Am nevoie de sfaturile si ajutorul dumneavoastra cu o problema mai delicata. In urma cu cateva saptamani am decis sa achizitionez o masina. Am cautat masini ieftine, pana in 1000 de euro. Am gasit un anunt pentru un Peugeot 306 diesel la 800 de euro negociabil (sub pretul pietei).
Fiind prima mea achizitie a unei masini, l-am luat cu mine pe un var mecanic care are mai multa experienta cu astfel de achizitii. Am sunat inainte vanzatorul care a declarat ca are masina de la o ruda decedata dar ca masina are toate actele la zi, lasand de inteles ca este acum propietarul masinii.
Ne-am intalnit cu persoana de la telefon, am vazut masina si a fost dispus sa o lase la pretul de 600 de euro. Acesta a declarat ca nu este propietarul ci varu acestuia si ca ia fost incredintata de acesta sa o vanda pentru ca el lucreaza. Si sotia propietarului era acolo si mai multe rude. Masina avand o stare tehnica mai precara, pretul cerut a ramas la 600 de euro.
Fiindca masina nu are taxa de poluare (acum timbru de mediu) platita, fiind inscrisa prima oara in Romania in 2006, am convenit sa o cumpar cu un simplu contract de vanzare cumparare deoarece taxa este un prezent un ridicol 1450 de euro. In contract a scris suma de 300 de euro pentru a plati taxe mai mici.
Zis si facut. Am semnat contractul de vanzare cumparare. Vanzatorul a refuzat sa dea originalul cartii de identitate a masinii, doar o copie, impreuna cu talonul, asigurarea si rovinieta.
Ieri l-am sunat ca sa-l intreb ce tip de antigel trebuie folosit la masina si acesta imi spune ca au aparut unele probleme cu mostenitorii masinii dar a refuzat sa detalieze. Fiscalul a ramas la el asa ca am convenit sa ne intalnim candva in urmatoarele zile sa ii dau 200 de lei pentru impozit.
Stiu ca am facut o prostie cand am cumparat masina asta, dar acum asta este. Nu am inteles clar. Fie propietarul este mostenitorul masinii (dar atunci ce probleme sa mai apara alti mostenitori) fie acesta este cel decedat si eu conduc o masina inscrisa pe o persoana decedata.
As dori sa stiu ce probleme legale pot aparea. Pot acesti mostenitori sa castige masina in instanta? As putea pierde masina si sa raman cu banii dati? Pot aparea probleme legale daca continui sa circul cu o masina inscrisa pe o persoana decedata? Cum ar trebui sa procedez in acesta situatie pentru a nu ramane in pierdere?
Orice sfat este mult apreciat. Va multumesc!
URGENT Cartea de Identitate a masinii in posesia Dvs.
Fara aceasta nu faceti ITP / nu aveti ITP, talon La Revedere, circulat cu masina pe drum public La Revedere !
Restul ( RCA, Rovinieta, etc ) se rezolva si cu titularul din talon decedat ...
Va multumesc din nou pentru sfaturi. Pentru ITP zicea individul sa-l contactez cand expira (in Octombrie anul acesta) si ma va ajuta sa-l reinoiesc dar pana atunci sper sa reusesc sa vand masina intreaga sau pe bucati numai sa scap de ea si sa-mi recuperez banii pentru a putea cumpara alta care este mai in regula cu actele. Bineinteles, orice cumparator ar fi avertizat cu privire la situatia legala delicata a masinii.
Voi incerca sa ma inteleg cu mostenitorii. Poate individul care mi-a vandut masina va impartii bani primiti cu ei. Sau poate imi returneaza banii iar eu masina. Sper sa ne putem intelege in cele din urma. Pana in prezent nu a facut inca nici un fel de cereri. Sper ca ne vom putea intelege pe cale amiabila. Va voi tine la curent cu privire la acest caz. Poate vor invata si altii din experienta mea.
Poate ca este cam tarziu acum, dar tot ma vad nevoit sa raspund:
1. Esti constient ca pe piata din Romania, la ora actuala, o masina sub 2000 de euro nu gasesti, in mintile ei, si cu toate taxele platite si achitate, cu absolut tot la zi, si fara probleme.
2. 600 de euro (cum zicea si cineva mai sus, 2700 de RON), sunt un mizilic pentru o masina, comparativ cu intretinerea ei. O revizie si 3 plinuri plus vreun ambreiaj sau o distributie schimbata si face mai mult de atat.
3. Actele la o masina se fac destul de simplu, este povestit de n ori peste tot pe internet, nu mai reiau.
4. Faptul ca s-au facut actele fara a fi de fata persoana trecuta in acte, sau ca nici macar nu v-a interesat starea acesteia, daca este decedata sau nu, etc, ati plecat de acolo cu masina si gata, nu este decat vina voastra 100%. Pana si contractul este nul (si poate fi declarat nul de oricare din parti, in orice moment).
5. Tot ce poti face este sa mergi in continuare cu masina pana va fi ceruta inapoi de catre proprietarii de drept, moment in care trebuie sa o dai fara alte comentarii, altfel risti actiune judecatoreasca (daca s-ar sinchisi cineva pentru asa ceva).
6. Legea spune ca masina trebuie inscrisa in 30 de zile de la instrainare/dobandire. In cazul de fata inteleg ca nu se stie cine a dobandit-o, dar asta nu este treaba autoritatilor. Concret, masina circula ilegal pe strada, nu poate avea un statut in aer, cu proprietar mort. Asa cum a spus si cineva anterior, daca iei amenda de la politie pentru orice prostie, si se verifica proprietarul si se constata ca el este decedat, amenda este de la 21 la 100 de puncte de amenda, impreuna cu suspendarea dreptului de a conduce. Merita?
