avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1303 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Abuz in serviciu
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Abuz in serviciu

se poate face plangere penala impotriva unei firme de adiministrare imobile , conform art 297 NCP ,pentru abuz in serviciu , avand in vedere ca acest articol de lege se refera la ... functionari publici ? se poate asimila adiministratorul unui bloc cu functionarul public?
Cel mai recent răspuns: timpuriu , utilizator 18:42, 10 Februarie 2016
Adriantot a scris:

... in cazul, sau mai bine zis cazurile prezentate de @timpuriu, este greu de crezut ca poate fi cineva concret tras la raspundere penală atat timp cat nu sunt organizati, nu au asociatie constituita legal, nu au presedinte, procesul pierdut pe lipsa capacitati procesuale prin exceptie admisa de judecator... (acestea sunt preluate din postarile userului). E o dezorganizare veche de multi ani si aceasta dezorganizare continua in acel bloc.
In primul rand proprietarii sa se organizeze in asociatie conform legislatiei si apoi sa incerce a se gospodari tot conform legii. Acum se dau in judecata unii pe altii, in cadrul asociatiei, au conflicte si cu firma de administrarea dar si intre proprietari s.a.m.d.

Păi, cum au contactat acea firmă de Administrare Imobile, ca Persoane Fizice ? Cum au semnat contractul, pe ce bază legală ?
E imposibil să nu existe un act lămuritor la acest aspect. Odată ce este firmă, lucrează pe baza unor acte ... eu tot cred că există o formă de asociere în acele blocuri, doar n-a fost angajată acea firmă de fiecare proprietar, ca persoane fizice !

Până la urmă, art. 308 se aplică şi în cazul ăsta, pentru că acea firmă de Administrare Imobile (persoană juridică) "exercită, permanent ori temporar, cu sau fără o remuneraţie, o însărcinare de orice natură în serviciul unei persoane fizice dintre cele prevăzute la art. 175 alin. (2), ori în cadrul oricărei persoane juridice."
Chiar dacă nu s-ar încadra la Codul Penal, acele fapte reclamate trebuie să existe penalizate undeva în legislaţia actuală.
Intrebarea omului a fost referitoare la art.297 si la administratori asimilati functionarilor publici.

Domnii stiutori de CP raspundeti clar omului, sa se duca sa citeasca mai departe in CP art.308 si cu asta basta.
patrascu razvan a scris:
Cu scuzele de rigoare, nu am studiat cazurile dlui timpuriu :D

Nici eu nu-mi dau doctoratul in cazuri de genul acesta dar nu am cum sa nu vad ca unii solicita solutii extreme pentru situatii banale, situatii din bucataria proprie. Unii spun ca legea nu e buna dar fara sa o aplice si gandindu-se probabil ca legea vine avalansa singura peste ei.
D-nul Adriantot , abuzuri facute de"sefi" asociatiilor se intampla cat mai des ,in ce priveste cazul meu este vorba de o asociatie de locatari care prin inseleciune care au facut " reprezentanti " ( fosti adiministratori , fosti presedinti , cenzori ) dand aparenta unei asociatii care functioneaza legal , au semnat conventii civile ,au folosit un sistem propiu de penalizari , paralel cu alt mod de calcul al penalizarilor impuse de furnizori , aparent functonam corect ,dar... soc, in urma demersurile unui propietar revolutionar , primaria nu recunoaste altfel de asociatie , ANAF -ul nu recunoaste , ITM -ul nu recunoaste , asociatiile de locatari , si una peste alta exista o hotarare judecatoreasca prin care se spune ca acesta asociatie ( si altele de acest gen ) nu functioneaza corect din ani 2002 , D-nul Adriantot dumneavoastra si ceilanti sefi de asociatii , daca imi amintesc bine , spuneati in postarile anterioare ca nu este termen si sanctiune pentru reorganizarea asociatilor de locatari ,potrivit legi 230/2007 , un judecator prin hotararea care a dat-o isi permite sa va contrazica ,.......... abuzurile la care ma refer au ca baza legala Art 1508 NCC
"timpuriu", la ce te referi când spui că se aplică art.1508 NCC ? Dă detalii, că nu ai explicat în Topicul ăsta, care e speţa ta ! Care e acuzaţia ta, mai concret ?
Ăsta e articolul:
Art. 1.508. – (1) În lipsa unei indicaţii din partea debitorului, creditorul poate,
într-un termen rezonabil după ce a primit plata, să indice debitorului datoria
asupra căreia aceasta se va imputa. Creditorul nu poate imputa plata asupra unei
datorii neexigibile ori litigioase.
(2) Atunci când creditorul remite debitorului o chitanţă liberatorie, el este
dator să facă imputaţia prin acea chitanţă.

Alte discuții în legătură

Poate fi subiect activ al infracțiunii de abuz in serviciu un presedinte al asociatiei de proprietari? alex_bis alex_bis Poate fi subiect activ al infracțiunii de abuz in serviciu un presedinte al asociatiei de proprietari? Pentru, spre exemplu, constituirea nelegala a ... (vezi toată discuția)
Președintele asociației de proprietari poate fi acuzat de abuz ... Matei P Matei P Președintele asociației de proprietari poate fi acuzat de abuz în serviciu? (vezi toată discuția)
Abuz in serviciu contra intereselor persoanelor StefaniaEmerson StefaniaEmerson Poate fi presedintele de asociatie de proprietari asimilat cu un functionar public si cercetat penal pentru abuz in serviciu? La noi in asociatie presedintele ... (vezi toată discuția)