avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 301 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu medical

cate zile de concediu medical se pot scoate in somaj?exista un anumit numar?pana la ce data se poate depune foaia de concediu la AJOFM?cei de acolo sunt obligati sa accepte cm si sa il plateasca sau trebuie neaparat spitalizare?va intreb asta pt ca as vrea sa imi mai prelungesc somajul cu cateva luni in cazul in care s-ar putea sa raman intre timp insarcinata ca sa pot beneficia de indemnizatie de crestere copil.mentionez ca mai am dreptul la inca 5 luni de somaj dupa care nu stiu daca voi reusi sa ma angajez undeva.in acest timp imi doresc foarte mult un copil.
Cel mai recent răspuns: blareanabel , utilizator 16:03, 4 Ianuarie 2010
1. Fie ca sunteti in somaj sau nu, concediul medical nu este limitat in timp decat de OUG 158/2005, adica dupa un anumit numar de zile de medical (90 zile) trebuie mers la comisia medicala pentru prelungire, daca este cazul.
2. Certificatele medicale se platesc de AJOFM care recupereaza banii de la Casa de Sanatate. Nu trebuie neaparat spitalizare.
3. Certificatul medical il depuneti la AJOFM pana pe 5 ale lunii pentru luna precedenta.
Normă de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate

Art. 24. - (1) Concediile medicale pentru incapacitate temporară de muncă se acordă pe o durată de cel mult 183 de zile în interval de un an, socotite de la prima zi de îmbolnăvire.
(2) Începând cu a 91-a zi, concediul medical se poate prelungi până la 183 de zile, cu avizul medicului expert al asigurărilor sociale.
Art. 25. - (1) Medicii de familie au dreptul de a elibera certificate de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă cu durata de cel mult 14 zile calendaristice, în una sau mai multe etape.
(2) În cazul menţinerii incapacităţii temporare de muncă pentru aceeaşi afecţiune, concediul medical se poate prelungi de către medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital, în caz de internare, în etape succesive de maximum 30 de zile calendaristice, până la 90 de zile calendaristice în decursul unui an, socotit de la prima zi de îmbolnăvire.
(3) Durata cumulată a concediilor medicale acordate de medicul de familie pentru un asigurat pentru incapacitate temporară de muncă nu poate depăşi 45 de zile calendaristice în ultimul an, socotite de la prima zi de îmbolnăvire, indiferent de cauza acesteia. După totalizarea a 45 de zile calendaristice acordate de către medicul de familie, eliberarea certificatelor de concediu medical se va face numai de către medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital, în caz de internare, cu încadrarea în duratele maxime prevăzute de lege.
va multumesc foarte mult=D>

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical dumi85 dumi85 buna! cate zile de concediu medical poti sa ai intr-un an si cate poate sa iti acorde medicul de familie? (vezi toată discuția)
Concediu medical stelamudura stelamudura Buna ziua si bine v-am regasit. Un angajat, are dreptul la 90 zile de concediu medical, intr-un an calendaristic, dupa care, daca se depasesc, trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Concediu medical Manuasz Manuasz Bună ziua, ma numesc Ciprian eu de mic am probleme cu coloana, dar din 2014 ma tot plimb pe la doctori, neurochirurgie, și neurologie, am maduva spinarii ... (vezi toată discuția)