7. Succesiunea se face foarte simplu, cateva acte la primarie, apoi la politie. Dar viitorul proprietar actual are de alergat. Ceea ce foarte probabil ca nu va face. Cu siguranta nu-i intereseaza raciul de masina, altfel avea actele mai normalizate.
8. Incearca sa dai masina inapoi si sa recuperezi o parte din bani (daca i-or mai avea).
Scapi de belea, si cumperi o masina cu actele in regula. Sau, daca nu exista buget, mai bine fara. Sigur iesi mai ieftin la final de an, cand tragi linia.
Un logan nou, in rate, pe 10 ani, e probabil vreo 500 de RON pe luna. Si are toate taxele platite. Si asigurari, si casco, in caz de accident. Ca sa nu mai zic de garantie si costuri de intretinere mult mai mici. Nu este cumva o optiune mai buna, daca masina este imperios necesara?
Nu vreau sa deschid acum o polemica masini noi vs sh sau cash vs rate, dar cert este ca sunt multe alte optiuni mai bune decat o masina veche de 20 de ani cu statut incert, care abia isi taraie roatele, te pune in pericol si pe tine, si pe ceilalti participanti la trafic.
Ma mir cum de varu, mare mecanic, nu te-a tras inapoi de la prostia asta. Sa mai spun ceva despre mecanici? N-ar fi frumos...
Cred ca era prea socat ca ceva la 600 de euro are numere, are acte, si se misca prin forte proprii (eu sincer, nu prea am mai vazut de cativa ani incoace).
SJZ - Nu apreciez tonul nesimtit nici sfaturile complet imbecile pe care le oferi.
1. Esti ignorant daca tu crezi ca nu gasesti masina pana in 2000 de euro care este in regula cu toate. Si in al doilea rand, pe mine nu m-a interesat o masina cu toate in regula. Nu conteaza probleme tehnice care se rezolva usor.
2. 600 de Euro nu sunt un mizilic pentru intretinerea unei masini. Cu 600 de euro eu fac un Peugeot 306 sa fie ca nou. Piesele sunt foarte ieftine iar manopera este gratis daca stii ce faci.
3. Nu am cerut sfaturi cu privire la cum se fac actele la masina.
4. Invata sa citesti. Persoana de fata a dat de inteles ca proprietarul masinii este la lucru si urmeaza sa vina sa semneze actele. Au trecut cateva ore si nu a venit asa ca a semnat varul lui in locul lui. Contractul este nul dar atunci eu foarte bine pot depune plangere la politie pentru ca mi-a vandut o masina fara sa aibe dreptul sa faca acest lucru.
5. Domnii avocati nu sustin asta asa ca te rog sa te abtii de la astfel de comentarii. Proprietarii de drept nici macar nu stiu cine sunt, deci cum ar putea intenta o actiune judecatoreasca impotriva mea? Si daca ar stii cine sunt, ii invit sa faca asta pentru o masina de 600 de euro, ceea ce ar fi total ridicol. Chiar daca ar face-o, eu am platit bani pentru masina. Deci ruda lor care mi-a vandut-o este pasibila de sanctiuni penale pentru ca mi-a vandut-o fara sa aibe dreptul. I
6. Masina nu circula ilegal pe strada. Politia nu are de unde sa stie ca acesta a fost vanduta. Amenda se da celui de la volan, nu proprietarului. Politia nu are de ce verifica daca proprietarul traieste. Masina are toate actele in regula, inclusiv asigurare, ITP, rovinieta, etc, deci nu circula ilegal. Nu ai cum sa circuli ilegal daca masina are actele in regula, nu conteaza starea proprietarului.
7. Nu se chinui nimeni sa faca succesiunea pentru o masina de 600 de euro care a fost vanduta deja.
8. Nu vreau sa dau masina inapoi. Am dat bani pe ea si o folosesc. Are actele in regula. Pe mine nu ma intereseaza disputele lor familiale. Masina are toate actele in regula si gata. Si da, o masina este imperios necesara.
Acum despre Loganul nou. Eu nu traiesc din datorii, ca altii. Daca cumpar o masina, o cumpar din banii mei. Numai americanii sunt asa idioti sa traiasca din credite. Nu am nevoie de obligatia de a da 500 de lei pe luna. Nu ma intereseaza. Loganul este o masina buna, dar nu dau mii de euro pe el cand cu masina asta de 2600 de lei in care am mai bagat cateva sute sa o pun la punct tehnic, pot circula inca 5 ani de acum si daca vreau sa o vand la dezmembrari si-mi recuperez jumatate investitia.
Nu inteleg cum poti zice ca abia isi taraie roatele cand masina functioneaza perfect in prezent. Ce conteaza ca are 20 de ani cand starea tehnica este buna. Si cum naiba ar putea pune in pericol pe cineva? Masina asta de 16 ani are un rating Euroncap la fel de bun ca al Logan-ului. Si nu are de ce sa fie socat varul meu de o masina de 600 de euro functionala si cu acte in regula. Este plin peste tot de astfel de masina care merg bine, au actele in regula si costa sub 1000 de euro. Nu stiu unde traiesti de nu cunosti lucrul asta. Daca nu am mai vazut asa ceva de cativa ani incoace, inseamna ca nu te uiti unde trebuie.
Timbrul de mediu
patrucata
buna ziua!am o nelamurire referitoare la acest timbru de mediu...am cumparat recent un logan, inmatriculat in ianuarie 2005, am facut contract de vanzare- ... (vezi toată discuția)