avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1482 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cercetare disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cercetare disciplinara

Buna ziua,

Ma puteti ajuta cu modelele actelor privind cercetarea disciplinara?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:34, 4 Februarie 2016
Liderul de sindicat va participa in calitate de observator.
Ok, o sa pregatim si un proces verbal cu intrebarile si raspunsurile salariatului cercetat.

O sa pregatim si un proces-verbal desfasurare cercetare disciplinara semnat de comisia de disciplina; Dar vreau sa va intreb daca procesele verbale trebuiesc semnate si de catre reprezentantul sindicatului sau trebuie doar sa-l consemnam in procesul verbal ca a participat la sedinta de cercetare disciplinara?

Multumesc.
Trebuie doar consemnat ca a participat in calitate de observator.
Ultima modificare: Miercuri, 3 Februarie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
Va multumesc.

Seara linistita
Buna ziua,

Din punctul dvs de vedere este ok decizia de sanctionare de mai jos?

Multumesc mult.




DECIZIA NR. /

Avand in vedere prevederile Contractului Colectiv de Munca, Regulamentului Intern, Contractului Individual de Munca si Fisa Postului, cu privire la respectarea regulilor de disciplina a muncii, precum si raspunderea salariatilor in cazul in care savarsesc abateri disciplinare.
Avand in vedere faptul ca salariatul ________, a luat la cunostinta in data de 31.03.2014 despre obligatiile care ii revin in acest sens,
Ca urmare a referatului nr. ____________ de sesizare a conducerii societatii, de catre dl. ______________, prin care se semnaleaza parasirea locului de munca fara anuntarea sefului ierarhic de catre salariatul _____________ in data de 11.01.2016.
In baza Procesului - verbal privind desfasurarea procedurii cercetari disciplinare prealabile inregistrat cu nr. /
In temeiul prevederilor art. 247 - 252 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii;
Potrivit prevederilor Regulamentul Intern: art.7 lit.(a);
In temeiul Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale si in baza atributiilor stabilite in actul constitutiv al societatii dl. _____________, in calitate de Administrator al ____________, emite urmatoarea:

D E C I Z I E:

Art. 1. (1) Domnul _____________ avand functia de Muncitor necalificat se sanctioneaza disciplinar in baza art.248 alin.(1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii.
(2) Sanctiunea disciplinara consta in reducerea salariului de baza pe o durata de 3 luni cu 10%.
Art. 2. Motivul de fapt al sanctionarii disciplinare il constituie parasirea locului de munca fara anuntarea sefului ierarhic de catre angajatul _____________in data de 11.01.2016, descrise in procesul verbal nr /
Art. 3. Motivul de drept al aplicarii sanctiunii disciplinare il constituie art. 247-252 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicat.
Art. 4. Decizia va fi comunicata domnului ___________ in termen de cel mult 5 zile de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii.
Art. 5. Prevederile prezentei decizii vor fi duse la indeplinire de catre Departamentul de Resurse Umane si Salarizare al Societatii.
Art. 6. Impotriva prezentei decizii se poate face contestatie in termen de 30 de zile calendaristice de la comunicare la instanta competenta.


ADMINISTRATOR








Ultima modificare: Joi, 4 Februarie 2016
Costy S, Alte profesii
Atentie la descrierea faptei :

""Conform art. 268 alin. 2 lit. a din Codul Muncii - n.m. in prezent art.252 alin.2 C.mun. - decizia de sanctionare disciplinara trebuie sa cuprinda descrierea faptei care constituie abatere disciplinara. Prin urmare, prezentarea faptei ce constituie abatere disciplinara nu trebuie facuta in mod generic, fara elemente concrete. De asemenea, descrierea concreta a acesteia trebuie cuprinsa in chiar textul deciziei de sanctionare, iar nu in alte inscrisuri.""
(c.A.Timisoara, Dec.civ. nr.1454, Sedinta publica din data de 21 octombrie 2009)
[ link extern ]

Descrierea abaterii disciplinare în cuprinsul deciziei de sancționare.
Lipsa acestui element obligatoriu în baza căruia instanța poate verifica legalitatea și temeinicia aplicării sancțiunii, constituie motivul de nulitate prevăzut de art.252 alin.2 C.muncii. (Tribunalul Mehedinți-sentința din 29.05.2015, [ link extern ] )



Alte discuții în legătură

Concediere salariat pe motiv de neprezentare la locul de munca FSimona FSimona un salariat poate sa fie concediat daca nu s-a prezentat mai multe zile la locul de munca nemotivat? dupa cate zile poate sa fie concediat? (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinara, procedura silvia99 silvia99 care sunt pasii de urmat de angajator in urmatoarea situatie: un angajat cu cim determinat pana in 20.04 a fost anuntat in 15.04 ca nu i se va mai prelungi ... (vezi toată discuția)