avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1054 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de mostenire - cota parte- ce demersuri am de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de mostenire - cota parte- ce demersuri am de facut

Buna ziua,
1. In urma cu cateva luni, matusa mea a murit. Din cate stiu, sotul ei, deasemenea decedat inaintea ei, a fost dezmostenit.
2. Mostenitorii am fi 6 verisori si o matusa a unei verisoare (care matusa are boala Alhaizmer).
3. Eu am pretentia la cota parte care mi se cuvine pentru a o vira direct in contul statului, deoarece am datorii executabile (alte bunuri nu am).
4. Cum sa procedez?! Pot investi statul sa incaseze partea mea de mostenire?!
5. M-as bucura de un ajutor>>

Multumesc mult!
Ultima modificare: Miercuri, 3 Februarie 2016
Maran Corina, utilizator
Cel mai recent răspuns: Maran Corina , utilizator 20:21, 5 Februarie 2016
Va amintesc ca pe acest forum primiti raspunsuri gratuit, prin bunavointa celor care pot raspunde.
Un pic de rabdare, politete si claritate in expunerea cazului ar fi de dorit.
Nu toti verii, nepotii si alte rudenii vin oricand si oricum la mostenire, exista clase de mostenitori care au intaietate, de aceea era nevoie de niste precizari, tocmai pt a se putea stabili cota pt care aveti pretentie. ” Mostenitori- 6 verisoare si o matusa a unei verisoare” nu sunt un indiciu ca sunteti mostenitoare. Cat despre matusa cu Alhzeimer, mai are discernamant, are curator, dar, aste-as amanunte, nu e raspuns punctual.
Nu puteti deschide succesiune decat la Resita, la ulimul domiciliu al defunctei.
Executorul nu intermediaza succesiuni.
Bună seara, Corina. Vezi la un notar dacă ai calitate succesorală și, dacă ai, îți exprimi opțiunea succesorală ( accepți succesiunea sau renunnți) și, eventual, încerci să îi convingi pe ceilalți succesori să dezbateți succesiunea. Dacă se opune vreunul, mergi în instanță și soliciți dezbaterea succesiunii. Ai nevoie de acte doveditoare , titluri, etc. Nu va fi simplu. Odată ce vei dobândi partea ta din masa succesorală creditorul tău va acționa pentru a-și recupera creanța, oricum.
Locul unde se poate dezbate succesiunea este locul unde a avut defuncta domiciliul, deci la Reșița.
Trebuie să cooperezi cu ceilalți succesori, sunt mulți și, de regulă, se poate găsi cîte unul care să nu aibă interes imediat în a intra în posesia moștenirii sau banii necesari.
Maran Corina a scris:

CRM2013 a scris:

Inainte de orice demers, trebuie sa fiti sigura ca aveti calitatea de a o mosteni pe decedata Matusa a avut copii ? Frati, surori ?
Verii de care spuneti, sunt copii sau nepotii de la copii ei ?

Ce conteaza?! Cer cota parte care mi se cuvine. Nimic mai mult!
Rept: suntem 6 verisori si matusa unei verisoare care traieste si are Alheizmer.

Bineînţeles că acest fapt contează. Pentru că, în funcţie de asta, aveţi sau nu calitatea de moştenitor. Adică moşteniţi ceva sau nu moşteniţi nimic. De aceea CRM2013 v-a întrebat ce fel de rude sunt verii dvs. cu mătuşa decedată.
4. Cum sa procedez?! Pot investi statul sa incaseze partea mea de mostenire?!

Art. 1107
Acceptarea moştenirii de către creditori
Creditorii succesibilului pot accepta moştenirea, pe cale oblică, în limita îndestulării creanţei lor.

Creditorul poate accepta si dezbate apoi succesiunea in locul dvs. Ati putea trimite o instiintare creditorului prin care sa anuntati ca v-a picat o mostenire- mai departe conteaza datoria si cat ar putea obtine din acea mostenire, daca renteaza sa faca ceva sau nu.
Nu vad de ce ati mai cheltui cu dezbaterea mostenirii si imparteala , desigur ca daca exista intelegere costurile sunt mai mici.
CRM2013 a scris:

Va amintesc ca pe acest forum primiti raspunsuri gratuit, prin bunavointa celor care pot raspunde.
Un pic de rabdare, politete si claritate in expunerea cazului ar fi de dorit.
Nu toti verii, nepotii si alte rudenii vin oricand si oricum la mostenire, exista clase de mostenitori care au intaietate, de aceea era nevoie de niste precizari, tocmai pt a se putea stabili cota pt care aveti pretentie. ” Mostenitori- 6 verisoare si o matusa a unei verisoare” nu sunt un indiciu ca sunteti mostenitoare. Cat despre matusa cu Alhzeimer, mai are discernamant, are curator, dar, aste-as amanunte, nu e raspuns punctual.
Nu puteti deschide succesiune decat la Resita, la ulimul domiciliu al defunctei.
Executorul nu intermediaza succesiuni.

Da, imi cer scuze.
Verisoara mea incearca sa obtina drept de curatela pentru matusa mea (mama ei).
Mai am o intrebare. Masa succesorala se imparte la cost reevaluat, sau la costul ei istoric?! E vorba despre o casa.
Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 3 Februarie 2016
Maran Corina, utilizator

Alte discuții în legătură

Dezbatere moștenire. mă puteți lămuri ce cotă am? grunwald grunwald Ziua buna ! Nelmurire la o dezbatere mostenire: In urma decesului verisoarei a ramas mostenire un apartament si bani intr-un cont bancar. S-a luat legatura ... (vezi toată discuția)
Dreptul la participare la dezbatere succesiune ( rude de gr 4 ) mariana55_ro mariana55_ro Verisoara mea din partea mamei a decedat .nu a avut copii , parintii si bunicii ei erau morti de mult ..singurele rude sant cateva matusi si veri.( 16 la ... (vezi toată discuția)
Care este cota parte in cazul unei moșteniri pentru mătușa ... Magda50 Magda50 Care este cota parte in cazul unei moșteniri pentru Mătușa și Veri. Celelalte rude nu exista și nici soț. (vezi toată discuția)