avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Concediu medical
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Concediu medical

Care este perioada maxima pentru care se poate acorda un concediu medical si sa fi platit de institutia angajatoare?
Cand trebuie depus concediul la serviciul contabilitate, la intoarcerea din concediu medical sau mai devreme?
Exsta un act normativ care reglementeaza acest subiect?
Cel mai recent răspuns: anda.i , utilizator 23:58, 31 Iulie 2009
Conform dispozitiilor O.U.G. nr. 158/2005, concediile medicale pentru incapacitate temporara de munca se acorda pe o durata de cel mult 183 de zile calendaristice in interval de un an, socotit de la prima zi de imbolnavire. Incepand cu a 90-a zi calendaristica, concediul medical se poate prelungi pana la 183 de zile, cu avizul medicului expert al asigurarilor sociale. Medicul curant poate propune prelungirea concediului medical peste 183 de zile cu cel mult 90 de zile, conform procedurilor stabilite de Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale.
La expirarea duratelor de acordare a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, prevazute in O.U.G. nr. 158/2005, medicul curant propune pensionarea de invaliditate.
Asiguratii bolnavi care prezinta unele boli cardiovasculare stabilite potrivit Ordinului nr. 399/2004 au dreptul la un concediu medical de pana la un an, fara avizul medicului expert al asigurarilor sociale al Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale.
In aceste cazuri, certificatele de concediu medical se elibereaza de medicul curant din unitatile sanitare acreditate care acorda asistenta medicala de specialitate.
Potrivit Ordinului nr. 125 din 14 martie 2006 pentru aprobarea modelului unic al certificatului de concediu medical si a instructiunilor privind utilizarea si modul de completare a certificatelor de concediu medical pe baza carora se acorda indemnizatii asiguratilor din sistemul asigurarilor sociale de sanatate, publicat M.Of. nr. 254 din 21 martie 2006, -persoana asigurata sau reprezentantul legal sau mandatarul desemnat prin procura se obliga sa anunte platitorul despre acordarea concediului medical si sa depuna certificatul de concediu medical pana cel mai tarziu la data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care a fost acordat concediul medical
Spre exemplu, daca am concediu medical 60 de zile, de la 14 aug la 14 oct., trebuie sa anunt institutia pana cel tarziu 5 noiembrie?
Pentru aceasta perioada medicul va elibera 3 concedii medicale aferente celor 3 luni , august , septembrie si octombrie.Fiecare concediu medical va fi depus la angajator pana cel tarziu la data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care a fost acordat concediul medical.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere colectiva scoobydoo scoobydoo Buna seara! Lucrez intr-o firma care de curand a anuntat concediere colectiva printr-o mini fituica in care doar ni se spunea ca vom intra in preaviz.Voiam sa ... (vezi toată discuția)
Continuare cu c.m. cod 12 (tuberculoza) mateiadriana mateiadriana Buna ziua , am un salariat cate a beneficiat de C.M. cod 12 timp de 90 de zile si vine in continuare cu C.M. cod 12 (tuberculoza) ,pentru tuberculoza mai ... (vezi toată discuția)
Concediu medical blareanabel blareanabel cate zile de concediu medical se pot scoate in somaj?exista un anumit numar?pana la ce data se poate depune foaia de concediu la AJOFM?cei de acolo sunt ... (vezi toată discuția)