avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cale de atac extraordinara impotriva unei incheieri ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Cale de atac extraordinara impotriva unei incheieri definitive de respingerea cererii de recuzare - admisibilitate

Pot formula cale de atac extraordinara impotriva unei incheieri definitive de respingerea cererii de recuzare?

Mentionez ca actiunea in care am formulat cererea de recuzare nu s-a judecat inca

Stiu ca doar in cazul apelului incheierile se ataca odata cu sentinta, dar in aceasta cauza va exista incheiere, fara sa fie definitiva
Cel mai recent răspuns: eusaisapte , utilizator 08:46, 6 Februarie 2016
Cred ca exista o cale sa atac incheierea de respingerea cererea de recuzare fara sa o atac pe aceasta direct ceea ce nu este corect d.p.d.v. tehnic sau legal, deoarece:

Cererea de recuzare este ceea ce se numeste o cerere incidentala:
[ link extern ]

Cererile incidentale cred ca pot fi atacate o data cu cererea principala. In concluzie atac cererea principala, solicit mentinerea hotararii sau daca chiar trebuie motivat atacul fata de cererea principala, cer completarea dezbaterilor, reexaminarea unor aspecte in fapt si de drept pentru a corespunde adevarului si legii s.a.m.d., si

invoc nulitatea relativa a incheierii prin care s-a respins cererea de recuzare. Pe aceasta cale se pot elimina cheltuielile judiciare nelegale si netemeinice

[ link extern ]

De abia daca instanta nu admite o astfel de actiune, formulez o cerere de sesizare a Curtii Constitutionale, sau de dezlegare de catre ICCJ a unor chestiuni de drept

P.S. Nu cred ca aceleasi persoane care au conceput CPC au lucrat la CPP, deoarece CPP este adesea neprofesionist...
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Februarie 2016
eusaisapte, utilizator
coroborez ce-am zis cu un articol de specialitate

[ link extern ]

"Preluând opinia profesorului V. Manzini, profesorul Traian Pop a arătat că procedura asupra cercetării şi judecării cererii de recuzare este „o procedură incidentală, al cărei obiect este cu totul distinct de obiectul propriu al procesului penal la care se referă; această procedură nu are caracter jurisdicţional penal în sens material, ci caracter administrativ-judiciar; actele ce se îndeplinesc în această procedură, după ritualul procesului penal, îi dau un caracter jurisdicţional numai în sens formal”

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am probleme cu intelesul termenului "cauza" si cererea de recuzare cf. art. 64 (3) din cpp eusaisapte eusaisapte Judecatorii imi resping contestatiile in anulare motivand printre altele ca nu se poate face contestatie in anulare decat impotriva hotararilor asupra fondului ... (vezi toată discuția)
Exista o prevedere potrivnica in cpp care ma impiedica sa invoc art. 184 (1) a) din cpc? eusaisapte eusaisapte Exista o prevedere potrivnica in CPP care ma impiedica sa invoc art. 184 (1) a) din CPC in raport cu un proces penal? Sau trebuie sa introduc o actiune civila ... (vezi toată discuția)
Calea de atac impotriva unei decizii penale. _Alin_ _Alin_ Instanta Tribunalului a emis o hotarare numind-o ,,Sentință'' Impotriva acestei sentinte penale, am declarat ,,Apel'' conform art. 408 CPP. Apelul a fost ... (vezi toată discuția)