avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 117 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Desfiintare trepte de salarizare functionari publici
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Desfiintare trepte de salarizare functionari publici

Prin abrogarea Legii-cadru nr. 330/2009, treptele de salarizare au fost desfiinţate. Astfel a fost îngrădit dreptul functionarilor publici de a promova într-o treaptă superioară de salarizare, ceea ce este discriminatoriu, in raport cu cei care aveau nivelul maxim de salarizare la acel moment, iar pentru munca egala, in aceleasi conditii de vechime, salariile sunt diferite. Prin modificările aduse art. 63, art. 65, art. 67, art. 69 şi art. 77 din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, referitoare la avansarea în trepte de salarizare, nu mai există nicio şansă de promovare, salariul rămânând îngheţat la nivelul de la momentul abrogarii Legii cadru nr. 330&2009.
Prin Legea 71/2015 pentru aprobarea OUG 83/2014 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2015, precum si alte masuri in domeniul cheltuielilor publice, a fost aprobata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 83 din 12 decembrie 2014 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2015, precum si alte masuri in domeniul cheltuielilor publice, cu urmatoarele modificari si completari:

1. La articolul 1, dupa alineatul (5) se introduce un nou alineat, alin. (5^1), cu urmatorul cuprins:

"(5^1) Prin exceptie de la prevederile alin. (1) si alin.(2) personalul din aparatul de lucru al Parlamentului si din celelalte institutii si autoritati publice, salarizat la acelasi nivel, precum si personalul din cadrul Consiliului Concurentei si al Curtii de Conturi, inclusiv personalul prevazut la art. 5 din aceste institutii, care beneficiaza de un cuantum al salariilor de baza si al sporurilor mai mici decat cele stabilite la nivel maxim in cadrul aceleiasi institutii sau autoritati publice pentru fiecare functie/grad/treapta si gradatie, va fi salarizat la nivelul maxim daca isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.

Intrebarea mea este daca pot beneficia de nivelul maxim de salarizare, deoarece imi desfasor activitatea in aceleasi conditii cu alti functionari publici, desi sunt incadrata in alta institutie publica decat cele mentionate in articolul anterior citat.
Cu alte cuvinte nu inteleg ce a vrut legiuitorul sa spuna cu sintagma: "personalul din aparatul de lucru al Parlamentului si din celelalte institutii si autoritati publice..."... nu se intelege ca se aplica functionarilor publici din toate institutiile publice?! Si daca nu, se poate invoca discriminarea intr-un eventual proces?! Adica de ce unii functionari publici pot beneficia si altii nu?!
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 19:08, 2 Februarie 2016
Da, se poate invoca si discriminarea, numai ca pana una alta nu se aplica marirea salariala decat anumitor functionari cu statut special. Asteptam cu interes salarizarea unica, dupa care vom vedea ce se va alege de functionarii care nu au norocul de a lucra direct la parlament ori minister.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 71 din 2015 iaurum1970 iaurum1970 La art. 5 din Legea 71. Art. 5 alin. (1¹) și (1²) din O.U.G. nr. 83/2014 aprobată prin Legea nr. 71/2015 prevăd că: Prin legea nr. 71/2015 s-au ... (vezi toată discuția)
Legea nr. 71/2015 reglementeaza salarizarea tuturor angajaților la nivelul fostei trepte i? Gabriela  Pintea Gabriela Pintea În Monitorul Oficial nr. 233 de ieri a fost publicată Legea nr. 71/2015 pentru aprobarea OUG 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri ... (vezi toată discuția)
Salarizare mirelaserban mirelaserban care este legea care reglementeaza salarizarea la nivel maxim a functionarilor in 2015 si daca o treapta nu a fost data la timp ce se poate face in acest ... (vezi toată discuția)