. Mai exact angajatul a fost testat pozitiv cu ... (vezi toată discuția)
Nelamurire cercetare prealabila AnnaKarenina AnnaKarenina Buna dimineata. Va rog sa ma indrumati in urmatoarea situatie: Firma privata cu urmatoarele posturi/functii existente: -administrator legal -director ... (vezi toată discuția)