avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 627 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Credit prima casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Credit prima casa

Buna seara am accesat credit prima casa valoarea imobil 40000 euro, credit prima casa se acorda in lei. Am primit acordul in 21 12.2015 de la fondul de garantare.
Contractul de vanzare cumparare s-a efectuat data de 27. ian 2016. la suma in lei acordata de banca 175.400 lei val 40.000 euro nu s-a stipulat in contract vanzare cumparare cursul euro. Vanzatorul a calculat la curs BNR din data de 04.02.2016 cand s-a virat banii. la 4.50 dar banca a dat la curs de 4.3850. Cine suporta diferenta daca banca aspecificat ca 175.400 lei reprezinta echivalent a 40.000 euro.
Cel mai recent răspuns: Nicoleta Silvia Hulpus , Consilier juridic 00:33, 5 Februarie 2016
Daca ati cumparat prin Prima Casa, inseamna ca ati facut un antecontract/precontract de vanzare cumparare, acolo trebuia sa stipulati pretul direct in lei (mai ales daca vanzatorul ar fi firma)...din ce spuneti, se pare ca ati stabilit pretul in euro?

Transferul diferentei de pret, obtinute din credit ipotecar, se face conform intelegerii dintre parti, stipulate in contractul de vanzare-cumparare.

Cursul la care se face paritatea in lei a pretului de vanzare este stabilit de catre parti, si poate fi: cursul BNR din ziua semnarii contractului de vanzare-cumparare, cursul bancii creditoare din ziua semnarii contractului de vanzare-cumparare, un curs de schimb stabilit de parti etc.

In general, partile fac paritatea in lei a pretului de vanzare la cursul BNR din ziua semnarii contractului de vanzare-cumparare, urmand ca diferenta de pret, obtinuta in valuta, din credit bancar, sa fie achitata de catre cumparator, care va suporta si toate costurile legate de schimb si transfer bancar.

Daca exista o diferenta de curs intre ziua in care se face plata restului de pret si cea in care s-a semnat contractul de vanzare-cumparare, aceasta va fi suportata de partea in defavoarea careia a evolat cursul.

Altfel spus, nu exista o reglementare expresa in lege care sa specifice obligarea utilizarii unui anumit curs astfel ca partile, de comun acord, pot utiliza orice modalitate de calcul.

In ce priveste diferentele de curs ...incercarea moarte n-are, incercati sa vorbiti cu vanzatorul, sa suportati macar 50-50% diferenta de curs...poate poate :surrender:

Toate cele bune!
Ultima modificare: Vineri, 5 Februarie 2016
Nicoleta Silvia Hulpus, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Credit ipotecar cu imobil ipotecat Nusestie Nusestie Buna ziua, Vreau sa achizitionez un imobil nou... ipotecat. Achizitionarea se va face cu credit Prima Casa. Creditul acordat in cadrul programului Prima ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am o promisiune bilaterala de vanzare in calitate ... Torx Torx Buna ziua, Am o promisiune bilaterala de vanzare in calitate de vanzator in care este stipulat pretul vanzarii \"X\" EUR in echivalent lei la cursul BNR din ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! doresc sa cumpăr o casa insiruita de la o persoana ... Dana20x Dana20x Bună ziua! Doresc sa cumpăr o casa insiruita de la o persoana fizica. Pretul cerut de vanzator este în euro și tot in euro dorește sa încaseze banii. Vom ... (vezi toată discuția)