avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1654 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... asta-i lege????
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

asta-i lege????

Care-i dreptatea in urmatorul caz?
Dupa trei ani de concubinaj dintre el „P” si ea „O” rezulta un copil „M”. Intru-n moment de neintelegere, intr-o saptamana, „P” pentru “ai face in necaz” lui „O”se casatoreste cu o alta „SS” cu tot alaiul, cununie si nunta. Dupa doua luni el „P” decedeaza „se zice ca electrocutat la domiciliul acestora”. Ea „SS”, la insistentele familiei ei, se muta cu toate lucrurile aduse ca “zestre” la ai ei inclusiv cu darurile de nunta. Acum, copilul „M”, din dorinta de a pune la punct lucrurile legate de mostenire, solicita la arhiva succesorala o copie a certificatul de mostenitor si surpriza, in acesta apare ca sot supravietuitor ‚SS” cu ¼ din masa succesorala. De atunci ( au trecut 35 de ani) si pana in prezent „SS” nu a fost interesata de aceasta mostenire, nu a participat - la cheltuielile de inmormantare, - la un proces in care se incerca daramarea actului de vanzare-cumparare a terenului si a casei ce fac subiectul succesiunii,-la intretinerea pamantului si a casei care fiind construita prin anii40 si dupa cutremurul din 77 a suferit avarii considerabile, toti care au fost implicati la vremea respectiva, bunicul din partea mamei lui „M” ca tutore si bunica din partea tatalui sustin ca aceasta a renuntat in favoarea copilului”M” dar se pare ca doar pe vorbe. Ar fi fost posibil ca acest certificat sa fi fost scos fara acceptul acesteia la mosternire si totusi sa apara ca mostenitor (ceva legat de asa zisele sase luni)? De ce copilul „M” care acum are o familie si locuieste in imobilul (ce apare in certificatul de mostenitor) pentru care care a platit taxe si impozite toata aceasta perioada, trebuie in acest moment sa caute si sa roage acea persoana cu care nu a schimbat o vorba in viata ei sa vina la mostenire?!
Care este logica prin care, in cazul in care „SS” are minim un copil al carui tata nu este „P” acest copil dupa moartea mamei ei mosteneste din acei ¼ ai mamei urmare a mostenirii lui „P”, si copilul lui „P”, adica „M” nu poate mosteni de pe urma mortii lui „SS”. Practic eu vad ca cei doi „frati” se situeaza pe acelasi nivel in raport cu relatiile dintre cei doi soti (adica”P” si „SS” ). Motivez aceasta prin faptul ca „M” este rezervatar al lui „P”.
Bineinteles ca sunt de acord ca sotul supravietuitor sa fie „protejat” dar asta in masura in care merita acest lucru, adica dupa ce casatoria se consuma in oarecare masura!!!

Din cate am inteles in noul cod civil legea 319/1944 ramane in continuare neschimbata. O aberatie!!!

Ultima modificare: Duminică, 2 August 2009
bonicol, utilizator
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 23:09, 2 August 2009
cu toata stima ....consider ca acest cod, ...mai ales acest nou cod trebuie sa tina cont chiar de aceasta natura, UMANA, nu coabitam cu fiinte extraterestre....ne lovim la secunda de realitatea vietii cotidiene, ne bazam existenta pe principii morale, de aceea refuz sa asimilez toate acestea pe temeinicia legii la un moment dat (din trecutul indepartat) cu ce sustineti "Codul Civil de inspiratie franceza este un cod foarte bun!"... succes in ce?!
Intradevar, sotul supravietuirtor are dreptul la 1/4 din mostenire, dar este si obligat sa contribuie proportional cu cota sa la toate cheltuielile facute cu acel imobil.
Deci , puteti sa-i solicitati sa contribuie si mama vitrega la cheltuielile facute (sper ca ati pastrat chitantele).
In rest, codul civil , asa cum este el din 1864 si legea 319/1944 privind drepturile succesorale ale sotului supravietuitor sunt destul de bine reglementate...;)
bonicol a scris:

cu toata stima ....consider ca acest cod, ...mai ales acest nou cod trebuie sa tina cont chiar de aceasta natura, UMANA, nu coabitam cu fiinte extraterestre....ne lovim la secunda de realitatea vietii cotidiene, ne bazam existenta pe principii morale, de aceea refuz sa asimilez toate acestea pe temeinicia legii la un moment dat (din trecutul indepartat) cu ce sustineti "Codul Civil de inspiratie franceza este un cod foarte bun!"... succes in ce?!

SUCCES in framantarile dvs! Fiindca nimeni nu va poate ajuta!
multumesc.......traim in rOMANIA si asta ne ocupa....toata viata!

TOATE ASTEA ERAU" RETORICA"

dna avocat...cu acel "destul" referindu-va la anii 1800toamana cu ce a fost BINE reglementat acum in noul cod!!!
anii de gratie 2010, aprox...
Ultima modificare: Duminică, 2 August 2009
bonicol, utilizator

Alte discuții în legătură

Copilul- unic mostenitor elamani elamani Am un apartament dobandit prin mostenire. Sunt casatorita de 3 ani si am un fiu de 8 ani din o casatorie anterioara . As dori ca apartamentul sa ramana dupa ... (vezi toată discuția)
Succesiune ContSters135021 ContSters135021 De ce daca moare sotul primul,urmasii sunt numai copii,si sotia nu are dreptul de mostenitor? (vezi toată discuția)
Lege succesiune/partajare lock lock Caut si eu legea care spune ce parti revin, dupa decesul sotului, in urma taxei de succesiune sotiei si fiului (unul singur). Vreau sa citesc si eu acea parte ... (vezi toată discuția)