avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 200 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... am dreptul?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

am dreptul?

locuiesc cu chirie de un an intr-un apartament.acuma proprietarul nu vrea sa prelungeasca contractul ca are alti chiriasi.intrebarea mea este daca pot sa recuperez banii dati pt.fondul de reparatii si daca da, cum?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 07:05, 3 August 2009
imi face impresia ca dvs confundati marfa cu ambalajul, domnule george diaconu.
cititi cu atentie legea 230/2007 (de la care am impresia ca ati citit din 5 in 5 rinduri) si va veti convinge ca ati fost foarte superficial in lectura, daca ati reusit totusi sa cititi legea 230/2007 integral
Fondul de rulment exista si este reglememtat in Hotararea nr. 1588/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, astfel:

Art. 24
(1) In scopul asigurarii fondurilor necesare pentru plati curente, asociatia de proprietari stabileste cuantumul si cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment. De regula, fondul de rulment se dimensioneaza astfel incat sa poata acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice. Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesara pentru acoperirea cheltuielilor lunare inregistrate de asociatia de proprietari in anul expirat, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata inflatiei, iar in cazurile asociatiilor de proprietari nou-infiintate, prin constatarea si insusirea experientei in domeniu a unor asociatii de proprietari echivalente ca marime.
(2) Fondul de rulment se constituie prin plata anticipata a cotei ce revine fiecarui proprietar, potrivit hotararii adunarii generale a asociatiei de proprietari, iar reintregirea fondului de rulment se face lunar, prin plata sumelor afisate pe lista de plata. Pentru incasarea fondului de rulment, casierul asociatiei de proprietari elibereaza chitanta personalizata separata.
(3) In situatiile in care, prin contractul de inchiriere incheiat cu proprietarul, chiriasul se obliga sa participe la plata cheltuielilor curente ale condominiului in care locuieste, acesta va participa si la formarea fondului de rulment.
(4) Fondul de rulment incasat se poate restitui in situatiile de schimbare a domiciliului sau a dreptului de proprietate, daca prin actele de transmitere a dreptului de proprietate sau a folosintei locuintei nu se stipuleaza altfel, precum si in situatiile in care cheltuielile lunare scad conform deciziei comitetului executiv, la cererea proprietarului.
(5) Asociatia de proprietari va constitui un fond pentru repararea partilor de constructii/instalatii aflate in proprietate comuna, fond cu perioada de folosire limitata, care va fi depus in contul asociatiei de proprietari si nu va putea fi folosit decat cu acordul adunarii generale a asociatiei de proprietari, in conformitate cu bugetul de venituri si cheltuieli.
(6) Veniturile obtinute de asociatia de proprietari din activitati economice sau din alte activitati desfasurate se constituie ca fond special si se vor utiliza in exclusivitate pentru imbunatatirea confortului si eficientei condominiului, pentru intretinerea si repararea proprietatii comune, potrivit art. 45 alin. (3) din Legea nr. 230/2007. In aceste venituri se cuprind si cele obtinute din inchirierea unor spatii aflate in proprietate comuna indiviza, a spatiilor pentru instalarea de reclame si pentru serviciul de televiziune prin cablu, firme luminoase, precum si alte venituri obtinute din orice sursa, in conditiile legii. Aceste venituri se constituie ca surse proprii ale asociatiei de proprietari, nu se platesc proprietarilor, nu pot fi folosite la constituirea sau la completarea fondului de rulment si nu pot fi folosite la plata facturilor emise de furnizorii de servicii publice de utilitati. Acest fond va fi depus in contul asociatiei de proprietari si nu va putea fi folosit decat cu acordul adunarii generale a asociatiei de proprietari, in conformitate cu bugetul de venituri si cheltuieli.
c a o completare la cele citate de doamna rozi, legea 230/2007 :
Art. 45. - (1) Anul fiscal al asociatiei de proprietari este anul calendaristic.
(2) Inainte de inceputul urmatorului an fiscal si pentru fiecare an fiscal ce urmeaza, comitetul executiv va pregati si va prezenta proprietarilor in adunarea generala un buget anual de venituri si cheltuieli, suficient pentru a acoperi cheltuielile asociatiei de proprietari, inclusiv fondurile necesare organizarii si functionarii acesteia.
(3) Proprietarii membri ai asociatiei de proprietari au obligatia sa aprobe si un fond de reparatii anual , necesar pentru repararea si imbunatatirea proprietatii comune. Comitetul executiv va pregati si va prezenta adunarii generale suma anuala necesara pentru constituirea sau completarea acestui fond, care se alimenteaza in avans, in transe lunare egale, prevazute in lista de plata a cheltuielilor asociatiei de proprietari. Platile pentru repararea si imbunatatirea proprietatii comune se vor face din fondul de reparatii. Proprietarii membri ai asociatiei de proprietari pot aproba si alte fonduri cu caracter special.
(4) Asociatia de proprietari poate deschide unul sau mai multe conturi la oricare unitate bancara, in conditiile legii.
xx-79-ecm a scris:

locuiesc cu chirie de un an intr-un apartament.acuma proprietarul nu vrea sa prelungeasca contractul ca are alti chiriasi.intrebarea mea este daca pot sa recuperez banii dati pt.fondul de reparatii si daca da, cum?


