avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua ! Restructurare Post
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua ! Restructurare Post

As dori sa stiu daca si in ce conditii se poate trece un salariat in alt post ,mentionez ca sunt lucrator comercial.Schimbarea postului se poate realiza prin incheierea unui act aditional la contractul individual?Angajatul poate refuza completarile la Fisa de Post, se pot lua masuri administrative? ( Daca postul este diferit de cel anterior si angajatul ,a suferit si un accident de munca ( nu am voie sa racesc sau sa stau in intemperii ) in cadrul aceleiasi fireme)
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Ianuarie 2016
teco27, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:22, 30 Ianuarie 2016
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. art.41 C.mun.
(1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.

(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) condiţiile de muncă;
e) salariul;
f) timpul de muncă şi timpul de odihnă.

Asadar, regula in materie de modificare a contractului individual de munca este modificarea prin acordul partilor. Prin exceptie, este posibila modificarea unilaterala a c.i.m. - felul muncii - numai in cazurile si conditiile expres prevazute de lege,si anume :
- delegarea
- detasarea
- în cazul unor situaţii de forţă majoră
- cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului.

2. Din practica judiciara, care nu constituie izvor de drept, dar din care putem observa gandirea instantelor de judecata:

"Potrivit art.263 alin.2 din Codul Muncii, refuzul salariatului de a semna fişa postului constituie o abatere disciplinară, dar nu una suficientă pentru a se dispune întemeiul său măsura disciplinară a desfacerii contractului de muncă.
Desfacerea contractului de muncă este cea mai gravă sancţiune împotriva salariatului care se dispune ca urmare a săvârşirii unor abateri grave de la disciplina muncii.
Criteriile de apreciere a gravităţii abaterii disciplinare sunt reglementate de art.266 lit.a-e din Codul muncii, în care nu se încadrează şi fapt a de a refuza semnarea fişei postului.
(Decizia civilă nr.245/R-CM din 26octombrie 2004 a Curţii de Apel Piteşti)."

Dacă nu se modifică natura muncii prestate, schimbarea atribuţiilor postului prin modificarea fişei de post nu constituie o modificare a contractului individual de muncă. Păstrarea denumirii funcţiei, însoţită de adăugarea unor atribuţii noi celor iniţial stabilite prin fişa postului, care au o altă natură şi corespund în fapt unei funcţii, are semnificaţia modificării unui element esenţial al contractului individual de muncă, şi anume felul muncii. În acest caz, este necesară încheierea unui act adiţional la contractul individual de muncă în condiţiile art. 41 alin. (1) şi (3) C. muncii ( C. Apel Bucureşti, secţia a VII-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 1709/R/2009)".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificare fisa post fara acordul angajatului adrianacali adrianacali Are dreptul angajatorul sa modifice fisa postului fara acordul angajatului? Concret angajatorul doreste sa adauge o activitate pentru care angajatul nu are ... (vezi toată discuția)
Modificare fișa postului / norma didactică cain2k cain2k Bună seara, În urma unui concurs, acum 3 ani, am ocupat un post in învățământul superior, post ce avea 4 discipline, ce se desfășoară în 2 ... (vezi toată discuția)
Refuz semnare fisa post icalota icalota Poate un salariat sa refuze semnarea fisei postului revizuita cu retragerea unor sarcini atribuite unui alt salariat care a fost nou angajat? Mentionez ca prin ... (vezi toată discuția)