Lucrez de mai bine de 6 luni intr-un call center, 7h20+40 min pauza/zi, cu 2 monitoare in fata, cu 2 clienti, ritm de lucru alert, un job extrem de stresant. Dupa 6 luni de munca aici am fost diagnostica cu astigmatism si mi s-a comunicat ca beneficiez, prin amabilitatea anagajatorului, de suma de 300 lei pt ochelari. Va rog sa-mi spuneti daca acest lucru este prevazut in lege(si care anume) sau este intr-adevar vorba de amabilitatea angajatorului.
Un alt aspect il reprezinta faptul ca eu am semnat un contract in care este mentionat programul de lucru de 8h/zi. In fiecare zi, trebuie sa ma prezint cu cel putin 15 minute mai devreme pentru a ma putea loga in toate programele pe care le utilizez(ceea ce nu este mentionat in contract). In plus, planning-ul include adesea ture de 10h, iar eu sunt nevoita sa ma completez cereri de invoire si sa vin intr-o alta zi pt a recupera orele respective(nici acest lucru nu este mentionat in contract). Este legal ?
Eu efectuez lunar numarul de ore stabilit prin contractul de munca. De exemplu, daca luna are 20 de zile lucratoare, eu lucrez 160 de ore. Dar programul meu include ture de 10 ore, desi eu am semnat un contract pentru 8 ore/zi. Prin urmare, pentru 4 zile cu ture de 10 ore eu trebuie sa completez 4 cereri de invoire de 2 ore, ore pe care le grupez intr-o zi cand vin si stau 8 ore la serviciu. Este legal sa fiu pusa in aceasta situatie ? Pot sa aduc in discutie ca acesta este un abuz din partea angajatorului ?
Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
Cele doua ore lucrate in plus peste durata timpului de munca de 8 ore/zi sunt considerate ca fiind ore suplimentare si nu ore de invoire.
Solicitati in scris angajatorului, cu nr. de inregistrare/ data, sa va plateasca si diferenta fata de costul efectiv al ochelarilor, anexand la cerere factura de plata (pastrati o copie dupa factura). In cerere mentionati prevederile din Legea ssm nr. 319/ 2006
-art.7 (6) Măsurile privind securitatea, sănătatea şi igiena în muncă nu trebuie să comporte, în nici o situaţie, obligaţii financiare pentru lucrători.