avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 367 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... PFA Norma Venit - Prestari Servicii in afara UE - D392B
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

PFA Norma Venit - Prestari Servicii in afara UE - D392B

Buna ziua,

Am PFA la norma de venit, CAEN 6202 (Consultanta IT).

1. Din ce am citit in instructiunile de completare a declaratiei 392B, aceasta declaratie trebuie depusa doar de catre persoanele care au realizat prestari de servicii pe teritoriul tarii. Din asta deduc faptul ca veniturile ce provin din afara tarii sunt excluse din aceasta declaratie, chiar daca eu trebuie totusi sa o depun, dat fiind faptul ca am efectuat prestari de servicii si in interiorul tarii (nu doar extern). Eu am realizat prestari de servicii atat pe teritoriul tarii cat si in afara (mai exact in afara UE). Ce suma trebuie sa declar in 392B, din moment ce nu sunt exclus de la depunerea acestei declaratii? Doar suma veniturilor interne, SAU suma tuturor veniturilor (interne + externe)? Din moment ce nu se specifica in instructiuni exact ce venituri trebuie sa includa declaratia odata ce exista obligativitatea depunerii ei, doar se mentioneaza cine trebuie sau nu trebuie sa depuna 392B.

2. Am cautat recent pe net si am gasit o informatie cum ca cei care presteaza servicii (sau livrari de bunuri) intracomunitare trebuie sa depuna declaratia 390. Din definitia gasita pe net, "intracomunitar" inseamna "in interiorul comunitatii europene". Din moment ce veniturile mele externe provin din tari ce sunt in afara comunitatii europene, presupun ca sunt exclus de la depunerea aceste declaratii 390, corect?

3. Exista totusi vreo obligativitate de a mentiona in vreo alta declaratie si aceste venituri din afara comunitatii europene? Creeaza aceste venituri externe vreo obligativitate in depunerea vreunei declaratii sau sunt excluse complet?



Multumesc anticipat pentru orice raspuns clarificator!

Marian
Ultima modificare: Joi, 28 Ianuarie 2016
MrCroft, utilizator
Cel mai recent răspuns: Popu , utilizator 08:35, 24 Februarie 2016
MrCroft, am fost PFA 6202, am avut doar clienti SUA, am depus declaratia asta din 2010 incepand, ultima a fost saptamina asta pentru 2015. Am bagat clientii din SUA la neinregistrati ca platitori TVA, I-am pus la cifra de afaceri deoarece declaratia asta spune de cifra de afaceri punct (fara cifra de afaceri comunitari / romani / extra comunitari). Cel mai bine intreaba-ti inspectorul sau foloseste-te de site-ul anaf pentru a intreba, asa o sa ai un raspuns oficial de care te-ai putea folosi la o adica.

Incasarile tale ca PFA chiar daca esti la norma de venit trebuie sa le treci in RJIP. Daca intr-un final afli ca nu trebuie sa depui 392A/B, tu tot o sa ai incasarile inregistrate in RJIP.
Da, in declaratie scrie "cifra de afaceri". (punct)
Dar, din moment ce in instructiuni spune ca "nu trebuie sa depuna aceasta declaratie persoanele care nu au realizat prestari/livrari de servicii/bunuri pe teritoriul tarii", se intelege ca veniturile din aceste servicii (prestate pentru beneficiari externi - mai exact Elvetia in cazul meu, daca are vreo importanta tara) nu au de ce sa faca parte din aceasta declaratie. Nu stiu daca e ok nici cum ai facut tu (ma refer la faptul ca ai inclus acest venit extern in declaratie, fara sa fi avut un sfat din partea cuiva de specialitate), nici cum am inteles/dedus eu din instructiunile de completare. Presupun ca e mai bine sa le declari, chiar daca nu trebuie (ma gandesc ca acest scenariu nu implica nicio penlizare)... decat invers, sa trebuiasca declarate si sa nu o faci (in acest caz e posibil sa existe o penalizare/amenda).

In orice caz, eu am completat declaratia in ambele scenarii, in cel mai rau caz merg cu amandoua completate si intreb direct la ghiseu pentru a ma asigura ca o dau pe cea corecta.
As fi fost totusi interesat sa aflu raspunsul exact, de la cineva de specialitate, chiar inainte de a merge la ghiseu.
Ultima modificare: Vineri, 29 Ianuarie 2016
MrCroft, utilizator
MrCroft, cum ai completat in cele din urma? Ai primit lamuriri de la ghiseu ...?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Completarea declaratiei 329b BescheaGeorgeta BescheaGeorgeta Buna ziua. Ca PFA am livrat in 2015 servicii in tara si in SUA. In declaratie 392B cifra de afaceri reprezinta total facturi (in tara si in SUA) ? La ... (vezi toată discuția)
Declaratia 392b MariaTulbure MariaTulbure În cazul unui PFA neplătitor de TVA, aş dori să ştiu dacă la punctul IV din Declaraţia 392B (Livrări de bunuri şi prestări servicii), trebuie ... (vezi toată discuția)
Declaratia 392b Tessy Tessy As dori sa ma lamuriti cum se completeaza declaratia 392B in cazul urmator: - PFA neplatitor de TVA, cu obiect de activitate comert, care nu vinde nimic pe ... (vezi toată discuția)