avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale PFA sau microintreprindere
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

PFA sau microintreprindere

Buna ziua,

Am obtinut un certificate ANRE grad I, si as vrea sa imi deschid o firma pentru amenajari interior ( am calificare si de instalator ).
Ce este mai bine sa deschid, PFA sau microintreprindere. Eu sunt singurul angajat si as vrea sa imi tin singur evidenta.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 15:31, 4 Februarie 2016
Un pfa cred ca ar fi mai indicat.
Dar aveti in vedere de la inceput ca, daca din punct de vedere al marimii si numarului impozitelor pe care le veti avea de platit, ati putea spune ca mai convenabil e un srl fata de un pfa, apar alte dezavantaje care sigur va duc spre un pfa cand faceti alegerea initiala.
La srl cand o sa va depuneti actele pentru infiintare, va cer mai mult documente si costurile cu infiintarea sunt considerabil mai mari. La srl va trebuie si capital social minim 200 depus intr-un cont bancar. La srl nu puteti beneficia oricand de banii firmei asa cum e la pfa, ci doar la incputul anului urmator si numai daca firma a avut profit, se aloca dividende si se plateste mai intai impozitul pe dividende.
La srl, la sfarsit de an veti depune bilant contabil intocmit si semnat de un contabil autorizat membru ceccar, in timpul anului veti depune trimestrial cate 1 declaratie si separat la inceputul fiecarui an, o alta. Declaratiile se completeaza intr-un program pe calculator si se depun la ghiseu listate si pe cd. Veti avea de completat mai multe registre in cazul srl.
In restul anului, daca va pricepeti, nu aveti nevoie sa colaborati cu un contabil.
Costurile si hartogaraia pentru eventualele modificari pe care doriti sa le aduceti in timpul activitatii la actele constitutive sau in cazul radierii srl sunt mai mari decat la pfa.
Pentru PFA ce taxe si declaratii se depun?
Pot sa le fac singur sau imi trebuie un contabil?

Multumesc!
La pfa nu trebuie sa va semneze niciun contabil declaratiile pe care le veti depune.
Veti plati impozit pe venit 16%, contributie la sanatate 5,5% si contributie la pensie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa si angajat la un srl Crista11 Crista11 Buna ziua! Sunt angajata la un SRL cu norma intreaga si perioada nedeterminata. Vreau sa-mi deschid o firma de prestari servicii, dar sa raman angajata in ... (vezi toată discuția)
Sfaturi infiintare firma IuliaBoangher IuliaBoangher Buna ziua, In cazul unei persoane somere de peste 45 ani care doreste sa desfasoare o activitate pe cont propriu, cum ar fi mai bine sa se inregistreze din ... (vezi toată discuția)
Renuntare la pfa . reorientare catre ce ? Ciprian- Ciprian- Vreau sa renunt la PFA . Va rog sa-mi recomandati spre ce sa optez . M-am gandit la SRL . (vezi toată discuția)