avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 395 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... perioada de proba
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

perioada de proba

Buna ziua,

Doresc sa stiu ce inseamna perioada de proba intr un CIM adica perioada determinata de 90 de zile adica 3 luni nu este perioada de proba?
De ce in CIM in perioada de 90 de zile se mai specifica 5 zile de proba?
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 19:24, 31 Ianuarie 2016
Perioada de prevazuta de Codul Muncii - art.31 alin.1si art.85 - si difera in functie de durata c.i.m. Astfel :
- pentru c.i.m. incheiate pe durata nedeterminata se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.

- pentru c.i.m. incheiate pe durata determinata avem: Salariatul încadrat cu contract individual de muncă pe durată determinată poate fi supus unei perioade de probă, care nu va depăşi:
a) 5 zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă mai mică de 3 luni;
b) 15 zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă cuprinsă între 3 şi 6 luni;
c) 30 de zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă mai mare de 6 luni;
d) 45 de zile lucrătoare în cazul salariaţilor încadraţi în funcţii de conducere, pentru o durată a contractului individual de muncă mai mare de 6 luni.

Prin urmare, pentru un c.i.m. incheiat pe durata determinata de 3 luni , durata perioadei de proba nu poate fi mai mare de 15 zile lucratoare.
Adryann22 a scris:
De ce in CIM in perioada de 90 de zile se mai specifica 5 zile de proba?

Nu este obligatoriu ca intr-un CIM sa fie prevazuta perioada de proba.
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Ianuarie 2016
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
@ Adryann22

Incetarea c.i.m. pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba este cea mai simpla modalitate de incetare a raportului de munca. (fara preaviz si fara motivare)

Perioada de proba are natura juridica a unei clauze de dezicere, contractul individual de munca incetand de drept prin trimiterea notificarii.
@Adryann22

Un CIM pe durata determinata nu inseamna "o perioada de proba", chiar daca unii angajatori procedeaza in acest mod nu si va spun acest lucru cand va angajati.
Asa cum vi s-a explicat mai sus in perioada de proba puteti oricand sa incetati CIM printr-o simpla notificare scrisa catre angajator, in schimb dupa expirarea perioadei de proba CIM puteti inceta CIM, anterior expirarii CIM, doar prin demisie sau cu acordul partilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perioada de proba dupa noul cod al munci kingcbc kingcbc Doresc sa stiu care e perioada maxima de proba pentru un agajat pe termen nelimitat sau pe perioada determinata? Am inteles ca poate ajunge pana la 6 luni ... (vezi toată discuția)
Perioada de stagiu (6luni) pentru absolventii de invatamant superior dupa debutul in profesie alexa_axy alexa_axy Buna ziua, Am rugamintea sa imi spuneti : 1) daca [b]perioada de stagiu [/b] (conform art. 31 alin. 5 din legea nr. 40/2011- \\\\"pentru absolventii de ... (vezi toată discuția)
Perioada de proba Anayllyl Anayllyl Buna dimineata! Va rog sa-mi raspundeti cat poate dura perioada de proba si daca o perioada de 90 de zile este legala. Multumesc (vezi toată discuția)