Numai fondul de rulment poate fi retras de la asociatie odata cu plecarea proprietarului sau chiriasului. De aceea se specifica in lege ca pentru fondul de rulment se elibereaza chitanta separat de celelalte cheltuieli. In norma la art 25 se specifica ...
(3) În situaţiile în care, prin contractul de închiriere încheiat cu proprietarul, chiriaşul se obligă să participe la plata cheltuielilor curente ale condominiului în care locuieşte, acesta va participa şi la formarea fondului de rulment.

Referitor la sumele achitate la asociatie pentru reparatii ( fondul de reparatii este creat temporar si se cheltuie pe reparatii ), acestea nu se mai restituie.
Dar obligatiile chiriasului trebuie sa fie stipulate in contractul incheiat cu proprietarul apoartamentului. Avem chiriasi atat persoane fizice cat si persoane juridice. Atunci cand se afiseaza sumele de plata pentru reparatii ( reparatii mici sau fond pentru reparatii mari ), acestea se afiseaza pe o coloana distincta iar cei care platesc lunar intretinerea (chiriasii ) solicita uneori chitanta separata si/sau factura pentru a le deconta cu proprietarul conform contractului sau intelegerii lor.
Asa cum a mai specificat cineva totul depinde de clauzele contractuale si decontarile trebuies facute la momentul platii si nu la rezilierea contractului.
Fondul de reparatii se poate recupera, in conditiile in care acesta nu a fost folosit de catre Asociatie .
Daca dvs sunteti sigur ca in lista de plata a contributiilor la intretinere ati achitat si fond de reparatii , solicitati printr-o cerere sa vi se restituie .Presedinta asociatiei este obligata sa va raspunda da
ca s-a consumat sau nu acel fond .

Fondul de rulment , care este cu totul alta poveste , se plateste de catre proprietar ..uneori de chirias, si se restituie de cate proprietar la predarea apartamentului .
Va atasez o cerere de recuperare a fonduluid e rulment , inecrcati s-o prelucrati in interesul dvs.
APROB,
PRESEDINTE
L.S.
Se va emite si completa Dispozitie de plata
CERERE DE RESTITUIRE A FONDULUI DE RULMENT
Doamna/Domnule Presedinte,
Subsemnatul/a ______________________________________________, proprietar al
apartamentului/spatiului nr. ______, din cadrul Asociatiei de Proprietari Bloc __________, va
rog sa aprobati restituirea totala/partiala a fondului de rulment care imi apartine in valoare de
_________________ lei intrucat (se va taia ceea ce nu se doreste):
 valoarea lunara a cheltuielilor catre asociatia de proprietari este mai mica decat valoarea
actuala a fondului de rulment pe care il detin in cadrul asociatiei datorita montarii unei
centrale termice proprii/
 nu mai doresc sa contribui la constituirea fondului de rulment/
 incepand cu data de ______________ imi vand proprietatea pe care o detin in cadrul
acestui imobil.
Ma angajez ca odata cu restituirea sa respect urmatoarele:
 Sa reantregesc valoarea fondului de rulment, la cererea asociatiei, cu sumele
corespunzatoare in situatia in care valoarea lunara a cheltuielilor ce imi revin in cadrul
asociatiei va depasi valoarea fondului de rulment pe care il detin/
 Sa platesc, incepand cu lista de plata curenta, cota de contributie la cheltuielile asociatiei
de proprietari pana la data de _____________________ ale fiecarei luni pentru care se
afiseaza lista de plata. Daca nu voi efectua plata in termenul stabilit voi accepta si plati,
neconditionat, penalizarile conform sistemului propriu de penalizari al asociatiei de
proprietari/
 Sa ma prezint la data restituirii cu noul proprietar.
Va multumesc.
Data: _________________.
Semnatura,
Am primit suma de _______________(____________________________________) lei,
Data: ___________
Semnatura, Semnatura,
administrator/contabil/casier,

Alte discuții în legătură

Fondul de reparatii la bloc adidanni adidanni as dori sa știu care șunt prevederile legii cu privire la constituirea fondului de reparatii de catre asociatiile de proprietari. (vezi toată discuția)
Asociatia de proprietari luiza44 luiza44 buna seara, as avea si eu o intrebare!? Asociatia de proprietari ne baga la tabelul de plata in fiecare luna cate 5 lei fond de rulment si 5 lei fon de ... (vezi toată discuția)
Refuz incasare plata cote intretinere catalinbaloescu catalinbaloescu as dori sa stiu daca este legal ca ,comitetul sa refuze incasarea cotelor de intretinere motivand ca nu sunt achitate la zii cotele aferente fondului de ... (vezi toată discuția)