avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Hartuire din cauza muzicii
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Hartuire din cauza muzicii

Buna ziua,

Ne-am mutat de curand intr-un imobil contruit nou, si de ceva timp unul dintre vecini ne agaseaza des venind la usa cand ascultam muzica. Mentionez ca muzica e la un volum acceptabil, plus ca nu am dat drumu la muzica niciodata mai tarziu de ora 22.
Vecinu a venit si in ziua de revelion pe 1 Ianuarie la ora 18, si inca de cateva de ori de atunci numa la orele amiezei si dupa-amiaza. Mi se pare deja deranjant pentru ca nu ma pot relaxa 1-2 ore in weekend si sa ascult ca tot omul muzica care imi place (nu, nu ascult manele sau alte genuri comerciale), anume drum&bass, dubstep si trance.
El o tine una si buna ca se aude basul, care dealtfel e mereu pe minim, dar asa e sistemul, si muzica, cu bass.
Tot ma ameninta cu politia da si cand am luat eu telefonul in mana de fata cu el sa sunam, a dat-o la intors, ca o fi izolatia proasta si ca sa facem noi ceva, si i-am ce sa fac sa daramam blocul sa-i cerem dezvoltatorului sa-l faca din nou de la zero?

Mai mentionez ca nu sunt singurul vecin pe care acest individ il agaseaza cu sunatul la usa, a fost si la oameni care au copil mic.

Astfel ca as dori sa stiu ce masuri se pot lua impotriva lui pentru a ii stopa comportamentul. Eu unul o vad ca pe o hartuire si cred ca se poate incadra in acest tip de sanctiune.

Multumesc frumos in avans pentru raspuns.

Stima.
Cel mai recent răspuns: iordantonio , utilizator 21:37, 3 Septembrie 2019
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ovy77 a scris:
Mentionez ca muzica e la un volum acceptabil, plus ca nu am dat drumu la muzica niciodata mai tarziu de ora 22.
[...] El o tine una si buna ca se aude basul, care dealtfel e mereu pe minim, dar asa e sistemul, si muzica, cu bass.
[...]
Astfel ca as dori sa stiu ce masuri se pot lua impotriva lui pentru a ii stopa comportamentul. Eu unul o vad ca pe o hartuire si cred ca se poate incadra in acest tip de sanctiune.

Ce este aia volum acceptabil? Muzica este la volum acceptabil, daca celalalt locatar, care sta in casa lui, nu o aude. Atata vreme cat vecinul aude, este clar ca volumul nu este acceptabil.
Frumos spus, imi "place" asta, "...dar asa e sistemul, si muzica, cu bass", cu alte cuvinte dvs. nu aveti nicio vina daca asa a facut chinezul sistemul, cu bass. Nu?
Ca sa revenim la comportamente, nu este hartuire din partea vecinului, dar este incalcarea regulilor de convietuire sociala din partea dvs. Solutia este sa va luati dvs. casti (si puteti sa dati si muzica la maxim) sau vecinul este indreptatit sa isi apere dreptul la un trai decent (adica neafectat de poluare fonica).
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Omul are dreptate; sunetele joase (basii) nu sunt oprite de izolarea fonica si sunt foarte deranjante, chiar si la, sau mai ales la, volum mic.

Americanii au incercat sa foloseasca sunete foarte joase (5-7 Hz) ca arme (tunul-bas) si au renuntat fiindca nu puteau dirija sunetul.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
vecinul are dreptate. am si eu niste vecini din astia. ei stau la parter, iar eu la 4 . muzica nu prea se aude, insa basul e ca picatura chinezeasca. pana la urma am reolvat cu politia si au scos bas-ul de tot. acum asculta muzica fara bas si toata lumea e linistita.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
In normativele pt constructii se prevede max 40 dB . Daca se depaseste acest nivel ,constatat cu audiometru de personal calificat ,se sesizeaza politia care vine la fata locului (mai multe persoane dintre care una scrie PV-ul) .
Amenzile pt persoane juridice sunt mari , la persoane fizice se da cu suspendare sau cu munca in folosul comunitatii .
Cum dvs aveti dreptul sa va relaxati si vecinul dvs are dreptul acesta .Deosebirea e ca unul se relaxeaza ascultand muzica preferata iar celalat in liniste .
Unora le place linistea ,sau au somnul usor din moment ce-i deranjeaza copii vecinilor ,sau au nervi la 4 ace ,sau ... ; cauza e neimportanta .
In acest caz ,e bine sa va conformati deoarece vecinul are dreptate si mai mult decat atat ,experienta in solutionarea acestor conflicte .
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Citind titlul ma asteptam ca cel hartuit din cauza muzicii sa fie cel deranjat de muzica tare, nicidecum acela care o "difuzeaza"... e evident ca celui care asculta i se pare volum accceptabil, iar celui care o asculta prin peretii blocului i se pare un volum inacceptabil. Pe de alta parte la o auditie de la un sistem performant, toata placerea auditiei o da redarea intregii game de sunete si mai alesa celor joase. Dar la bloc se aude peste tot in jur si deranjeaza, in special in mod repetitiv. Deci volumul mai mic si automat scade bassul, sau auditie la casti si nu mai deranjeati pe nimeni. Cand spuneti ca "...a dat-o la intors, ca o fi izolatia proasta si ca sa facem noi ceva, si i-am ce sa fac sa daramam blocul sa-i cerem dezvoltatorului sa-l faca din nou de la zero?" raspunsul dvs. fara suparare, pare cam impertinent... pare normal ca cel care produce deranjul sa caute sa il diminueze, deci cel care polueaza fonic, nu "victima". Daca va place asa mult auditia la boxe, va puteti izola dvs. fonic camera ca la un studio peretii, podeaua si tavanul cu materiale fonoabsorbante (pluta, pasla, burete, ca sa nu se mai auda si la vecini... sau mai simplu: dati mai incet.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Muzica tare, casa la tara RazvanRo RazvanRo Buna ziua, ce pot pati si cum trebuie sa remediez problema? Am vecinul de vis-a-vis cu el vorbesc inainte de a da un party acasa :justcuz: , este exact ... (vezi toată discuția)
Lege nr.61 din 27 septembrie 1991 - linistea publica DLucian DLucian Salut, Am achizitionat un set de tobe electronice (m-am gandit la vecini) si locuiesc intr-o garsoniera la etajul 3. Sunetul generat de modulul de tobe il ... (vezi toată discuția)
Vecini Alex152 Alex152 Buna seara! Stau intr-un duplex cu niste vecini care au un copil mic. Am stabilit un volum de comun acord cu ei ca sa nu ii deranjeze basul care se transmite ... (vezi toată discuția)